Hem / Hitta artiklar / Gäddmete med deadbait

Gäddmete med deadbait

Oscar Trowald visar hur du "poppar" ett dött bete

gäddmete med deadbait Oscar Trowald

Vid gäddmete i kallnande vatten är det bra om du kommer ner med ditt gäddbete nära botten. Väl där ger du gäddan lite tid att bestämma sig. Genom att få ditt deadbait att sväva strax ovanför botten får du en extra giftig presentation. Sportfiskarnas deadbait-expert Oscar Trowald visar hur du ska göra för att bygga dina kroktafsar och pop-up tafs.

Text och foto: Oscar Trowald

Bottenmete med deadbait, alltså dött bete, funkar för alla predatorer. Den riktigt sena hösten är en kanontid för detta fiske. Inte minst för gäddmete. Det är egentligen inte heller särskilt svårt att komma igång. Du behöver egentligen inte mycket mer än ett hyfsat kraftigt spö, en rulle (gärna haspel), ett sänke, ett bete och så en kroktafs.

Just sistnämnda är så klart helt central och det är en stor fördel om du kan lära dig att göra dessa själv. För att sedan ge hela detta deadbait-fiske en liten extra krydda kan du också lära dig att göra en pop-up-tafs – en konstruktion som gör att du kan fiska ditt bete mer synligt ovanför växtlighet och samtidigt skynda på doftspridningen. Pop-tafsen kommer också minska risken att ditt bete flyger av i kastet. Jag kommer nu att vissa hur du kan tillverka dessa två saker på egen hand för att utveckla ditt gäddmete.

Kroktafsen till gäddmete

Bygga tafsar till gäddmete

Dessa saker behöver du för att göra en kroktafs till ditt gäddmete som också ger möjlighet att kombinera med pop-up-tafs för deadbait. Välj en wire 30–40 lb och wire-lås som passar. Du behöver så klart också lekande och trekrok (storlek 4-6). Specialprylen i sammanhanget är så kallade ”anti tangle sleeves” som sedan ska säkra pop-tafsen. Som verktyg behöver du en wire-tång och en avbitare av något slag.

Rigga krok till gäddmete

Klipp av cirka 50 cm av din wire. Vik nedersta 5 cm och lägg vecket i kroköglan.

Fästa kroken på tafsen

Vira sedan den långa delen av wiren runt den korta vikta delen av wiren och kroken såsom en knotless knot (se You Tube).

Tafs till gäddmete

Gör samma sak med andra trekroken. Ett slags standardavstånd mellan krokarna kan vara 10 cm. Jag har på bilderna också trätt på hook sleeves över krokarna, men det är på gränsen till onödigt. Trä sedan på anti tangle-sleeven med den trubbiga änden i riktning mot krokarna.

bygga gäddtafs till mete

Trä sedan på nästa anti tangle sleeve, ett wirelås och ett lekande.

kroktafs för deadbait

När du använder wirelås bör du alltid öka säkerheten genom att trä wiren igenom och tillbaka så att den bildar en åtta. Kläm sedan åt wirelåset. Trä över anti tangle sleeven över lekande och wirelås. Sleeven skonar gäddan och minskar risken för trassel. Tafsen är nu klar och bör vara cirka 40 cm. Du kan så klart göra längre tafsar om du vill.

Pop-up-tafsen till deadbait

Poppa deadbait

Till denna tafs behöver du egentligen bara tre komponenter – en wire (20-30 lb), wirelås och ”Fox bait poppers”. Just sistnämnda artikel är av lite mer specialistkaraktär men går att finna hos många svenska sportfiskebutiker. Dessa är betydligt tåligare än exempelvis frigolit och andra flytkroppar.

Fox bait poppers till gäddmete

Klipp av cirka 25 cm av din wire och trä på önskat antal bait poppers.

Rigga poppers till gäddmete

Det brukar vara bra att ha den större av dem överst. Ju större beten du vill använda, ju större och fler poppers använder du. En storlek L och en storlek M brukar kunna lyfta standardbeten. Anledningen att även denna tafs är gjord av wire är enkel – du vill absolut inte att poppern ska hamna i gäddans mage.

Rigg med popper till deadbait

Gör en mindre ögla med hjälp av wirelås och wiretång. Öglan ska vara tillräckligt stor för att kunna föras över lekandet på kroktafsen. Den färdiga tafsen bör vara cirka 15-20 cm.

Sätt på betet och kombinera tafsarna – poppa!

Delar till gäddmete med deadbait

Nästa ”specialistpryl” du behöver är en lång betesnål. Jag använder en Fox stickmix bait needle. Notera att denna är superbra att ha till mycket inom metet. Det är också det verktyg du behöver för att kunna kombinera dina tafsar.

deadbait till gäddmete

Skär av huvudet på ditt bete och för in betesnålen från strax ovanför stjärtfenan.

betesfisk till gäddmete

Sätt nålen i öglan på pop-up-tafsen och dra in den i fisken.

Färdigt bete till gäddmete

Trä sedan öglan på pop-up-tafsen över lekandet på din kroktafs. Dra den också över anti-tangle-sleeven och för in öglan i öppningen på den bakifrån. Det poppade betet sitter nu fixerat på tafsen.

För att fiska behöver du egentligen nu bara knyta fast tafsen i huvudlinan. I lekandet på kroktafsen kan du knyta fast ett 30 gramssänke på en 10 cm kort nylonlina med brottstyrka kring 5 lb. Tacklet är sedan redo att kasta ut. Det optimala är sedan att lägga spöna på två banksticks, spänna upp mot sänket, öppna bygeln och sätta linan i en så kallad drop arm. En sådan kan du göra själv, men den finns också att köpa i märkena Gardner, Fox och Korum.

Bland det mest geniala i hela denna pop-up-lösning är att när ni gör mothugg kommer krokarna att lossa från betet, men betet med pop-ut-tafsen kommer att glida kvar på linan. Du behåller både bait-popper och bete. Du kan nu titulera dig gäddspecialist och komma igång med ditt gäddmete med deadbait.

Vill du läsa mer om gäddfiske? Här har vi samlat alla artiklar om att fiska gädda.