Hem / Hitta artiklar / Gamla fiskedrag för samlaren

Gamla fiskedrag för samlaren

En djupdykning i svenska drag genom tiderna

gamla fiskedrag

Samlarklubben skriver en artikel som ägnas åt svenska drag genom tiderna. Både tillverkare och fiskare har säkert närt en önskan att hitta det ultimata betet som ger stor fångst i alla väder varför många olika skapelser har tillverkats. Gamla fiskedrag har även blivit ett stort samlarintresse. Läs en djupdykning bland några av de svenska klassikerna.

Text: Bert Myde, Henrik Jacobsson

Svivlar Axel Philipson 1902
Taget ur Axel Philipsons katalog från 1902.

Redan innan man började fiska med skeddrag och vobbler använde man sig av naturlig betesfisk och armerade krokar. Idéer kom från USA och bland annat ett så kallat spjuttackel, en ganska enkel konstruktion där man trädde på betesfisken. Man kan anta att med ett enkelt spjuttackel gick betesfisken sönder och ett ”harnesk” kom till för att hålla betesfisken på plats. Dessa typer av tackel har vi hittat i fiskeredskapskataloger från mitten av 1800-talet. Utvecklingen gick vidare och spjuttacklen blev svivlar. De försågs med skedar eller ”propellrar” så att betet roterade.

Gamla fiskedrag från ABU Svängsta

Det har funnits en uppsjö av svenska dragtillverkare genom tiderna och nämna alla torde vara nästan omöjligt. Vi gör ett axplock av de mera kända produkterna. Det ligger nära till hands att starta med ABU. Precis som med rullsamlande vill man gärna att originalasken finns med. De första ABU-askarna var i papp. Det finns två olika versioner som visar Svängstafabriken på locket. De tidigaste har färre fönster på byggnaden och runt 1950 när fabriken expanderar får byggnaden flera fönster och likaså askarna. Dessa askar fanns med fram till 1959 då de ersattes av askar med plastlock. De fanns också i flera olika versioner fram till början av 1970-talet.

gamla fiskedrag ABU
Observera antalet fönster på askarna med gamla fiskedrag uppe till vänster. Sedan följer Killer, Hi-Lo. Nedan finns bland annat Reflexspinnaren. Foto: Bert Myde.

De första dragen som man hittar i gamla Napp och Nytt är Atom, Salar och Mörtblänk, drag som vi känner igen från senare tid. ABU-spinnaren kom också på 1940-talet och fanns med till mitten av 1960-talet. En spinnare som de flesta av oss har fiskat med är Reflexspinnaren. Den presenterades som nyhet i Napp och Nytt 1951 och tillverkas fortfarande. Ett annat känt bete från ABU är vobblern Hi-Lo, som började tillverkas 1955, med ställbar sked för olika djup.

gamla fiskedrag Arjon
Diverse gamla fiskedrag från Arjon. Uppe till vänster syns Old Pike och andra vobblern uppifrån i mitten är Esox. Foto: Tina Svensson

Arjon = Arvid Jonsson

Företaget startades 1942 av Arvid Jonsson i Malung, därav namnet Arjon. Det var främst spötillverkning Arjon blev känt för och de blev en av de största tillverkarna i landet. Dragtillverkningen startade cirka 1945 och de första var sex olika vobbler, däribland Esox. Betena gjordes helt och hållet hos Arjon, utom ämnena som köptes in; målning, påsättning av krokar och paketering.

Vobblern Old Pike och Bassy blev storsäljare och såldes i 60 000 exemplar samt Samespinnaren i 180 000. Arjon hade en egen produktkatalog ”Fisketur med Arjon” som distribuerades fritt till återförsäljare mellan åren 1953 och 1974. Tyvärr drabbades Arvid Jonsson av sjukdom varför företaget såldes till Home Products och två år senare såldes Arjon vidare till ABU Svängsta som lade ner det anrika företaget.

