Hem / Hitta artiklar / Korta tips: Regnbågspimpel

Korta tips: Regnbågspimpel

Bengt Olsson tipsar om tre olika metoder

Regnbågsfiske Bengt Olsson

Många vatten runtom i landet erbjuder ett spännande isfiske efter utplanterad regnbåge. Regnbågspimpel är ett folkligt fiske som passar bra som familjeutflykt. En doftande bit räka är ett bete som regnbågen sällan kan motstå på vintern. Här presenteras tre olika metoder.

Flötemete med räka: Funkar bra om det inte är alltför kallt så pimpelhålet fryser igen. Fiska med ett litet glidande flöte, typ 4 gram med 3 gram bly. Använd exempelvis en bit gummisnodd som stopp som kan vevas upp på spolen och 0,22 mm nylonlina som tafs med en vass krok, exempelvis Kamasan B983 i storlek 8-10. Loda och sätt räkbiten någon centimeter ovanför botten. Frikoppla rullen och låt flötet dras ner ordentligt innan mothugg.

Bottenmete med frilina: Om regnbågarna är riktigt tröga. Samma tackel som för flötmete men utan flöte och sänke. Sänk ner räkbiten på botten och frikoppla rullen. Får man mäska kan man släppa ner lite fler räkbitar i hålet. Var beredd på att linan plötsligt drar iväg.

Regnbågspimpel med mormyska: En färgstark mormyska agnad med en bit räka lockar ofta regnbågen. Fiska med försiktiga rörelser och håll helt stilla i perioder. För att få räkan att sitta bättre på kroken kan man koka den i någon minut. Regnbågen nappar ofta försiktigt, låt den ta in mormyskan ordentligt i munnen innan mothugg. Drilla sen försiktigt, det är precis vid hålet som det är störst risk att de bänder sig loss.

pimelutrustning spön mormyska räka

Har du inte pimplat efter regnbåge förut? Det är alltid kul att prova något nytt, kanske kan regnbågspimpel vara något för dig?