Hem / Hitta artiklar / Bygg din egen skrylla

Bygg din egen skrylla

Enkel guide steg för steg

Pimpelfiske på isen

Varje pimpelfiskare behöver en egen skrylla. På din skrylla sitter du bekvämt under hela säsongen och i den placerar du dina fiskegrejor och din fångst. Att bygga en skrylla på fiskeklubben av en stor plastdunk är en tidlös klassiker. Den duktiga pimpelfiskaren Isabelle Wassberger visar hur hon byggde sin! 

Text: Isabelle Wassberger 
Foto: Mikael Eriksson 

 • Du behöver: 
 • 1 plastdunk på minst 25 liter  
 • Frigolit eller ett tjockt sittunderlag 
 • OSB-skiva eller Plywood 
 • Gångjärn 
 • Skruvar, ca 20 mm långa 
 • Maxibond eller liknande lim 
 • Borrmaskin 
 • Skruvmejsel 
 • Hålborr 
 • Sandpapper 
 • Sticksåg  
 • Kniv 
 • Penna 
 • Nylonband 
 • Låsmutter och skruv 
 • Brickor 
Plastdunk till skrylla

Börja med att mäta hur hög du vill att din pimpelskrylla ska vara. Det är viktigt att sitthöjden blir lagom så att du kan sitta bekvämt när du fiskar. Markera med en penna var på plastdunken du ska dela den. Du kan antingen såga av plastdunken med en fogsvans eller använda en kniv, följ bara strecket runt hela dunken och var försiktig så du inte skär dig. Ställ sedan plastdunken upp-och-ner på träskivan och rita av så att du vet var du ska såga. Du ska göra en ram att sätta inuti plastdunken upptill så att locket har något att vila på. 

Bygg din egen skrylla

Enklast är det att såga med en sticksåg och såga då underifrån så ser du var du ska såga. Ramen ska fästas invändigt så testa att spånskivan går ner och sitter bra. Du kan behöva såga till eller slipa lite för att få träskivan att passa i plastdunken. När träskivan passar i plastdunken mäter du ut hur bred ramen ska vara, det räcker att den är så bred så att skruvarna inte går igenom. Borra först ett hål i träskivan och såga sedan med sticksågen så att du får en ram. 

Bygg din egen skrylla

Slipa med slippapper så att graderna försvinner på träskivans kanter. Använd ramen du sågat ut och mät hur stort locket ska vara, enklast är att lägga den på träskivan och rita av så det blir exakt. 

Bygg din egen skrylla

Sätt ramen upptill i plastdunken och borra hål på plastdunken med en tunn borr där du ska sätta skruvarna. Plasten är svår att skruva igenom om man inte borrat hål först. 

Bygg din egen skrylla

Skruva fast skruvarna i träskivan försiktigt så att de fäster. 

Bygg din egen skrylla

När ramen sitter fast slipa till eventuella ojämnheter på plasten och slipa ramen invändigt så att den är fri från stickor. Såga till locket med sticksågen och slipa så att kanterna blir jämna och fina.  
Ta locket och lägg på frigolitskivan och rita av. Skär frigoliten försiktigt med en mattkniv. Om det blir ojämnheter fixar du till det när frigoliten sitter på plats på skryllan.

Mät ut var du vill ha gångjärnen och skruva fast locket. Skruva försiktigt så att skruvarna fäster, plywood är poröst och skruvar du för snabbt slirar skruvarna och fäster då inte. När locket är på plats limmar du fast frigoliten du skurit till, du kan använda Maxibond, PL200 eller liknande lim att fästa med. Låt limmet torka över natten.  

Bygg din egen skrylla

Mät var du vill ha hålet för att lägga in fisk i skryllan. Ju högre upp du sätter hålet desto mer fisk får du in i skryllan. Borra med hålborren och slipa till kanterna så de inte är vassa.

Bygg din egen skrylla

Du kan göra lite olika bäranordningar för din pimpelskrylla, det viktigaste är att det är bekvämt och enkelt för dig att bära. Antingen fäster du nylonbandet som en axelrem över hela locket. Detta är bra då bärremmen inte hamnar på isen och inte är i vägen när du fiskar, dock är det jobbigt att bära på detta sätt längre sträckor om du fyllt upp skryllan med fisk. Jag tycker det är bättre att göra en bäranordning som liknar den som en ryggsäck har istället.  Mät ut hur lång rem du behöver, du kan även göra en som är reglerbar om du vill (delar för detta finns att köpa på t.ex. Bauhaus).  
 
Mät ut var på skryllan du ska fästa bäranordningen, både upptill och nertill och borra hål så att skruven kommer igenom. Gör hål i nylonbandet med en kniv så att du kan få igenom en skruv.  
 
Fäst nylonbandet med skruv och bricka på utsidan och bricka och låsmutter på insidan av skryllan. 

Bygg din egen skrylla

När du har skryllan på dig blir det som en ryggsäck och det är bekvämt att bära den längre sträckor.  
 
Det sista att göra är att skära till frigoliten så att den blir så som du vill ha den, snygga till kanterna med hjälp av ett fint sandpapper. 

Pimpelfiske i vårsolen

Isabelle med sin färdiga skrylla. Bygger du den noggrant och är rädd om den kan du säkert ha den i mer än 20 år!