Hem / Hitta artiklar / Tre flugor för regnbåge

Tre flugor för regnbåge

Fisketips från John Kärki

Flugfiske efter regnbåge är populärt landet runt i våra put and take-vatten. Nyinsatta regnbågar har ofta ett rykte om sig att vara lättfångade medan fisk som gått en längre tid efter utsättning blir förvildade, får ett mer försiktigt beteende och lär sig jaga naturlig föda.

Fisketips: John Kärki

Igel – Svart Woolly bugger #6

Denna fluga består av marabou, hackel, flashdubbing och ett guldhuvud. Fiska hem flugan med pulserande drag över sand och mjukbottnar i sjöarna under försommaren. Den framtunga flugan kommer dansa fram förföriskt och när fisken hugger gör du mothugget med en ”strip strike”, det vill säga du drar fast kroken och när du känner fiskens tyngd lyfter du spöet bestämt. En klick superlim i krokböjen kommer göra flugan trasselfri. Detta är troligtvis världens bästa fluga för all laxartad fisk.

Fjädermygga – Griffiths gnat #20

Denna fluga består av påfågel-hearl i kroppen samt ett hackel av grizzly. Den här lilla flugan är ett måste i asken när regnbågen försiktig äter fjädermyggor under tidig vår eller höst/vinter. Fisken är under denna period mycket sävlig och lättskrämd. Flugan fiskas med fördel med lång och tunn tafs. Placera flugan i ett område där fisken patrullerar och vänta in att fisken försiktigt sippar i sig flugan. Det bör vara vindstilla för att det här fisket ska fungera. På lugnt vatten är det otroligt nervpirrande att se en större fisk kryssa fram ytligt mot din fluga.

Attraktorfluga – Boobie #8

Boobie-flugan är en bra attraktorfluga för bottennära fiske i princip året runt. Flugan binds med foam-ögon, marabou som stjärt och chenille som kropp. Flugan fiskas hem med en tung sjunklina, eller sjunkspets och kort tafs på cirka 70 centimeter. Sjunklinan kommer dra ner flugan mot botten och den flytande foamen gör att flugan svävar ovanför botten, väl synligt för fisken. Mina favoritfärger för boobieflugan går i kulörerna vitt och orange. I mer naturtrogna färger som svart och grönt imiterar den även en flicksländenymf.