Hem / Hitta artiklar / Norsk torsk

Norsk torsk

Lättillgängligt och artrikt havsfiske

norsk torsk

Visst känns den igen den där bilden från havsfiske i Norge? Någon som på trötta armar håller upp en femtonkilos torsk långt ute på ett gungande hav. Eller någon som i torrdräkt simmar med en hälleflundra stor som ett matbord. Onekligen lockande att någon gång få vara med om en sådan upplevelse. Men kanske också lite avskräckande, med dyra flygresor eller dygnslånga bussresor. Kraftig utrustning som först måste inhandlas. Kanske dåligt väder som hindrar allt fiske. Hur ska man ha råd? Hur ska man ha tid? Kan man göra det på något enklare sätt?

Text: Bengt Olsson 

Foto: Bengt Olsson, Knuts Conny, Andreas Ollinen

Redaktionen för Svenskt Fiske bestämde sig för att ta reda på det. På fyra dagar hann vi åka tur och retur med bil från Stockholm. Vi fiskade i vacker miljö, fångade sju olika fiskarter, bodde bra och åt ännu bättre. Allt detta med medlemsrabatt till en mycket rimlig kostnad. Och när vi fortfarande idag tar fram torskrygg ur frysen påminner det oss om att det börjar bli dags att boka nästa års resa.

Vart ska man åka? Och när?

Vi som har Mälardalen som utgångspunkt valde att åka till Roan sjøfiske på kusten i Sør-Trøndelag, strax norr om Trondheimsfjorden. Bilresan via Sundsvall/Östersund/Åre tog runt tolv timmar och genom att bytas av kunde sträckan köras i ett svep. Roan sjøfiske ingår i Din Turs utbud vilket innebär att du som medlem har tio procent rabatt på totalpriset.

Vi åkte i slutet av mars och hade då ett riktigt bra fiske efter framförallt fin kusttorsk. Men vi fångade även sej, kolja, långa, lubb, vitling och bleka. Vädret var växlande med kraftiga vindbyar, täta snöskurar och regn. Nyckel till att vi ändå kunde fiska varje dag var att båtarna låg i en vindskyddad fjord där vi fiskade i lä. Det är förmodligen den viktigaste detaljen att kolla upp inför en vinter-fisketur på havet: kan man fiska inomskärs?

båtbrygga bär fiskespön

Fjäll och fjord i vinterskrud. Norge är bländande vackert.

fiska i Norge. Snöiga berg

Stabila och sjösäkra båtar är ett måste på vinterhavet. Roan sjøfiske erbjuder Kaasbøll 19ft/50 med Evinrude E-TEC-motorer.

Enkelt och sanslöst kul fiske

Havsfiske i Norges fiskrika vatten är oftast enkelt, särskilt om man har en båt med bra ekolod så man kan se ansamlingar av fisk. Fisken står gärna runt strukturer på botten, exempelvis runt grundtoppar eller längs branter. Vi hade vårt bästa fiske inne i en stor vindskyddad bukt med mycket kuperad botten där det längst inne låg en musselodling som drog till sig mängder av småfisk. Bäst fiske hade vi på stigande tidvatten tidigt på morgonen och under förmiddagen. Mestadels pilkfiskade vi rakt ner från båten, men då vi hade med haspelutrustning kastade vi även en del med mindre drag och jiggar och fångade då bland annat fin bleka och sej.

Vi fiskade på mellan 30–150 meters djup. Torsk, lubb, långa och kolja fick vi nära botten. Sej jagar aktivt i frivattnet och hugger gärna på en jigg på väg upp eller ner. Vid några tillfällen hittade vi torskstim i frivattnet som vi framgångsrikt pricksköt på med hjälp av ekolodet. När fisken är igång tar det i regel inte många sekunder förrän de smäller på jiggen. Vi stod alla ofta och drillade fisk samtidigt. Det var helt enkelt sanslöst kul.

Fiske Sej i Norge.

