Hem / Hitta artiklar / Provfiske med mersmak

Provfiske med mersmak

Vi testar Tiveden

Emma Lindgren med abborre

Denna sommar kommer många att ha hemester och satsa på fiske på hemmaplan. Vad passar då bättre än att tipsa om fantastiska fiskemöjligheter i ett område som nås på ett par timmar från både Stockholm och Göteborg? Tiveden. 

Text: Bengt Olsson
Foto: Emma Lindgren, Bengt Olsson, Andreas Ollinen

I Tivedens sjöar finns allt från rekordgäddor och exklusiv storröding till galet mängdfiske efter abborre och gös i fin storlek. Som bonus finns oexploaterad vildmarksnatur, unika kulturmiljöer och friluftsaktiviteter för hela familjen. Svenskt Fiske provade fisket i Tiveden under två intensiva dagar.

Fiskebåtar på Vättern
Guidebåt Vättern
Anlitar man en guide ökar chansen att få fisk.

Solen gassar och vi har trollat i närmare sex timmar på norra Vättern utan minsta nafs på våra tacklade löjor och skedar. Ekolodet har visat sporadiska stim med siklöja och enstaka fiskar som varit framme och tittat på betena. Fiskeguiden Magnus Persson på Mamos Fiskecharter har frekvent bytt beten och växlat djup och är inte alls nöjd då han nyligen haft mycket bra fiske längre söderut utanför Hjo. En svag vind krusar vattenvidderna och en spindel som följt med oss ut har nu börjat spinna ett nät mellan två spön på djupriggen. Stämningen kan betecknas som närmast dåsig då vårt fiskepass obönhörligt närmar sig slutet. 

Pulkor trollingfiske
Med hjälp av pulkor sprider man ut sidospönas beten.
Emma Lindgren i Tiveden
Emma Lindgren har tacklat upp en löja för Vätterns hungriga rovfiskar.
Ekolod Garmin
Ett kompakt stim med siklöja. Då finns det ofta större fisk i närheten.

Men så äntligen löser ett av djupriggsspöna ut och börjar knycka kraftigt. Vår halvslummer bryts av febril aktivitet då Emma Lindgren greppar spöet och börjar pumpa hem fisken. Vad det nu är som huggit så är den ganska lugn till att börja med, men växer i tyngd ju närmare den kommer. Ett tiotal meter från båten visar den en imponerande bred stålblank sida i ytan och börjar köra vilt så spön raskt får rensas undan. Magnus gissar först på storröding men när fisken efter en del stök ligger i håven är det en otroligt vacker vildöring i fin kondition. Vilt jubel utbryter då dagen är räddad i och med denna kanonfisk. Vi fotar öringen som mäter 73 cm och väger 4,26 kilo. Glada fångstbilder skickas till vår andra guidebåt där Kristofer Larsson och Andreas Ollinen vertikalfiskar efter röding några hundra meter bort. 

Spö trollingfiske
Emma Lindgren trollingfiske
Inne vid båten bjöd öringen upp till rejäl kamp.
Emma Lindgren Öring
Emma beundrar sin praktöring på 4,26 kg.
Fiskeguider Magnus Persson och Kristofer Larsson på Vättern
Guiderna Magnus Persson och Kristofer Larsson kan området bra och lyckades leverera fisk på beställning.

Fisken verkar ha inlett en aktivitetsperiod för plötsligt hörs ett glädjevrål även från deras båt och vi får strax rapport att de landat varsin röding. När vi något senare går in i hamnen i Aspa bruk har Kristofer fått ännu en röding. Vi kan konstatera att vi trots väldigt tröga förhållanden lyckats landa fyra vackra fiskar ur Vätterns gröna djup. Då vi vet hur svårt det ofta är att få fisk på beställning är vi såklart nöjda. 

Vättern har levererat.

Släpper tillbaka röding
Man får behålla två rödingar över 50 cm per fiskare och dygn.
Röding Tiveden
Kristofer Larsson erbjuder guidade turer med vertikalfiske efter röding.
Gröngult drag
Gröngult är en bra färgkombo. Endast en trekrok är tillåten på Vättern.
Rensar röding
Rödingen i Vättern är en fantastisk resurs både som sportfisk och som mat.

