Hem / Hitta artiklar / Korta tips: Vårabborre

Korta tips: Vårabborre

Tobias Fränstam ger några snabba råd

Tobias Fränstam abborre

Under våren är vattnet kallt och abborren parkerar i regel på botten. För att fiska effektivt efter vårabborre är det ofta en god idé att använda beten som sjunker och som fiskar tätt längs med botten då abborren i regel inte jagar särskilt högt upp i vattnet för att knipa ett byte.

Då jag mest fiskar i sjöar sker mycket av mitt fiske på djupare vatten varför jag gillar att använda mycket gummibeten som fiskas med jiggskalle eller dropshotrig. Genom att använda rätt sorts tyngd på sänket har jag alltid god bottenkontakt och kan snabbt och effektivt söka av grundryggar och djupbranter i jakten på vart abborren parkerat för dagen.

Multispö: Till jiggfiske efter vårabborre använder jag alltid ett multispö runt 7 fot och 30 grams kastvikt med en lätt multirulle med magnetbroms och 0,12 mm flätlina i gul färg. Det är viktigt att ha en rulle av hög kvalitet för att minska risken för trassel när man kastar lätta beten. Med multirulle upplever jag att jag har bättre beteskontakt under hela hemtagningen.

Haspelspö: För dropshotfiske efter vårabborre använder jag ett lätt haspelspö runt 20 gram, en lätt haspelrulle och 0,08 mm gul flätlina som skarvas till en tunn fluorcarbontafs närmast tacklet. Det är viktigt att ha en känslig klinga med tunn lina för att upptäcka abborrens försiktiga hugg i kallt vatten.

Lina: Jag använder så gott som alltid flätlina för bästa beteskontakt. Jag föredrar linor i gul färg då man ofta kan se ett hugg på att linan slackar eller sträcks upp i hemtagningen utan att man nödvändigtvis behöver känna hugget i spöet.

Shadjiggar: Jag gillar att använda några olika modeller av shadjiggar för vårabborren med olika utformning på paddeln. Den ljusgula shadjiggen med ihålig kropp och platt paddel rör sig väldigt annorlunda mot den gröna shadjiggen med tung paddel och tunn stjärt. De olika varianterna kompletterar varandra mellan vatten och dagar.

Dropshotjiggar: Att bromsa ned betespresentationen och fiska långsamt kan vara effektivt för grov vårabborre. Jag använder oftast maskjiggar med en tunn slingrande stjärt eller fiskimitationer på mina dropshotriggar. Den första frestar, den andra retar!

Vill du läsa mer om fiske efter abborre? Här hittar du alla artiklar märkta med fiske efter abborre.