Hem / Hitta artiklar / Fånga ruda på flöte

Fånga ruda på flöte

Vacker, mystisk och nyckfull

ruda på flöte

Rudan är en fantastisk fisk: vacker, mystisk och ibland väldigt nyckfull att lyckas få på kroken. Rudamete är helt enkelt ett roligt, spännande och utmanande fiske. I den här artikeln tänkte jag ge några tips som förhoppningsvis leder dig till ett lyckat mete i sommar.

Text och foto: Christian Ottosson, Illustration: Knuts Conny

Rudan finns inte i varje fiskevatten, men i väldigt många, fler än vad många tror. Du kan hitta den i mindre skogssjöar, dammar, marer i skärgården, men även i större sjöar. Fråga runt lite i din närhet, kolla på internet på exempelvis Fiskekort.se där digitala fiskekort säljs. Där står det ofta vilka arter som finns i vattnet.

Bubblande rudor precis under flötet, otroligt spännande.
Bubblande rudor precis under flötet, otroligt spännande.

Rudan är en otroligt tålig fisk vilket gör att den överlever i svåra miljöer som sura och syrefattiga vatten. Den har också förmågan att förändra sin kroppsform, finns det predatorer i vattnet blir rudan hög över ryggen och stor för att ha en större chans att överleva. Medan i mindre dammar där det inte finns predatorer blir de oftast små. Det går att läsa mer om rudan som art, dess beteende och var den trivs i Sportfiskarnas app Fisknyckeln.

Under varma sommarkvällar har rudan en tendens att rulla på ytan, detta gör att det är lite enklare att lokalisera dem i vattnet. Börja meta där du ser dem rulla eller i närheten, ofta rullar rudan nära sjökanterna vid näckrosor eller annan växtlighet där de också bökar runt i botten och letar mat. Just bökandet i botten gör att det börjar bubbla på ytan vilket är ytterligare ett tecken för dig som är ovan ytan. Ser du bubblor komma upp på ytan, meta där.

Metod och utrustning

Den enklaste och absolut roligaste metoden är enligt mig flötmete. Fisket bedrivs sällan mer än 2-5 meter från land, så här behövs det inga tunga grejer. Ett haspelspö på 10-12 fot med mjuk aktion är att föredra. Ett styvt spö gör att du kommer tappa rudan i fighten då munnen är liten och skinnet där är tunt. En mindre haspelrulle med en tunn nylonlina runt 0,14-0,18 millimeter, några enkelkrokar i stor- lek 10-14, hagel, flötesstopp/flötesslang och lätta flöten. Ett toppknutet 3-5 meters spö kan många gånger vara bättre och enklare, så testa det om du inte har ett längre haspelspö.

ruda flöte tackel

Jag ska förklara lite mer kring själva flötet. Det behövs ett lätt flöte som har en bärighet på cirka 0,6-1.6 gram. Ju lättare ett flöte är desto känsligare är det och rudan har ofta en förmåga att nappa väldigt försiktigt. Därför är det viktigt med ett känsligt flöte. Personligen föredrar jag ett flöte som inte är så långt. Drennan Glow Tip Antenna-flötet är mitt för- stahandsval till rudan. Men självklart fungerar det med ett lätt waggler-flöte som träs på huvudlinan och kan låsas fast med antingen flötesstopp på varje sida om flötet eller med hjälp av flötesslang som träs på linan för att sedan sticka ned flötet i flötesslangen.

Innan jag går vidare måste jag skriva ett par rader om hagel då dessa har en väldigt viktig del i hur du ska fiska. På många flöten står det att bärigheten är exempelvis 3 BB. BB är en storlek på hagel och varje BB-hagel väger 0,4 gram. Flötet med 3 BB har då en bärighet på 1,2 gram. Ett AAA-hagel väger 0,8 gram och ett No1 väger 0,3 gram, ett No4 väger 0,2 gram. Inte så lätt att komma ihåg, men du kan självklart hitta informationen på internet.

Eftersom rudan äter på botten är det där krok- betet ska vara och enklaste metoden för detta är något som kallas lyftmetoden. Som namnet avslöjar kommer alltså flötet att lyfta och lägga sig på ytan snarare än dras ner under.

Det är bra att ha med sig lite olika flöten med olika bärighet samt olika storlekar på krokar och hagel till fiskeplatsen.
Det är bra att ha med sig lite olika flöten med olika bärighet samt olika storlekar på krokar och hagel till fiskeplatsen.

För att lyckas med detta måste jag återvända till haglen igen.

Vi utgår ifrån ett wagglerflöte på 1,2 grams bärighet, eller 3 BB. Bärighet är samma sak som att flötet håller sig ovanför ytan. Sätter du på 6 BB-hagel på linan kommer flötet sjun- ka. När lyftmetoden används vill man att flötet ska sjunka. Fast du kan inte tynga ned det för mycket, det handlar om att få balans och placera blyhaglen rätt på din lina. (se Bild).

Vad ska du då ha på kroken?

Det mest klassiska betet är vanliga majskorn. Det har fångats otaliga rudor på majs. Ett större eller två mindre majskorn på en krok i storlek 10 eller 12 är oftast vad som behövs. Men även en mindre bit skalad räka eller en liten daggmask är bra. Maggots fungerar också och vill man experimentera ännu mer finns det mindre mjuka pellets och olika smaksatta majs att köpa i olika sportfiskebutiker.

Mäsk och olika sorters smaksatta majs. Men börja med att använda vanlig burkmajs, ett riktigt bra bete till mängder med arter.
Mäsk och olika sorters smaksatta majs. Men börja med att använda vanlig burkmajs, ett riktigt bra bete till mängder med arter.

Vanligt mäsk är bra, även det finns att köpa i flera sportfiskebutiker. Fast det är inte nödvändigt, många gånger räcker det med att slänga i några majskorn på din valda fiskeplats. Det är dock viktigt att mäska försiktigt, du kan aldrig ta tillbaka det du har slängt i vattnet. Det är bättre att börja försiktigt. Rudan kan ha en tendens att skygga och dra sig undan från platser där det är för mycket mat.

Även sarv, sutare och mört gillar majs, så du kan få en fartfylld sommarkväll vid sjön då denna metod fungerar lika bra till dessa arter.