Hem / Hitta artiklar / Daniel Bergman fiskar Abborre

Daniel Bergman fiskar Abborre

Tips för stor abborre på fluga

Fluga abborre Daniel Bergman

När det gäller att fånga abborre på fluga så är det få personer som besitter den kompetens som Daniel Bergman gör. Han har det senaste åren verkligen utvecklat flugfisket efter abborre, utvecklar nya flugmönster och fått flera människor att inse att abborre är en fantastisk fisk att jaga med flugspö. Här bjudet han på sina 3 bästa tips för att lyckas med flugfisket efter abborre.

Vad är viktigast att tänka på för att lyckas fånga abborre med fluga?

Jag skulle nog vilja påstå att om man ska ha chansen på ett bra abborrfiske med fluga bör man rikta in sig på vatten med ett bra bestånd av abborre. Vatten med ett fåtal stora individer kräver envishet och uthållighet med fluga. Helst ska vattnet inte heller vara för djupt då det är svårt att bedriva ett roligt fiske på mer än 5-6 meters djup med fluggrejer. Här kan det om man normalt sett bara flugfiskar ta och ”bonda” lite med spinnfiskande kamrater och mjölka dem på lite information. De flesta svenskar har tillgång till vettiga vatten enligt ovan om man bara vet var man ska leta och vilka man ska fråga.

flugor abborre
Daniels favoritflugor för abborre

Vad är ett bra fiskeställe enligt dig?

Ett bra sätt att maximera sina chanser att lyckas är att välja ett vatten med lite olika bra biotoper för borren i samma vatten. Natebälten, grynnor, djupkanter och åmynningar är t.ex. platser i sjön som ofta drar till sig betesfisk. Hittar man större mängder betesfisk hittar man ofta abborren också och har man lite olika biotoper att välja på klarar man ofta att hitta betesfisken också efter lite letande.

Slutligen: vilket är ditt bästa tips för att fånga en stor abborre på fluga?

Satsa på vatten där du vet att det fångats stor abborre fler än en gång. Men ha i åtanke att jakten på stor abborre är allt annat än mängdfiske. Oftast går de större individerna inte i stim. På sin höjd i mindre grupper om ett fåtal individer. Hittar du en massa mindre fisk kan det vara idé att börja söka en bit utanför själva stimmet. Ibland kan större fiskar stryka utanför stimmen med mindre fisk. Kräftsjöar är ett annat tips som ofta håller stor abborre men kan vara nog så bökiga att fånga på spinn och än värre med fluga. Rent metodmässigt skulle jag nog påstå att om du går upp i storlek på fluga kommer storleken på fisken som nappar också att öka. Många är de storabborrar som fångats som bifångst vi till exempel gäddfiske.