Sej är havets roligaste torskfisk. När de är lite större blir det åka av!

Kolja i Norge

Kolja är en av de godaste fiskarna. De står gärna över mjukbotten och gillar mjuka gummibeten.

Viktiga fiskeregler för havsfiske i Norge

Flera vanliga fiskarter har minimimått, så kallat ”minstemål”. Dessa mått kan även vara olika för olika delar av landet, exempelvis 40 eller 44 cm för torsk beroende på om man är söder eller norr om 62°N. Hälleflundra måste vara minst 80 cm för att fångas i hela Norge. Men sej, makrill, bleka havskatt och lubb saknar minstemål. Kolla reglerna som gäller just nu.

Torskfilé för frysen. Kolla hur många kilo du får ta över gränsen, reglerna förändras.

Man får inte fiska med levande fisk som agn i Norge.

Mer information om minimimått och andra regler finns på:

www.fiskeridir.no/Fritidsfiske

Fiska i Norge.

Ett av många dubbelhugg när vi prickade ett jagande torskstim.

Torsk i Norge. Snöiga berg

När det var huggtid smällde det på fina kusttorskar i parti och minut!

Utrustning och beten

Vi fiskade både med vanliga havsfiskespön och kraftigare haspelutrustning. Vårt betesval var pirk eller shadjigg. Till det hade vi enkla upphängartackel av 0,60 mm nylon med stora maskjiggar eller gummimask. Naturfärger fiskade bäst och en stor favorit blev jiggen Savage Gear Sandeel som har en fantastiskt livlig och naturtrogen simrörelse.

Bleka med en Savage Gear Sandeel i munnen

Blekan är en aktiv jägare som ofta står grunt över strömsatta grund och klippor.

Vad behövs för vinterfiske på havet?

Under vinterhalvåret är en bra flytoverall en nödvändighet. Till det krävs varma underställ och flera lager med fleece eller ullkläder. Vattentäta fiskehandskar är även en riktig höjdare som gör att du kan fiska länge i kallt och blött väder. Du behöver även en bra mössa och raggsockor i varma kängor eller stövlar och en stor termos med varm dryck.

Fiska i båt. Kallt och snöigt.

Trots täta snöbyar varannan minut kunde vi fiska i den vindskyddade fjorden.

Vårt förslag på fiskekläder och annat

 • Flytoverall
 • Varma gummistövlar/kängor
 • Solglasögon, gärna gula som förstärker svagt ljus.
 • Vattentäta fiskehandskar
 • Underställ
 • Fleecekläder, tröja och byxor
 • Tjocktröja
 • Buffar
 • Varm mössa
 • Sockor
 • Vattentätt fodral till mobil
 • Vattentäta packpåsar till kamera och kläder
 • Termos
Spöböj i fiskebåt.

Ett lite kraftigare haspelspö är riktigt roligt att drilla bångstyrig torsk på.

Bra beten att fiska med i Norge.

Då vi framförallt fiskade kusttorsk i en vindskyddad fjord kunde vi använda relativt lätta beten på 100-250 gram. Naturliga färger gav bäst resultat.

Rensar fisk

Torskfilé för frysen. Kolla hur många kilo du får ta över gränsen, reglerna förändras.

Vårt förslag på fiskeutrustning:

 • 20–30 pounds havsfiskespö
 • Kraftig multirulle med ca 200 meter 0,20-0.30 mm flätlina eller en kraftig haspelutrustning i minst 4000-klassen
 • 0,60–0,80 mm nylon tafsmaterial
 • Extraspole med flätlina
 • Kraftiga lekanden
 • Kraftiga beteslås
 • Stora gummipärlor
 • Pilkar 100–300 gram
 • Shadjiggar 70–300 gram
 • Upphängare
 • Fiskekniv
 • Multitång
 • Handdukar att torka fiskslem med

Medlemsrabatt på DinTur

Missa inte att du som medlem har 10 procent rabatt på DinTurs destinationer. Läs mer på sportfiskarna.se