Hem / Hitta artiklar / Gör egen pasta till ditt mete

Gör egen pasta till ditt mete

Vi visar hur du gör

Christian Ottosson Swedish Anglers

Degpasta, eller pasta som det oftast kallas i Sverige är inte direkt det vanligaste betet. Men det är ett väldigt effektivt bete. Du kan använda det direkt på kroken när du flötmetar efter arter som ruda, sutare, id, braxen och inte minst färna. Christian Ottosson från mete-communityt Swedish Anglers visar hur du gör din egen degpasta!     

Text och foto: Christian Ottosson

Ostpasta

Detta är ett riktigt effektivt bete till inte minst färna. Självklart fungerar det året runt, men det gör sig nog allra bäst under de kallare årstiderna. Ostpastan luktar väldigt mycket och det kalla vattnet gör att pastan inte bryts ned lika snabbt, vilket gör att du kan fiska på samma plats längre. 

degpasta ostpasta mete

Detta behöver du för pasta till mete: 

8 skivor franskbröd

ca 130 gram mögelost

4 matskedar mjölkpulver

3 matskedar krillmjöl

1 matsked vitlökspulver

1 tesked salt

Lite vatten

Ingredienserna till ostpasta
Ingredienserna till ostpasta.

Så här gör du:

Börja med att ta fram 8 skivor franskbröd och ta bort kanterna. Skär sedan brödet i mindre bitar. Lägg dem i en bunke eller på ett skärbräde. Skiva sedan upp mögelosten i mindre bitar. 

blanda degpastan på skärbräda
Blanda allt på ett skräbräde eller en bunke och börja knåda ihop det till en deg.

Ta fram ett glas eller en liten bunke och häll i mjölkpulver, krillmjöl, vitlökspulver och salt. Tillsätt sedan lite vatten och rör om, se till att konsistensen blir tjockflytande. Det får inte blir för rinnigt. 

Häll innehållet över brödet och lägg därefter på osten. Nu är det dags att börja blanda alltihop, så kavla upp ärmarna och gå loss med händerna. Här gäller det att knåda, knåda och knåda så alla stora klumpar av ost och bröd försvinner. Konsistensen ska bli mjuk och smidig utan att smula sönder. Det brukar ta cirka 5-10 minuter innan alla klumpar är borta. Dela upp den färdiga pastan i storlekar likt clementiner och lägg dem i plastpåsar, sedan in i frysen. Du kan tina och frysa ostpastan flera gånger.

Rör ihop degpasta
Tillsätt lite vatten och rör runt med en gaffel tills allt har blandat sig ordentligt.

Brödpasta

Denna pasta är väldigt lik ostpastan, men några skillnader finns. Jag använder den här när jag flötmetar efter framförallt sutare och ruda, men funkar såklart till alla karpfiskar.

brödpasta till mete

Detta behöver du: 

8 skivor franskbröd

4 matskedar mjölkpulver

4 matskedar dofttillsats/kryddor

1 tesked salt

1 tesked karamellfärg

1 deciliter mäsk

1 äggvita

Lite vatten

Ingredienserna till brödpastan
Ingredienserna till brödpastan. Här kan man byta ut tuttifrutti och fiskmjöl mot exempelvis vanliga kryddor eller andra tillsatser. Låt fantasin flöda.

Så här gör du pasta till mete:

Ta fram franskbrödet och skär bort kanterna. Skär brödet i mindre bitar och lägg dem i en bunke.

Ta fram ett glas eller en bunke och häll i mjölkpulver, salt och dofttillsatser, exempelvis 2 msk tuttifrutti och 2 msk fiskmjöl. Tillsätt lite vatten och rör om, konsistensen ska bli tjockflytande. Häll i karamellfärgen och avsluta med äggvitan. Rör om igen för att blanda allt. 

Häll 1 dl mäsk över brödet för att sedan tillsätta blandningen. Nu är det dags att börja blanda alltihop. Här gäller det återigen att knåda så att alla stora klumpar av brödet försvinner och att allt blandas ordentligt. Konsistensen ska bli mjuk och smidig. Det brukar ta cirka 5-10 minuter.

Dela upp den färdiga pastan i storlekar likt clementiner och lägg dem i plastpåsar, sedan in i frysen. Ska du använda pastan samma dag så låt den vila en stund i kylen i en plastpåse. 

Lite mer om ingredienserna för pasta till mete

Jag tänkte också förklara lite kring vissa ingredienser i dessa två pastor. Till exempel mjölkpulver har flera syften, den gör bland annat så att pastan inte torkar ut. Men den skapar även ett doftmoln i vattnet när pastan börjar lösas upp vilket kan locka in fisken. Krillmjöl och fiskmjöl doftar mycket och används ofta i fiskfoder. Skulle du inte ha tillgång till dessa så går det bra att plocka bort dem från din pasta, du får fortfarande samma konsistens. Tuttifrutti i brödpastan är inte heller nödvändigt, utan du kan exempelvis byta ut det mot vanliga kryddor som du har hemma. Curry, chili, anis med mera är bra kryddor. Karamellfärg är valfritt och vilken färg du vill använda dig av är upp till dig. 

Vanligt mäsk används vid bland annat feederfiske. Det spelar inte så stor roll vilken sorts mäsk du använder, men jag rekommenderar att använda ett finmalt för att slippa stora partiklar som gör att pastan spricker och löser upp sig snabbare. Som du märker finns det väldigt stora möjligheter till att experimentera och testa olika dofter och färger. 

Hur kan du då fiska med din egengjorda pasta? 

Det finns några olika sätt. Antingen har du den direkt på kroken, eller runt din boilie, ditt fejkmajs, pellets eller något annat krokbete. Du kan också smula ned pastan i mäsket eller knåda runt ditt sänke vid karpmete för att locka in fisken. Pasta till mete är med andra ord ett väldigt mångsidigt bete som du själv kan göra många olika varianter av hemma. Nu är det upp till dig att utforska och se vad som passar just dig och ditt mete!

pasta på kroken
Ta en bit pasta och platta till den lite och lägg i din krok.
pasta runt kroken
Vik runt pastan så endast krokspetsen blir synlig. Är du lite försiktig är det inga problem att kasta långt