Hem / Hitta artiklar / Nappindikator – så bygger du din egen

Nappindikator – så bygger du din egen

Fånga stor gädda på bottenmete

stor gädda bottenmete

I detta fisketips, signerat Oscar Trowald visar vi hur du kan lura den köldstela stora gäddan genom ett smart och effektivt sätt att bottenmeta. Till hjälp använder vi en egenbyggd nappindikator. En enkel steg för steg instruktion visar hur du lätt bygger en nappindikator av material som du förmodligen redan har hemma.

 Text: Oscar Trowald

I vinterns kalla vatten är gäddan ofta köldstel och svårflirtad. Stor gädda rör sig inte speciellt mycket och är ofta extra misstänksamma mot våra försök att fånga dem. Om du ändå vill göra ett försök är det bästa sättet att vänta ut gäddan med hjälp av mete.

spö riggat för bottenmete
Att rigga upp ett bottenmete med nappindikator går fort. Det behövs inga avancerade spöhållare, ett par enkla träklykor duger utmärkt.

Bottenmete för stor gädda

En väldigt effektiv metod för detta är bottenmete. Att meta med ett dött naturligt bete längs botten är en enkel året-runt-metod som är som allra bäst när det är kallt i vattnet och gäddan trycker vid botten.  Om du inte har is där du bor eller om du saknar de prylar som krävs för ismete, är valet av bottenmete lätt. I åarna där isen ofta lägger sig sent och går upp tidigt är metoden också alltid giftig.

tackel bottenmete gädda
Ett glidande bottenmete för gädda i sin enklaste form. Sänket träs på huvudlinan. Använd en gummipärla mellan linan och wiretafsens lekande. Färdiga tafsar finns i butik om du inte gör egna. Använd ett tyngre sänke än vid vanligt bottenmete, gärna 60-90 gram.

Som basutrustning behöver du egentligen inte mycket mer än ditt längsta och kraftigaste spö, en haspelrulle med stark lina, ett sänke och en kroktafs av wire. Du behöver också två spöklykor som du kan tälja av pinnar. Sedan behövs såklart också ett bete. Här funkar i stort sett vilken död fisk som helst. Den ska dock gärna komma från samma vatten som du fiskar, men många fiskar med sill och makrill som köpts i fiskbilen.

mört tackel bottenmete
Så här tacklar du din mört. Välj själv om du vill ha hel eller delad fisk. Fördelen med en delad är att den utsöndrar mer doft i vattnet. Du kan säkra betet med ett gummiband runt fisk och tafs.

Det är detta ”deadbait” som gäddan hittar längs botten med hjälp av syn och doftsinne. Ibland tar hon betet och sticker iväg och ibland plockar hon upp det och väntar en stund. För att den försiktiga gäddan ska märka så lite motstånd som möjligt, bör man använda ett glidande tackel. Gäddan tar alltså betet utan att behöva lyfta blyet. Istället simmar hon iväg med linan från en frikopplad rulle.

bygg egen nappindikator
Oftast finns det mesta av det du behöver för att bygga en nappindikator redan i hemmet. Var lite finurlig och hitta något som kan passa!
Nappindikator 2
Bygg en nappindikator, steg 1: Gör ett så tunt hål som möjligt genom kulan. Vik metalltråden dubbelt och tryck den genom kulan så att det blir en ögla i ena änden. Säkra med lim. Trä över slangen, den ska sitta tight.
Nappindikator 3
Bygg en nappindikator, steg 2: Vecka ståltråden i ändarna och tryck på pärlorna. Säkra med lim.
Nappindikator 4
Bygg en nappindikator, steg 3: Trä på en gummipärla och ett beteslås på snöret. Knyt fast snöret i öglan i botten på den röda kulan och i metallbiten som ska sitta på spöklykan.
bottenmete gädda
Bygg en nappindikator, steg 4: Den färdiga indikatorn fastklämd på spöklykan. Huvudlinan sitter nu fast innanför våra pärlor. Välj ett päronbly och häng i beteslåset, 15 gram är lagom. Reglera med krympslangen så att pärlorna sitter lagom tight för att hålla fast linan och för att släppa den när hugget kommer. Var noga med att linan måste kunna löpa igenom klykan på den främre spöklykan. En köpt främre spöklyka med larm kan vara ett häftigt komplement.

Nappindikator är en stor hjälp

Men hur märker vi då att vi har fått napp? Här kommer nappindikatorn in. Efter att vi har kastat ut betet, spänt upp linan mot blyet och lagt spöet i våra spöklykor hänger vi en nappindikator på linan. Sedan öppnas bygeln. När gäddan tar betet faller indikatorn i backen – oavsett om gäddan kommer emot oss eller går ifrån oss. Gäddan kan fritt simma iväg med betet och huvudlinan utan att känna motstånd. Ta snabbt upp spöet och gör ett bestämt mothugg.

Vill du läsa fler artiklar av Oscar Trowald? Här har vi samlat alla Oscars artiklar.