Hem / Hitta artiklar / Tre flugor för fjällfisket

Tre flugor för fjällfisket

med John Kärki

I svenska fjällen kan man fiska efter harr, öring och röding i sjöar och strömmar i allt från väglöst land till mer lättillgängliga vatten. Lämplig utrustningen för detta fiske är spön i linklass 5–7 med flytlina. Min favorit är att fiska torrfluga när tillfälle ges men vid sämre väder fiskar jag gärna under ytan eller hasar en fluga på ytan för att locka fisken till hugg. De tre flugor jag presenterar här är en bra grund att ha i flugasken på fjället.

Text: John Kärki Foto: Knuts Conny, John Kärki

Attraktorfluga – Muddler #10


Muddler är en lockande attraktorfluga som fiskas hem hasande på ytan eller i ytfilmen. Flugan imiterar en flyende småfisk med sin blänkande kropp samtidigt som det stora hjorthårshuvudet trycker vatten åt sidan vilket fisken känner med sidolinjen. Fiska hem den med små ryck och var beredd på att ytan exploderar. Flugan bör fiskas med minst 0,20 tafs, gärna 0,25 om dina fiskevatten håller stora fiskar.

Flugan fungerar även som en imitation av en större nattslända. När nattsländan har kläckt på ytan skyndar den sig in mot land för att torka vingarna och med muddlern kan man då göra samma v-formade spår på ytan som nattsländan. Men mönstret Streaking caddis är då en ännu bättre imitation.

Dagslända – Royal Wulff #12


Royal Wullf är en utmärkt imitation av en dagslända, men även mindre nattsländor. Flugan är klassisk bunden med påfågel, rött silke, tupphackel och en stjärt av anka eller guldfasan. Flugan fiskas med fördel infettad under varma dagar när sländorna dansar. Flugan bör fiskas med fridrift för att se så naturlig ut som möjligt. I fjällen kläcker dagsländorna ofta under korta intensiva perioder när solen värmer vilket innebär att man då bör passa på och fiska. Just storlek 12 är en bra universalstorlek för att fånga både stora och små fiskar.

Nymf – Gråräven #12


Fisken intar merparten av sin föda under ytan och med nymffiske imiteras en larv eller puppa som studsar runt på botten. Gråräven har givit mig fina upplevelser under ljusa sommarnätter i Norrland. Jag fiskar den med uppströmskast och låter sedan flugan sjunka medan jag mendar linan uppströms tills flugan är strax nedströms mig. Ofta sträcks linan innan den hunnit ner till mig av en nappande fisk. Ett annat bra huggtillfälle är när fluglinan sträcker upp nedströms mig och nymfen ”stiger” mot ytan. Nymfens storlek i kombination med att den stiger mot ytan precis som en kläckande puppa imiterar rätt födomall vilket får fisken att hugga.

Flugan är enkel att binda med enbart grått- och svart rävhår samt en guldskalle framtill för att tynga flugan.