Var letar du abborren under tidig vårvinter?
Jag brukar börja borra vid exempelvis en udde, inne i en vik eller vid ett grund. Det viktiga är att det händer något med botten, att det blir djupare eller grundare, att det finns stora stenar eller liknande.
Foto: Knuts Conny och Emma Lindgren
Vilken teknik använder du dig av under tidig vårvinter?
Först provar jag i regel en mindre vertikalpirk, längd cirka 50 mm i mässing/silver, med en limkrok i storlek 14–12, ibland agnad med en maggot. Utifrån hur fisken reagerar anpassar jag sedan fisket. Är de aggressiva och hugger på själva pirken byter jag till en balanspirk. Är de väldigt försiktiga kan man prova en mindre vertikalpirk, med mindre krok, eller en mormyska. Är det ner mot 8–10 meter djupt får man fiska med en större och tyngre pirk.
Vilka är dina bästa tips för en lyckad dag på isen?
Var förberedd för att orka fiska aktivt under dagen. Ha bra kläder för rådande väderförhållanden. Förbered en rejäl och god matsäck och ta med både varm dryck och vatten. Ofta får man borra 30–40 hål under en dag när man letar fisk och då behöver man fylla på med energi och vätska. Tänk alltid på issäkerheten. Kontrollera isens tjocklek vid förflyttning, bär isdubbar runt halsen och fiska inte ensam.
Namn: Bengt Keetlaer Olsson
Ålder: 50+, efter omständigheterna väl bibehållen enligt egen uppfattning.
Bor: I Stockholm, men tillbringar mycket tid i Hamra i Ljusdals kommun.
Roll på Sportfiskarna: Redaktör för den tryckta medlemstidningen Svenskt Fiske.
Jobbat på Sportfiskarna Sedan: 2007
Drömfiske: Fiske i Nordnorge i både hav och i sötvatten. Kanske blir det en expedition framöver för att försöka ta en hälleflundra på fluga.