Bete från Bröderna Tysklind

Märket Bete kommer från Bröderna Tysklind i Insjön Dalarna. Gustav Tysklind (1889–1968) var en av grundarna till Tysklind. Han föddes i Gävle, bodde sedan i Falun, omkring 1910 flyttade han till Insjön för att arbeta som kontorist på Åhlén & Holm. När Åhlén & Holms flyttade till Stockholm 1915 återvände han till Falun. Där startade han 1917 tillsammans med sin bror Henrik firman Bröderna Tysklind med tillverkning och försäljning av fiskemjärdar. 1918 flyttade firman till Insjön, där Gustav tidigare funnit sin hustru. År 1922 började tillverkning av nät och ryssjor. Gustav övertog firman i sin helhet och köpte en fastighet vid järnvägsstationen.

gamla fiskedrag Bete Bröderna Tysklind
Flera fina vobbler från Bete. I mitten syns Utö -och Jämtlandsdraget och flera andra fina gamla fiskedrag. Foto: Ove Agdahl

Clas Ohlson hyrde ett par rum av Gustav. De var goda vänner och umgicks även på fritiden. Utbudet ökades med inköpta produkter, bland annat skidor, skidvalla, cyklar och sparkstöttingar. År 1942 började tillverkning av fiskedrag. Det var Gustavs son Åke som konstruerade de kända metalldragen, skeddrag. Gustavs andre son Tage tillverkade samtidigt vobbler i en egen firma. De gav årligen ut en katalog. Drag som Utö, Meteor, Big Pike, Suveränspinnaren och andra tillverkades av Bete. År 1978 inleddes ett samarbete med finska Nils Master.

Bortglömda gamla fiskedrag av Åke Dalberg

Åke Dalberg var född och uppvuxen i Borås men flyttade till Stockholm där han gjorde sig ett namn som tävlande i casting (längdkast) och vann flera stora internationella tävlingar på 1940-talet med bland annat två VM-guld. Han använde en Record 2100 Sport med modifierad smal spole. Med denna kunde han kasta uppåt 120 meter, vilket ställde till problem för vissa arrangörer då de tänkte att 100 meter skulle vara tillräckligt när banan byggdes. Hans kaststil som kan jämföras med en diskuskastares förbjöds till slut då den ansågs farlig för åskådarna.

gamla fiskedrag åke dalberg
Åke Dalberg tävlande i casting (längdkast) och vann bland annat två VM-guld på 1940-talet. Men han har även gjort många klassiska gamla fiskedrag. Foto: Henrik Jacobsson

Under denna period var han både delaktig i att hjälpa ABU att bygga tävlingsrullar och i samråd med Arjon få fram spön med de passande namnen Dalberg Tournament samt Dalbergs Tävlingsflugspö.

I början av 1950-talet började Dalberg tillverka egna beten av alla dess slag: vobbler, skeddrag, spinnare, balanspirkar, vertikalpirkar, kustdrag, flugor samt jiggar. Han var långt före sin tid med många beten, bland annat olika former av jiggar, flugor med fint målade blyskallar eller plastslang som kropp; med eller utan liten spinnarsked undertill. Ett annat bete som troligtvis inte sålde så bra var den flytande spinnaren Bobby, där man skulle fiska den med ett Pater Noster-liknande tackel där blyet skulle studsa i botten och spinnaren skulle fiska en bit ovanför. Han var också väldigt tidig med spoonflies, korsning mellan litet skeddrag och fluga.

Tittar man tillbaka på hur fisket såg ut under 1950–1960-talet så var kustfisket på land efter torsk mycket stort och till det fisket såldes många tunga skeddrag, spinnare samt också jiggar.

Dalberg tillverkade många annorlunda beten för sin tid och tog mycket influenser från USA där han främst kopierade kända vobbler från företag som Heddon och Creek Chub. Han exporterade även beten till USA där mestadels skeddrag såldes.  Åken Dalberg slutade tillverka beten i mitten av 1960-talet. Idag är tyvärr Åke Dalberg bortglömd av många men hans beten lever kvar och håller fortfarande högsta klass när det kommer till utseende och finish samt är eftertraktade av samlare.

gamla fiskedrag
Genom åren har det funnits åtskilliga dragtillverkare i Sverige. Det torde vara en omöjlighet att presentera alla. Här är en samlingsbild och ett axplock på andra tillverkare.

Vill du läsa mer om gamla fiskedrag och andra fiskesaker för samlaren? Besök Samlarklubben Rullen.