Hem / Hitta artiklar / Skipperi – ett annorlunda sätt att ha båt

Skipperi – ett annorlunda sätt att ha båt

Mälar-trippel med delad båt

skipperi båt sportfiskarna

Sportfiskarna har ett nytt samarbete med företaget Skipperi. Det är en båtdelningstjänst där du kan hyra och hyra ut båt men även abonnera på tillgång till över 100 båtar i Sverige till en fast månadskostnad. Vi är framför allt tacksamma över det stöd vi får från dem som går till vår verksamhet för friska vatten och ett hållbart fiske. Men självklart var vi själva även sugna på att prova tjänsten, så jag och Linus passade på att sticka ut en kväll efter jobbet i jakt på en ”Mälar-trippel”.

Text: Christofer Brugge Foto: Linus Femtvik

Klockan har precis passerat 16 och det var hög tid att komma i väg från kontoret. Vi hade bokat båten från 16.30 och hade inga som helst planer på att låta en enda minut gå till spillo. 25 min senare är vi nere på bryggan och där ligger ”Felicia” och väntar på oss. Det är en 5,70 m Yamarin Cross med en 100 hästars utombordare. Vi har bokat mellanstorleken på båt, det finns även en 5,40 m modell och en 6,20 m att välja på.

Boka båt skipperi
Väldigt enkelt och smidigt att logga in i appen och få all info som behövs för att sticka ut med båten.

Jag loggar in i appen och får snabbt reda på låskoden till boxen ombord där båtnyckeln finns. Ett par bilder på båtens för, propeller och skädda som laddas upp i appen samt en snabb kontroll över att allt finns med ombord så är vi klara att ge oss iväg. Vi lägger ut och drar på gas så snart vi lämnat hamnen. Fiskesuget är starkt och det ser ut som att vi kommer få en fin kväll då solen precis har börjat skingra molnen som har legat tätt tidigare på dagen.

jiggar för gös och abborre
Jigg är ofta ett bra alternativ som bete för både gädda, gös och abborre. Vill du få tips på bra hårdbeten för abborren så hittar du det här.

Måsdyk och abborrar

Vi kör inte så långt utan styr snart in över ett grundområde. Vi låter båten drifta fram över ca 3 m djup och börjar söka efter fisk. De första kasten ger inget men snart hojtar Linus till: ”Måsdyk”! Jag vänder mig om och ett par hundra meter bort är det ett stort antal måsar och tärnor som dyker likt torpeder ner mot ytan. Det är full jakt på gång och är måsen där så är betesfisken också det. Och finns det betesfisk så finns det garanterat även predatorer som gös, abborre och gädda på plats. Jag startar snabbt båten och tar oss upp i vind så vi kan drifta rätt in över måsarnas smörgåsbord.

abborre i kvällssolen
Abborrarna var inte stora den här gången men det gjorde inte så mycket. Det viktiga var att få komma ut och njuta en fin kväll.

I tredje kastet hugger det. Det är ingen stor fisk, men det spelar liten roll just nu. Det är härligt att få känna på lite sprattel och veta att vi är på rätt plats. Vi får ett par abborrar till innan måsdyken avtar och det verkar som om stimmet med betesfisk skingrats. Vi gör en förflyttning och äter lite på vägen.

hund med flytväst
Alltid flytväst på när du är ute med båt.

Inte för alla, men smart för den det passar

En fast månadskostnad, tillgång till över 100 båtar i ett drygt 20 tal hamnar och den enda kostnaden som tillkommer är det bränsle som går åt. Det är ett väldigt enkelt ”båtägande” som Skipperi erbjuder. Men, det passar naturligtvis inte alla. Vill du ha en båt som är specialutrustad med avancerad elektronik och sportfiskeoptimerad in i minsta detalj så bör man nog äga sin båt själv. Likaså om man vill ha en så billig båt som möjligt och har en egen tomt att ställa den på. Eller om man vill kunna ta sin båt bakom bilen och kunna fiska i olika små sjöar runt omkring i landet.

yamarin cross skipperi
Visst syns det att båtarna är använda och någon repa kan man nog hitta om man letar. Men överlag väldigt fin båt som passade perfekt till vår kvällstrip.

Perfekt för den som vill äga en relativt ny båt som också fungerar till annat än sportfisket. Som kanske bor i en större stad där det är allt från dyrt till nästan omöjligt att hitta en bryggplats på sommaren och en vinterplats inte allt för långt bort. Ja, då är det nog ett ganska attraktivt sätt att få tillgång till en bra båt. Bara en sån sak som att kunna ha ”sin” båt i olika hamnar och välja var man vill åka ut just idag utan att behöva traila.

