Hem / Hitta artiklar / Korta tips: Flugfiske efter abborre

Korta tips: Flugfiske efter abborre

Emma Lindgren tipsar om utrustning

Abborre på flugfiske

Sommarfisket kan i många fall associeras med soliga dagar och jakt efter vår randige riddare, abborren. Fisket bedrivs ofta med spinnspö men abborren är en fantastisk fisk att fånga med flugspö. Så passa på att ta med dig flugspöet ut och testa på flugfiske efter abborre, du kommer inte ångra dig!

Text och foto: Emma Lindgren

Spö till abborren

Till flugfiske efter abborre så skulle jag rekommendera ett spö i klass 6. Det går självklart bra att fiska med klass 5 och 7 också, det hela beror lite på hur stora flugor du vill kasta. Jag föredrar att fiska med ett spö som har en ganska snabb aktion men det är såklart en smaksak.

Lämplig rulle

Rullen är inte det viktigaste i utrustningen vid flugfiske efter abborre men det är viktigt att ha en rulle som går att lita på. En stabil rulle med en schysst broms i en storlek som passar ditt utvalda spö är perfekt.

Linor till flugfiske efter abborre

Jag fiskar nästan uteslutande med en flytlina där klumpen på linan är sjunkande. Det räcker gott och väl i de vatten jag brukar fiska. Vill man fiska i djupare vatten och ha möjligheten att komma ner snabbt skulle jag rekommendera en klassisk sjunklina. En vanlig flytlina använder jag endast om jag fiskar med poppers.

Flugfiske efter abborre
Flugfiske efter abborre är enkelt. Du behöver inte så mycket utrustning och abborren simmar i de flesta vatten.

Vilken tafs ska du ha?

När det gäller tafs så använder jag mig av fluorocarbon, där jag knyter på en lite tjockare dimension längst upp vid fluglinan och sedan skarvar på 0,28mm som jag använder som tafsspets.

Flugor till abborre

Flugmässigt så använder jag mig främst av olika imitationer av betesfisk där min absoluta favoritfluga är en Magic Minnow. En fluga som är enkel att binda och som väldigt ofta levererar fisk. Jag har alltid med mig ett gäng i olika färger och storlekar när jag ska flugfiska efter abborre.

Tips för dig som gillar att läsa om fiske med fluga, här har vi samlat alla artiklar om flugfiske.