Det har funnits många tillverkare av rullar i Sverige. En av dessa är Arjon. Samlarklubben rullen guidar oss in i världen av fiskerullar från Arjon.
Text: Bert Myde och Rolf Carman Foto: Bert Myde
Företaget startades 1942 av Arvid Jonsson i Malung, därav namnet Arjon. Det var främst spötillverkning Arjon blev känt för och företaget blev en av de största tillverkarna i landet. Framför allt nådde splicanespöna stora framgångar, även utomlands. De hade ett rykte om kvalité och än idag anser många att spöna är riktigt bra att fiska med, trots att det är över 40 år sedan produktionen upphörde.
Så småningom började tillverkningen av rullar. I Kyrktåsjö fanns Bengt Rönnberg som ägde företaget Rönnbergs Industri AB. Han hade tidigare gjort ”Rönnbergsrullen” och sålt i liten skala då samarbetet med Arjon började. 1953 lanserades Champion 180 i ett material som kallades bonoplex acrylglas. Samarbetet fortsatte och resulterade i rullarna Commander och Fighter.
Fiskerullen Champion från Arjon
Champion tillverkades åren 1953 – 1955. Den konstruerades på en lättmetallstomme med det röda plastmaterialet till gavlarna. Rullen var tekniskt avancerad med luftbroms och automatisk frikoppling av spolen. Det var bara att kasta ut utan någon knapptryckning. I ena gaveln är fläktbladen monterade med lufthål. I 1954 års katalog ”Fisketur med Arjon” kan man läsa ”Den bromsar, tack vare finurligt konstruerade fläktblad, med luft och mjukare kan man ju inte bromsa.” Rullen genomgick flera versioner under första året som regleringen av slirbromsen, med stjärnhjul, det sågtandade hjulet eller som på bilden i 1953 års katalog utan stjärnhjul. Vevhandtaget finns också flera varianter som runda eller mer greppvänliga handtag. En tidig variant är en grön Champion som är mycket sällsynt och eftertraktad av samlare. Champion är den enda som levererades i pappkartong. Det gick att köpa till ett tunt läderfodral med dragkedja. Detta fodral är mycket ovanligt.
Arjon Commander
Arjon Commander 190 introducerades 1955 och tillverkades fram till 1960 i tre olika färger. Den första var brun eller gul som den också kallas. Den finns med i Arjons katalog de åren och introducerades som en världssensation med sin, vid utkastet, delbara revspridare.
Den gröna kom 1957. En tredje version är den röda Commandern som får betecknas som väldigt sällsynt. Man kan fundera över om det röda färgvalet kan ha något med konkurrensen med ABU:s Ambassadeur att göra. Alla tre har samma tekniska finesser. Commandern levererades med ett brunt läderfodral likt sådana som följde med Ambassadeurerna, men med en Arjonlogga stämplad på ovansidan av locket.
Arjon Fighter fiskerulle
Arjon Fighter 195 tillverkades från 1958 fram till 1960. Rullen har också luftbromsen och revspridaren som delar sig vid utkastet. Det automatiska frikopplingssystemet är ersatt med ett manuellt: här trycker man på en knapp. Fightern levererades med läderfodral.
Produktionsvolym hos Arjon
Det finns uppgifter om att Champion och Commandern tillverkades i 5000 exemplar vardera och Fightern i 10 000 exemplar. Stora delar har dessutom gått på export och rullarna är sällsynta och mycket eftertraktade av samlare. Det är synd att tillverkningen upphörde runt 1960 och man undrar vilka nya finesser som introducerats om tillverkningen fortsatt.
Inbyggda haspelrullar från Arjon
Arjon tillverkade några inbyggda haspelrullar 1965. Det var rullarna Arjon 555 och 666 och året efter kom Arjon 777. De finns med i Fisketur med Arjon från 1965 och i 1966 års tillkommer 777. Tekniskt är de väldigt lika de bättre ABU-Maticrullarna. Dessa rullar är ganska vanliga, det är bara 666 som får bedömas som lite ovanligare.
Det finns några haspelrullar märkta Arjon 500 och 600, men frågan är om man kan kalla dem Arjonrullar. De består av delar som inte bara är Arjon, utan även från andra nedlagda tillverkare. De finns i en hel del olika varianter och en del är omärkta vilket kan försvåra identifieringen. De fanns inte med i katalogerna, men många var märkta Arjon och levererades i likadana kartonger som de andra haspelrullarna. Företaget lanserade andra märken också exempelvis Mitchells haspelrullar.
Flugrullen Arjon Clever importerades även den, men märktes och paketerades som en Arjonprodukt.
Drag och annat från Arjon
Avslutningsvis bör nämnas att Arjonfabriken även hade en bred dragtillverkning av såväl vobbler, spinnare som skeddrag. Även annan fiskeutrustning ingick i deras sortiment som håvar, huggkrokar, isborrar och diverse flugfiskeartiklar. Det producerades också en del udda saker som inte hade med fiske att göra som pilbågar och skidstavar i glasfiber.
Arjon hade, som nämnts tidigare, en egen produktkatalog ”Fisketur med Arjon” som distribuerades fritt till återförsäljare mellan åren 1953 och 1974.
Samlar du på gamla fiskesaker? Läs gärna även vår artikel om gamla fiskedrag för samlaren.
Vill du läsa mer om gamla fiskerullar och andra fiskesaker för samlaren? Besök Samlarklubben Rullen.