Hem / Hitta artiklar / Fisket som framtid 2

Fisket som framtid 2

Del 2 - Gäddcamping

david berg fiskar gadda

Svenskt Fiske tittar i en serie artiklar närmare på företeelser i fiskets utkanter. Vilka möjligheter finns i det växande intresset för fisk, fiske och friluftsliv? I första delen beskrevs ett exempel från Norge där hela fisken togs till vara. I det här numret åker vi till Blekinge där det istället är fiskaren själv som är resursen.

Text och foto: Andreas Ollinen

En somrigare vy är nog svår att hitta. Flaggorna vajar i brisen och solen strålar från en klarblå himmel över de små röda stugorna med vita knutar på Brändaholm. Det är den 6 juni, Sveriges nationaldag, mitt i Blekinge skärgård. Vi ska prova på gäddcamping under överseende av David Berg, vars familj lockat turister till världsarvet här i mer än 40 år. 

David Berg fiskeguide
David Berg fiskeguide

David har en smittande positiv utstrålning. En omedelbar känsla av att det här börjar bra infinner sig när han möter upp i receptionen på Dragsö Camping. Vobbler och jiggar samsas med turistbroschyrer på väggarna. När stugnyckeln är utkvitterad tar David genast fram ett sjökort och introducerar området. 

– Här är vi perfekt placerade för att utforska Sveriges sydligaste skärgård med fler än 1 600 öar, kobbar och skär, från Hasslö i väster till Utlängan i öster. 

Läget på den fyrstjärniga campingen är verkligen bra, på alla sätt. Dragsö ligger bara någon kilometer utanför Karlskrona centrum och nås enkelt till fots, med cykel, båt eller bil. Det erbjuds boende på fler än 300 campingtomter, i mer än 30 stugor och till och med på en liten ”husbåt”. Belägen som campingen är, utspridd över hela norra delen av Dragsö är det aldrig mer än en kastlängds avstånd till vattnet.

karlskrona
Karlskrona

Vattnet och vattenaktiviteterna är viktiga för att locka turister. Ingen camping utan en vattenrutschbana förstås. Men på Dragsö erbjuds mer än så. På programmet finns allt från överlevnadskurser till sälutflykter, vrakdykning och så det allra mest spännande – gäddsafari.

Gäddcamping

– När jag var 14 år bad två tyska turister mig att visa dem hur man fångade gädda. Så det gjorde jag!

David knöt på en blå Atom i ändan av nylonlinan och bjöd ut dem i båten. Efter en kort tur hade de fångat tre gäddor. Tyskarna var lyriska och David fick 300 kronor för sina tjänster. Han insåg direkt potentialen. Året efter köptes fem båtar in till campingen. Gäddcamping skulle det gå att tjäna pengar på tänkte familjen.

fiskedrag gadda
Gröna beten är tipset för att fånga det gröna guldet.
david berg gadda

Och de hade rätt. Sedan dess har utvecklingen gått i en enda riktning. Uppåt och framåt. David har hunnit med otaliga guidningar. Han har visat både svenska handbollslandslaget och ryska stavhopparlandslaget hur man fångar gädda här. Blekinges gröna guld består inte bara av skogen, det glimrar under ytan också.

Det är i skuggan av den ofta omtalade laxturismen som denna gäddturism har vuxit fram. Men dess betydelse för samhällsekonomi och sysselsättning är stor i många delar av landet och så även här. Dragsö Camping har idag någonstans kring 100 000 gästnätter per år. 20 000 av besökarna kommer från utlandet. Under högsäsong tar 50 medarbetare hand om gästerna. Fisket står för omkring 20 procent av omsättningen. Det ger en möjlighet att ha campingen öppen under hela året och två helårsanställda fiskeguider. 

– Säsongerna kompletterar varandra. Under vår och höst kan vi erbjuda något fint åt fisketuristerna och under sommaren njuter de som är mer intresserade av bad och glass. 

Grönt och skönt

Övertygade om att det går att kombinera de tre intressena fiske, bad och glass, och efter att redan ha provat på de två sistnämnda, möter vi upp David vid bryggan. Här ligger numera så många som 20 uthyrningsbåtar prydligt förtöjda och märkta med nummer. 

Det är en trygg känsla att kasta loss med David bakom pulpeten. Hans 17 år som sjöofficer har gett rutin. Fiskeintresset som barn ledde till ett intresse för havet vilket i sin tur ledde till flottan. Idag driver David inte bara en av ostkustens största campingar, han är också ordförande i Sportfiskarna Blekinge och talar engagerat om både fisketurism, ungdomsverksamhet och fiskförvaltning. 

Det krävs omsorgsfull navigering i Karlskronas grunda skärgård. Stora områden är rödmarkerade i de inplastade sjökort som ligger i uthyrningsbåtarna. På sydsidorna om öarna ligger ofta stenblock i det grunda vattnet. Det är kring dessa stenar vi koncentrerar våra kast. David förklarar att det är inlandsisens rörelser som vi utnyttjar spåren av. Några hugg från gäddor som gömt sig bland stenarna missas innan den första gäddan landas i båten. Det finns mycket fisk här. Eller har i vart fall funnits. 

– För ett antal år sedan fångade några av våra fiskegäster med sjudagarspaket 1 180 gäddor. Det måste vara rekordet här. 

Idag oroar sig David och många andra över beståndssituationen. Yrkesfisket efter gädda har ökat i takt med att möjligheterna att fånga torsk minskat. Lägg till det predationen från säl och skarv så är det lätt att förstå varför sportfiskare i Blekinge vill värna det gäddbestånd som finns kvar. På Camp Dragsö Sportfishing säger man till sina gäster att ta upp max en gädda per grupp och dag. 

Vant kryssar David vidare i den grunda skärgården och visar några av sina favoritplatser. Det är varmt och vackert men de förrädiska stenblocken lurar under ytan. Alla hyrbåtar är utrustade med kompositpropellrar. Det blir mindre skada på växelhuset när en sådan går mot en sten. Förra säsongen inträffade det nästan varje vecka. Det blir många propellerbyten och många lite skamsna gäster.

After fish 

Väl iland igen blir det after fish med ännu en glass i solen. Vi pratar marknadsföring. David talar om det ungdomsarbete som Sportfiskarna Blekinge gör för att väcka fiskeintresset hos fler. Man blir glad ända in i själen av att höra det. Men det räcker inte som underlag för att driva en gäddcamping. De mer långväga besökarna måste också lockas. Nya kanaler, sociala medier, får en allt större betydelse. Det får bli temat för nästa artikel i den här serien om företeelser i fiskets utkanter. 

fiskespö flicka glass
Sol och bad med gädda och glass. En fin kombination.

Det sista vi hör David berätta om är en helt ny attraktion, en snorkelled utanför badstranden. Vid olika stationer under vattnet förmedlas kunskap om ekosystemet. 

– Jag simmade snorkelleden för första gången igår. Det finns inte bara växter att titta på. På min simtur såg jag 14 gäddor!

När bommen öppnas och bilen rullar hemåt igen skrattar vi högt åt det. Undrar om alla de badande vid sandstranden skulle plaskat vidare om de visste hur nära gäddorna var? Dragsö är en riktig gäddcamping.