Hem / Hitta artiklar / Korta tips: Evelina Henriksen om gädda

Korta tips: Evelina Henriksen om gädda

Hur fiska gädda i kallare vatten?

evelina henriksen

Evelina Henriksen är en fantastiskt duktig gäddfiskare som fångat många storgäddor. Evelina syns även frekvent i olika fiskeproduktioner, senaste i Pike Fight där hon tävlar för team Abu Garcia. Här bjuder hon på sina bästa tips för hur du lyckas med ditt gäddfiske när vattnet börjar bli kallare.

Text: Emma Lindgren

Var letar Evelina efter gäddan när det blir kallare i vattnet?

På hösten letar jag efter gäddans föda då gäddan börjar äta upp sig inför den kalla vintern. När det blir kallare i vattnet börjar även bytesfisken stimma ihop sig och jag letar då efter dessa stim som ofta finns i djuphålor. Hittar man grynnor nära en djuphåla där bytesfisken håller till är grynnan ett hett ställe! Det är ett ställe där gäddan kan vila mellan måltiderna.

evelina henriksen favoritbeten
McPike och Beast Curl Tail är två av Evelina Henriksens absoluta favoritbeten i kallt vatten.

Hur tänker du gällande beten och teknik?

På hösten fiskar jag överlag stora beten som rör sig mycket även vid långsam hemtagning, exempelvis Beast paddle och Beast curl.

När temperaturen sjunker är gäddan inte lika aktiv och den vill spara energi. Stora beten märker även ut sig om jag fiskar kring ett bytesstim med mindre fisk. Färger brukar jag experimentera med från gång till gång. Ibland kan det vara stekhett att sätta på en färg som sticker ut, som Firetiger, medan gäddorna vissa dagar föredrar mer naturliga färger.

atom bete
Evelina Henriksen fiskar även gärna med ett klassiskt Atom.

Vilket är Evelina Henriksens bästa tips för att fånga en stor gädda?

Våga fiska djupt och i närheten av bytesstim, det ger kanske inte så många fiskar, ibland inte ens ett enda hugg, men där det finns mycket mat finns även stora gäddor.

Namn: Evelina Henriksen

Ålder: 34

Bor: Gävle

Yrke: Sjuksköterska på ambulansen i Gävle

Drömfiske: Ytvattensfiske på Maldiverna och muskiefiske i USA ligger högst upp i listan.