Hem / Hitta artiklar / Korta tips: Fiska regnbåge på hösten

Korta tips: Fiska regnbåge på hösten

Bengt Olsson tipsar om 3 metoder för regnbågen

regnbåge fisk

Regnbågen piggnar till och nappar bättre då nätterna blir kyligare och vattentemperaturen går ned. Sportfiskarna tipsar här om tre metoder för att fiska regnbåge: spinn, mete och fluga.

Text: Bengt Olsson. Foto: Bengt Olsson, Emma Lindgren

Spinnfiske – små beten och varierad hemtagning

Utrustning: haspelrulle i 2500-klassen, lätt och känsligt haspelspö runt 8–9 fot med kastvikt upp till 25 gram, flätlina 0.10-12 mm och ytterst en nylontafs på 0,25–0,30 mm. Fiska med små skeddrag, spinnare och jiggar. Variera hemtagningen med vevstopp och olika hastighet. Fiska där du ser vak eller prova nära vegetation eller grund, i vikar och utanför branta stränder där det är lite djupare. Tips: justera slirbromsen innan fisket!

Flötmete – en spännande och effektiv metod för att fiska regnbåge

Synen av ett känsligt flöte som hoppar till några gånger och plötsligt sjunker är beroendeframkallande. Samma utrustning som för spinn funkar till mete. Använd ett vanligt glidande abborrflöte så du kan justera djupet. Blya det så bara toppen syns och använd en tafs av 0,20–0,25 mm nylon. Agna sedan en vass krok i storlek 8–10 med en väldoftande bit räka, ett knippe maggot, en slingrande lövmask eller en bit Attraqua regnbåge. Lägg ut metet strax utanför näckrosorna, vid en vass eller utanför en strand där regnbågen patrullerar.

fiska regnbåge beten

Fiska regnbåge på fluga – högtidsstund i höstmörkret

Stilla höstmorgnar patrullerar regnbågen ofta längs strandkanten och plockar getingar, myror, bärfisar och fjädermygg från ytan vilket ger torrflugefiskaren högtidsstunder. När vattnet blir kallare kan en färgstark boobyfluga, en Montananymf eller en streamer vara effektivt.

Flugfisket har en stor fördel gentemot spinnfisket då man kan fiska långsamt och variera farten väldigt mycket utan att riskera bottennapp. En utrustning i klass 5–6 är lagom, flytlina med vanlig taperad nylontafs med 0,18 spets och en sjunktafs i fickan täcker upp de flesta situationer. Spana efter vak!