Abborrace i Toften

Dagen efter sammanstrålar vi med våra guider vid sjön Toften norr om Laxå. Kristofer Larsson på Larssons Sportfiske har sagt att det kan bli abborre i nästan varje kast och en hel del bonusgösar. Det ska bli jiggfiske och vi är rejält sugna på att nu få fiska mer aktivt och hoppas på lite mer fart än under gårdagen. Toften som är 18 kvadratkilometer stor ligger norr om Laxå och trots närheten till Vänern ingår den i Svartåns avrinningsområde och vattnet i sjön rinner förbi Örebro och ut i Hjälmaren och Mälaren och sedan ut i havet via Norrstöm i Stockholm. I sjön ska det finnas mycket gott om såväl kräftor som abborre och gös och även chans till fina gäddor. Vi är klart taggade på att få börja fiska då vi ankrar med elmotorerna på omkring tre meters djup vid Kristofers favoritgrynna.

I första kastet hinner min jigg inte sjunka till botten innan det stramar till och jag krokar och känner välbekanta abborrknyck. Positivt överraskad vevar jag in en vackert randig och vilt knyckande borre runt halvkilot med kräftröd buk. Men så fortsätter det faktiskt: jag gör kanske tjugo kast innan jag misslyckas med att få en fisk. Det är verkligen tjockt med abborre runt grynnan och de flesta ligger runt halvkilot med några toppfiskar strax under kilot. Vi får även arga bonusgösar som hugger så det knakar i spöt. Fisket är fantastiskt roligt och jag säger till Magnus att detta är något jag skulle vilja att mina barn fick uppleva. Det här är ett perfekt familjefiske: gott om huggvilliga fiskar i lagom storlek. Vi får alla vårt lystmäte under dagen och några utvalda abborrar fileas även och får följa med hem. Gösarna är fredade och återutsätts varsamt. 

På min fråga om det är olämpligt att avslöja Toftens kvalitéer som fiskevatten svarar våra fiskeguider lite oväntat att det knappast är ett problem då det finns så många liknande sjöar i området och att fisketrycket är relativt lågt. 

Toften har levererat med besked och nöjda packar vi ihop för hemfärd genom skogarna mot Örebro och vidare mot huvudstaden. Efter några kilometer upptäcker vi en tjäderhöna på vägkanten, något jag aldrig tidigare lyckats se söder om Dalälven. Hela området med sina höga naturvärden kan nog därmed sägas ha levt upp till våra förväntningar. 

Emma Lindgren och Andreas Ollinen fiskar abborre
Toften bjöd på ett härligt abborrace.
Vättern abborre
Magnus Persson Vättern gös
Magnus Persson med en av sjöns arga gösar.

Fler fisketips

Tiveden har ett mycket varierat fiske i olika sjöar. Exempelvis norra Vättern har under åren levererat en mängd riktigt stora gäddor varav många återfinns i Storfiskregistret, bland annat det svenska rekordet på 21,070 kilo taget vid Olshammar. Vättern hyser även bra med abborre och gös längst i norr, samt inplanterad insjölax, vild öring och röding. Röding finns även i Unden där de håller högre medelvikt. Unden, Bottensjön i Karlsborg och många andra sjöar bjuder på riktigt bra abborrfiske. I exempelvis Skagern finns de flesta arter och även ett fint lakfiske. Längre söderut ligger Hökensås med sitt populära och lättillgängliga P&T-fiske. Området har såväl bra landfiskemöjligheter som många båtramper, möjlighet att hyra båtar, eller att anlita någon av områdets guider som erbjuder specialpaket för bland annat trolling, vertikalfiske, spinnfiske och kräftfiske.

Stort utbud av boende

Området erbjuder allt från hyra av en herrgård till vandrarhem, B&B och vildmarkscamping. Vi bodde på Hamgården Nature Resort som har nybyggda och fullt utrustade timmerstugor med mycket hög standard för två personer vid Undens strand och i nära anslutning till Tivedens nationalpark. Hamgården serverar frukost och middag och levererade goda lunchpaket till våra fisketurer. Möjlighet finns att hyra båt för fiske på Unden och i vissa stugor är även hund tillåten.

Hamgårdens stugor
Hamgårdens stugor från ovan
Hamgårdens stugor är mycket fräscha och ligger inbäddade i grönska.
Emma Lindgren Svenskt Fiske
Mys i solen på Hamgårdens terass.

Visit Tiveden

De tre kommunerna Laxå, Askersund och Karlsborg har sedan flera år tillbaka ett starkt samarbete kring besöksnäringen i Tiveden samt sajten tiveden.se där all väsentlig besöksinfo för området finns samlad. Ett särskilt fokus finns på att marknadsföra områdets fiskemöjligheter för att utveckla en långsiktigt hållbar besöksnäring baserad på sportfiske och naturupplevelser. 

Fiskebåt Vättern
Tivedens vatten har potential att locka långt fler fisketurister.

Länktips: