Hem / Hitta artiklar / Dags att meta lake

Dags att meta lake

Ett riktigt roligt vinterfiske

Meta lake

Laken är en vacker, spännande och lite mystisk art som lever i många svenska vatten. Den fångas nästan alltid under den kallare årstiden då många andra arter är mer svårfångade. Christian Ottosson från metecommunityt Swedish anglers visar hur du kan meta lake i öppet vintervatten.

Text och foto: Christian Ottosson

Laken är en klassisk vinterfisk. Jag tänker i denna artikel beskriva hur du kan bottenmeta laken från land i öppet vatten under en mild vinter som denna. Självklart går det också utmärkt att ismeta lake, eller pimpla, men finns det ingen is får det bli just bottenmete. Jag kommer att ta upp hur du kan fiska, vilket tackel, vilken utrustning som behövs och ger tips på olika beten som kan användas till bottenmete efter lake. 

Du kan meta lake i både stilla och strömmande vatten. Laken är mer aktiv när det är mörkt ute, men inga regler utan undantag. Jag börjar oftast meta en till två timmar innan det blivit mörkt och fram till klockan 22–24 på kvällen. Ta med dig någon vuxen ut!

Se till att spötoppen pekar uppåt, på så vis ser du nappen lättare och du får en bra vinkel mot sänke och bete. Ett tips är att justera spöts placering uppåt och nedåt för att ändra hur nära eller högt betet är från botten, det kan ge fler napp!
Se till att spötoppen pekar uppåt, på så vis ser du nappen lättare och du får en bra vinkel mot sänke och bete. Ett tips är att justera spöts placering uppåt och nedåt för att ändra hur nära eller högt betet är från botten, det kan ge fler napp!

Laken uppehåller sig oftast utmed botten, gärna där det är lite djupare, men kring lek går laken upp grunt och det går då att fånga den på omkring en halv meters djup. Det vanligaste är dock att leta efter platser som rör sig mellan 2-8 meter. Sand eller stenig botten är en bra utgångspunkt att börja fiska på. 

Att bottenmeta lake är inte svårt och det krävs inte heller mängder med prylar. Jag återkommer till prylarna och börjar istället med hur. Ett vanligt paternoster-tackel fungerar utmärkt, fast helst ett omvänt sådant så att sänkestafsen är längre än kroktafsen. Jag utgår ifrån följande längder på mitt tackel: en sänkestafs på cirka 50-60 centimeter och en kroktafs på cirka 20 centimeter. På så vis får jag upp betet lite från botten och anledningen till det är flera. Du minskar bland annat chansen att betet hamnar på mjuk botten, i löv, ruttet gräs eller annat som kan finnas där. Men betet får även lite rörelse, vilket hjälper laken att hitta just ditt bete. Sedan kan jag justera längderna på kroktafs och sänkestafs under fiskets gång om nappen uteblir eller om laken inte tar betet ordentligt.

Det går även bra att meta lake med glidande tackel och jag utgår då ifrån samma längder som tidigare. 

Viktigt att tänka på oavsett tackel är att försvaga sänkestafsen genom att knyta två-tre knutar på linan som sänket sitter fast i. Du vill hellre att sänket blir kvar om det fastnar än att du förlorar laken.

Utrustning

Jag nämnde tidigare att det inte krävs så mycket utrustning men jag tänkte gå igenom det nödvändigaste. En haspelrulle i storlek 3000–5000 laddad med flätlina runt 0.22 mm eller nylon runt 0.35 mm fungerar perfekt. Tänk på att du metar vid botten och om det är mycket stenar eller annat så nöts flätlinan av enklare än nylon. Nylon är också bättre vid fiske i minusgrader. Men flätlinan indikerar nappen bättre, så välj flätlina i första hand vid milt väder och stenfria bottnar.

Fluorocarbonlina är ett bra kroktafsmaterial till laken. Platta sänken i olika utföranden, de rullar inte lika lätt på botten. En liten låda med pärlor, skedar och lyskulor är bra att ha med sig.
Fluorocarbonlina är ett bra kroktafsmaterial till att meta lake. Platta sänken i olika utföranden, de rullar inte lika lätt på botten. En liten låda med pärlor, skedar och lyskulor är bra att ha med sig.

Jag brukar använda sänken mellan 60-100 gram då jag oftast metar i strömmande vatten och inte vill att mitt tackel flyttar sig av strömmen. Sänket behöver alltså ha en vikt som håller ditt tackel på plats. Med ett tiofots haspelspö med en kastvikt på 50-100 gram klarar du de flesta situationer.

Bankstick och spöhållare behövs. När du har kastat ut ditt tackel och sänket ligger på botten spänner du upp linan mot sänket och placerar spöet med toppen snett upp mot himlen. 

I toppen av spöet fästs en ålbjällra eller en lysstav så du hör eller ser nappen. När laken tar ditt bete kommer spötoppen att böja sig, vibrera lätt och på så vis vet du att du har napp. 

Laken är en glupsk fisk så det är lätt att det kan bli djupa krokningar om det tar för lång tid innan mothugget sätts in. En cirkelkrok är en bra lösning mot djupa krokningar, storlek 1-4/0 är att föredra. Men det fungerar såklart även med vanliga enkelkrokar i samma storlek. Gärna krokar som är lite grövre i godset. Jag föredrar att fiska med krokar av modell “Cutting Point”, de påminner väldigt mycket om en cirkelkrok men har inte riktigt samma böj på krokspetsen. 

Min personliga favorit, Cutting Point kroken, men även vanliga större karpkrokar fungerar utmärkt.
Min personliga favorit, Cutting Point kroken, men även vanliga större karpkrokar fungerar utmärkt när du ska meta lake.

Jag använder mig av 0.45 mm fluorocarbonlina till kroktafsen och anledningen är att en lite grövre lina inte trasslar lika lätt vid utkast, och så skyddar den även mot linbrott. Här går det så klart bra med en nylonlina runt samma dimension. 

Beten för att meta lake

Avslutningsvis tänkte jag tipsa om några olika beten till laken. Det vanligaste är död betesfisk, antingen en mindre hel eller delar från en. En hel mört på cirka tio centimeter fungerar bra. Men även mindre abborre, sarv, nors och löja är bra beten. Ett halvt bete eller en mindre bit från exempelvis en sill eller makrill är också effektivt, eller ett mörthuvud. Här finns det möjlighet att experimentera, varför inte prova två mindre bitar från olika fiskar? Utöver fisk fungerar även hel räka bra och glöm inte bort att prova den klassiska daggmasken. Ett par rejäla maskar kanske lurar din drömlake i kylan.

Omvänt paternostertackel och kroken fästs bäst i betesfiskens stjärtspole.
Omvänt paternostertackel och kroken fästs bäst i betesfiskens stjärtspole för att meta lake.