Sen finns förstås ett större, miljömässigt perspektiv som vi på Sportfiskarna tycker har ett värde. Att äga saker tillsammans och på så sätt kunna nyttja jordens resurser på ett effektivare sätt, där finns en viktig poäng. Allt för många båtar ligger still under stora delar av året. Är man då flera som har möjlighet att nyttja en och samma båt så behövs det, totalt sett tillverkas färre båtar. Det är bra.

liten gädda på jigg
En arg liten gädda som ville vara med och leka en stund.

Gäddorna börjar hugga

Efter ca 20 min båtåkande kommer vi mätta och belåtna fram till nästa ställe. Det är ett ganska brett sund där både uddar och bottenstrukturen blir som en naturlig tratt. Här vet vi från tidigare turer att det brukar kunna finnas en hel del fisk. Platsen brukar kunna leverera en hel del gös, men även abborrar och gäddor.

tänger och tillbehör
Några bra saker att ha med när du ska ut och fiska: Peang för att lossa kroken. En tång med långt skaft om betet sitter djupt in i munnen på en gädda. En linknipsare och en sidavbitare om olyckan är framme och du måste kunna klippa av en krok. Det finns specialanpassade verktyg att köpa i fiskeaffärer, men det går lika bra att gräva fram en tång ur din vanliga verktygslåda.

Redan i första kastet nyper det till. Ett snabbt mothugg och fisken sitter fast. Den stångar och bökar en del och jag tror till en början att det nog kan vara en gös. En abborre är jag i vart fall säker på att det inte är. Men när fisken börjar göra några ettriga, korta rusningar så börjar tankarna snarare gå åt att det är en gädda. Mycket riktigt är det också en gädda som bryter ytan en liten stund senare. Den är arg och hoppar och far i linänden. Linus håvar tryggt och en liten gädda får agera fotomodell en kort stund innan den får simma tillbaka.

fin liten gädda
Fiskeglädje mäts inte i storleken på fisken. Det är så mycket som ligger i att bara få komma ut ihop med trevligt sällskap.

Kvällen fortsätter och vi får ett gäng gäddor till och även några abborrar. När solen sjunker längre ner börjar det även sprätta en del betesfisk i ytan vilket skvallrar om att det finns större fisk som jagar i de övre vattenlagren också. Det är spännande och ger fisket ytterligare en dimension när man får se det så tydligt att det finns rovfiskar på plats.

Gösen saknas för oss denna kväll

Vi har ett par hugg var och även någon fisk som sitter på ett tag innan den släpper som vi tror kan vara något annat än abborre eller gädda. Men gösen gäckar oss denna kväll. Inget av de förmodade göshuggen sitter kvar hela vägen in till båten så någon trippel blev det inte. Det är annars ett kul mål med en sådan här kväll. Att kunna fånga minst ett exemplar av de tre vanligaste predatorerna som simmar i Mälaren: gädda, gös och abborre. En ”Mälar-trippel”.

spinnfiske på mälaren
Fiskehunden ”Salto” älskar att få följa med ut i båten.

När solen börjar sjunka ner under trädtopparna bestämmer vi oss för att det är dags att åka hem. Det är trots allt en av de längsta dagarna på året så här nära midsommar. Klockan är ganska mycket och det är en vanlig arbetsdag i morgon. Motorn spinner friskt när vi ger gas och forsar tillbaka mot hamnen på ett spegelblankt vatten. Vi är rörande överens bägge två, det här måste vi göra oftare. Särskilt när det är så enkelt att bara boka upp en båt och komma i väg några timmar en vanlig vardagskväll.

skipperi på väg hemåt
På väg hemåt i de sista solljuset.

Skipperi vill ta fram ett fiskepaket

Skipperi jobbar just nu med att specialutrusta några av deras båtar och utveckla ett fiskepaket för dig som sportfiskare. Nu till hösten kommer man ha ett specialerbjudande under september, oktober och november för att se hur stort intresset är. Detta test kommer genomföras i några av hamnarna runt Stockholm, men faller det väl ut så kommer det sedan rullas ut i samtliga hamnar. Låter det som något för dig? Föranmäl intresse genom att mejla till [email protected]. Vill du redan nu kasta loss och njuta av ett enklare båtliv, använd koden SPORTFISKARNA för att få 800 kr rabatt på säsongsabonnemang. Erbjudandet gäller fram till 10 juli 2022. 

Du kan läsa mer om Skipperi, deras båtar och i vilka hamnar de finns på deras webbplats.