Street-fiske

Street-fiske blir allt populärare. Men vad är Street-fiske egentligen?

Det är kort och gott helt vanligt sportfiske, men det sker inne i städerna i de sjöar och vattendrag som finns i innerstadsmiljön. De flesta städer i Sverige bjuder på ett väldigt bra street-fiske. I flera av dem rinner åar eller älvar rakt igenom staden och flera städer ligger även på stranden till sjö eller hav.

Fiske i innerstadsmiljö, street-fiske är ett väldigt lättillgängligt fiske. Närheten till bra fiske gör det enkelt för alla stadsbor, eftersom man inte behöver åka långt för att hitta intressant fiske. Fiskar man i innerstaden kan man även äta lunch eller fika på någon av stadens restauranger eller caféer. Eller varför inte ta en paus med en glass från någon kiosk i närheten?

Fiskekartor för några städer

Sportfiskarna har tagit fram kartor för street-fiske i städerna nedan.

Dessa kartor är på inget sätt kompletta och det finns många fler platser inne i städerna som kan löna sig att fiska ifrån. Men detta kan vara en bra start för dig som är ny på street-fisket och ger dig en början. På sikt hoppas vi fylla på listan med kartor för street-fiske i många fler städer. Skitfiske!

Vilka arter fiskar man efter?

Det beror ju helt på vilket typ av vatten som finns i staden. I flera städer finns möjlighet till fiske efter såväl lax som öring eller havsöring. Men framför allt är det ofta abborren som förknippas med street-fisket. Sen finns förstås både gädda, gös och alla typer av vitfisk inne i många städer. Ligger staden vid kusten finns även möjlighet på många av de arter som simmar i havet. I Malmö är det till exempel fullt möjligt att få torsk eller makrill vid fiske nästan inne i stan.

Några tips kring street-fiske i Malmö från Sportfiskarna.

Var hittar man fisken inne i stan?

Mycket liv och rörelse med betesfisk i koncentrerade samlingar är en miljö som gjord för många fiskar.

I stadsmiljö är enkla strukturer lätta gömställena att hitta. Då man går från land och inte har tillgång till båt sker fisket oftast kring synliga strukturer. Broar och bryggor är bra platser eftersom de sticker upp ur vattnet och därmed är enkla att hitta och fiska kring.

Bakvatten som skapas bakom förtöjda båtar eller bropelare är ofta heta platser eftersom fisken slipper simma mot strömmen. Under broar, som skapar skugga, står det nästan alltid fisk. Bropelarna skapar en bra struktur och både betesfisken och rovfisken är skyddad mot fåglar och starkt solljus under årets varmare årstider.

08abborren är en tävling i street-fiske

Street-fiske är enkelt

Att kunna kombinera fiskesuget och vardagen och inte behöva vänta till helgen för att få fiska är en stor fördel. Ta med fiskespöt till jobbet och stick ut på lite lunchfiske. Varför inte passa på att ta några kast på vägen till jobbet eller hem efter arbetsdagen eller skolan?

Är man dessutom lite social är det kul med glada kommentarer och hejarop från förbipasserande. Att få fiska i uppkavlad skjorta, i kvällssolens värmande strålar efter en stressig dag på jobbet eller skolan, det är fantastiskt och något fler borde prova!

Det som lockar många är enkelheten. Ett spö och en beteslåda i ryggsäcken och sen är det bara att nyttja kollektivtrafiken. Oftast är det bara någon minuts promenad till närmaste fiskeställe. Helst ska allt få plats i max en ryggsäck, ett eller två spön och en hopfällbar håv. Man ska tänka enkelt, du ska kunna ta med allt i kollektivtrafiken eller på cykeln eller promenaden.

När man går från land vid street-fiske gäller det att vara mobil och smidig, så att man kan fiska effektivt genom att enkelt röra sig mellan fiskeplatserna. Med andra ord vill man ta med sig så liten och lätt packning som möjligt och samtidigt kunna fiska med olika tekniker och beten.

Det kan vara viktigt att ha en riktigt bra anpassad, gummerad håv. Gärna en med långt teleskopskaft och som man lätt kan vika ihop. Du ska kunna göra allt med en hand, för ibland är du ensam och spöt i ena handen och håven i andra. I många städer är även kajkanter eller broar en ganska bra bit över vattnet. Då kan det underlätta att kunna förlänga håven så att du når ner och kan håva din drömfisk.

Tävla i street-fiske

Att tävla i street-fiske har blivit väldigt populärt och nya tävlingar dyker upp i olika städer. Några av de kändare tävlingarna är kanske 08ABBORREN i Stockholm, Göteborren i Göteborg och Smålandsborren i Jönköping. En street-fisketävling är ofta som en blandning av tävling och event. Man utgår ifrån en plats i staden och sen får man ta sig med kollektivtrafik eller promenerande runt om inne i stan för att fiska.

Tänk på detta vid street-fiske

I många städer finns lokala regler för fisket inne i stan. Vissa platser eller broar kan var förbjudna att fiska ifrån och det kan även finnas platser som är olämpliga att fiska från utan att det uttryckligen är förbjudet. Det är också viktigt att tänka på att man ofta har andra människor nära sig. En extra titt över axeln kan vara bra för att undvika att råka kroka en förbipasserande. Var försiktig då kajkanterna ibland är hala och en flytväst är alltid en bra idé. Självklart lägger du ditt skräp i lämplig soptunna och lämna inga spår om du rensar din fisk på plats. Tänk även på att kolla upp vilka lokala fiskeregler som gäller i din stad och om det krävs fiskekort för att få fiska.