Hem / Hitta artiklar / Vobblerspinn, enkel metod

Vobblerspinn, enkel metod

- för stora gäddor

Vobblerspinn

Första kastet med vobblern landar i vattnet med ett plask, ett kast som ska följas av många fler. Spinnfiske efter stora gäddor på våren är ofta ett ordentligt nötande men prickar man rätt kan man bli väl belönad. Läs Victor Söderbergs tips för vobblerspinn.

Text: Victor Söderberg  
Foto: Emma Lindgren

Ett lite bortglömt bete idag hos många är gamla hederliga vobbler som man med olika inspinningstekniker, vikter och justeringar kan få att fiska på många olika sätt.

Idag är Sportfiskarnas medarbetare Emma Lindgren med mig ut på sjön, vädret är helt magiskt. Spegelblankt och en bländande stark vårsol; inget som brukar vara synonymt med bra gäddfiske enligt många. Inte en krusning på vattnet så långt ögat når. Sjön vi fiskar på är en större sjö med bra siktdjup och mycket ståndplatser för gäddorna att parkera vid.

Morgonen glider över och blir lunch utan en enda kontakt. Vi bestämmer oss för att flytta ut fisket och fiska djupare. Misstänker att gäddorna inte vågar pröva på kreationerna vi erbjuder inne på det grunda klara vattnet.

Jag fiskar med en Rapala Super Shad Rap som jag har klistrat dit en så kallad powerdot på ryggen. Det är en liten vikt i form av en rund, viktad klisterlapp. Denna påverkar inte vobblern nämnvärt men den gör däremot att jag ser vobblern på ett helt annat sätt när den kommer in mot båten. Detta har gjort att jag fångat flera gäddor på ett stopp nedanför båten. 

Kontraster i färgval är bra för att hitta betet för dagen.
Kontraster i färgval är bra för att hitta betet för dagen.

Fäller ned elmotorn och styr in oss mot platsen vi skall kasta av. Jag hänger på en tungstensvikt vid buköglan, nu får den flytande vobblern ett fint häng vid spinnstopp. Jag skickar ut ett kast som landar grunt och fiskas ut över en kant, fiskar in vobblern rätt snabbt mot båten och gör ett stopp. 

Det exploderar i andra änden av linan, mothugget sitter perfekt och jag säger åt Emma att ta fram håven direkt. Fisken är tung men kommer in snällt med tunga härliga knyckar och väl i håven ligger en av de vackraste gäddor jag skådat. Den väger in på härliga 10,8 kilo och har en längd av 111 centimeter. Vilken start! Första fisken för dagen och det är en grym gädda. 

En fantastiskt vacker gädda på 10.8 kilo.
En fantastiskt vacker gädda på 10.8 kilo.

Gäddan har simmat ned i djupet igen och jag greppar spöet för att fortsätta nötandet, man vet aldrig hur många kast det är till nästa tunggung. 

Syna krokarna om du kör bland mycket sten, byt eller fila vid behov.
Syna krokarna om du kör bland mycket sten, byt eller fila vid behov.

Det är ovissheten och alla faktorer som gör framför allt storgäddfiske så irriterande underbart. 

När man väl tror sig ha listat ut någon avgörande faktor så har det hunnit ändra sig till nästa dag eller månad eller år på grund av någon annan faktor man inte räknat med. 

En vältuggad favoritvobbler.
En vältuggad favoritvobbler.

Idag är ingen sådan dag, idag stämmer det. Min vobbler är åter slukad, jag känner bokstavligen hur den blev rejält omfamnad av sylvassa tänder. Bara tre kast efter dagens första fisk ligger dagens andra i håven och den är också i större kaliber. Våg, måttband och vågsäck ligger redan framme och vi väger och mäter den till 11,3 kilo och 114 centimeter. Jag blir mållös, det gick för snabbt. 

Dagens största gädda som också föll för en viktad Rapala Super Shad Rap.
Dagens största gädda som också föll för en viktad Rapala Super Shad Rap.

Folk som fiskat med mig vet att min kropp hanterar större adrenalinpåslag lite annorlunda nu för tiden. Denna gång är inget undantag och jag börjar få kväljningar och torrhulkar. Emma ser klart obekväm ut. Jag lyckas smågarva lite mellan kväljningarna och förklarar att detta är fullt normalt. Ja, eller i alla fall för mig. 

Euforin har klart infunnit sig i båten när vi bevittnar dagens andra gädda över tio kilo simma ned mot djupet i det kalla vattnet. 

Dagen börjar lida mot sitt slut och Emma som inbiten flugfiskare ger till slut upp spöviftandet och tar lite motvilligt emot ett spinnspö tacklat med en abborrfärgad vobbler. 

Solen har börjat gå ned och vi smyger in mot en vik där vi börjar kasta av en bra bit utanför. 

Det går en stund innan jag ser Emmas spö lyftas och spöet står i en rejäl båge med fina gung. Jag frågar om den känns bra men får inget svar. Jag plockar fram håven. 

Emma Lindgren gädda
Ett nytt personbästa för Emma, tagen på en lätt moddad vobbler.

Nu får jag håva en fin gädda åt Emma, den är ganska kort men väldigt grov. Ett nytt personbästa på en bit över åtta kilo är bärgat och dagen är minst sagt fulländad. Hederligt spinnfiske med lätt modifierade vobbler har levererat alla fiskar på dagens pass. 

Effektivisera ditt gäddfiske – fiska med vobbler

Enkla sätt att modifiera din vobbler plastsked
Enkla sätt att modifiera din vobbler metallsked

Enkla sätt att modifiera din vobbler

Idag finns det många tillbehör som du kananvända för att lätt ändra egenskaperna på din vobbler. Har du hittat ett sätt som funkar kanske det går bra och göra det permanent. Borra eller såga upp vobblern och prova att lägga i vikter.

I dagens sportfiske efter gädda dominerar gummibeten i linändan för många. Det är förståeligt till viss del då gummibeten går att fiska varierat i många situationer och de är väldigt effektiva. Men vobbler är fantastiskt att spinna gädda med. De egenskaperna jag rankar högst hos en vobbler är att många kastar otroligt bra, många modeller går enkelt att modifiera och de är stryktåliga. Så fort du krokat av gäddan är vobblern oftast redo att fiska igen. Inga lösa stingerkrokar eller gummi som behöver lagas. Detta ger mer tid i vattnet med betet. Vissa dagar och i vissa vatten är det den som täcker av mest vatten som fångar mest fisk. 

Ibland behöver fisket inte vara mer komplicerat än så.