Hem / Hitta artiklar / Höstfiske efter regnbåge

Höstfiske efter regnbåge

Ett helt fantastiskt flugfiske

Sussi Stridh med en höstregnbåge. Foto: Jan Ohlsson.

När sommaren lider mot sitt slut och vattentemperaturen sjunker, kan man få uppleva ett helt fantastiskt flugfiske efter regnbåge med imitationer av olika insekter.

Fisketips: Sussi Stridh

Vid den här tiden på året dör många insekter som ofta landar på vattenytan. Regnbågar kan då triggas i gång av getingar, myror och skalbaggar som har ramlat ner från vegetationen.

När du besöker ett stilla vatten ska du inte gå fram direkt utan stanna en bit från strandlinjen och ta dig tid att spana efter insekter på ytan eller fisk som vakar. Förvånansvärt ofta vakar fisken precis intill land och går du då för nära så skrämmer du fisken. Då gäller det att ha tålamod och invänta att fisken vågar komma nära land igen. Håll även gärna koll på vindriktningen och hur den varit timmarna innan du ska fiska, där vinden legat på samlas nämligen insekterna. Finns det mycket löv och barr på ytan så finns det högst sannolikt även insekter där. Att lägga ut en fluga bland skräpet kan då resultera i napp.

Besöker du ett strömmande vatten så samlas oftast fisken där vattnet smalnar av likt en tratt eller där det blir en tydlig pool strax före avsatsen innan nästa pool. Här samlas insekterna som flyter på ytan och det blir som ett skafferi för fisken att bara stiga upp och äta. Inte sällan får man uppleva att regnbågen plogar efter flugan, speciellt i strömmande vatten vilket ger en otroligt rolig helhetsupplevelse.

Mina favoritflugor:

I stilla vatten är flytande flugor som geting och myra effektiva.

En imitation av en geting

Imitation av geting

Flugan svartmyra

Svart myra

Röd myra

Röd myra

I strömmande vatten rekommenderar jag gul/svart superpuppa och wolly worm.

Superpuppa

Superpuppa

Wolly worm

Wolly worm

Lämplig utrustning:

Ett flugspö på 9 fot i klass 5 med en flytande fluglina. Tafsspets mellan 0,16 – 0,20 beroende på hur stora flugor du ska använda. Tänk på att regnbågen är otroligt stark och blir mer aktiv i svalare vatten så håll extra koll på att du inte får några knutar på tafsen då det kan leda till tafsbrott.

Regnbågen smälter in fint i höstens vackra färger.

Ett flugspö på 9 fot i klass 5 med en flytande fluglina är en lämplig utrustning.

Hur hittar man ett put and take-vatten?

Mitt tips är att söka på iFiske, där kan du välja ort och fiskart och då få många förslag. Kika på fångstrapporterna för området då det kan ge ett kvitto på om fisket är bra. Kontakta gärna de som förvaltar fisket om du vill få information eller fisketips.