Hem / Hitta artiklar / Meta vårgädda

Meta vårgädda

med Oscar Trowald

Oscar Trowald metar gädda på våren

Några tips för att meta vårgädda. Det finns få människor som besitter en sådan kärlek för gäddan som Oscar Trowald. I hans liv kretsar mycket kring just gäddan med allt från sitt fiske till att han har en podcast helt ägnad åt att prata om ett schysst gäddfiske; Gäddpodden. Därför har vi nu passat på att fråga denna obotlige gäddfantast om hur han bedriver sitt vårfiske efter gädda.

Text och foto: Emma Lindgren. Foto: Sebastian Streith

Vart letar du fisken under tidig vår?

Jag metar vårgädda fram tills jag ser tecken på lek. Därefter tar jag ett break och låter gäddorna vara i fred tills i slutet på september. Jag försöker under mitt förleksfiske att hitta lite djupare (eller i alla fall sluttande) partier i relativ närhet till områden som ser intressanta ut för lek. Random tips: fiskar du i en å – fiska nära vägbroar! 

Vad för teknik använder du dig av under tidig vår? 

Under hela vinter- och vårsäsongen bedriver jag i stort sett uteslutande mete från land i rinnande vatten eller i mindre sjöar. Det ger mig goda möjligheter till statiska presentationer nära botten där jag lugnt och stilla kan vänta ut gäddorna. När vattnet är under snabb uppvärmning brukar deadbait kunna ge fina resultat – håll utkik efter vattentemperaturen fem grader! Använd gärna dina beten halvfrusna – upptining i vattnet släpper ut en massa bra dofter. Ge betet chansen att ligga helt stilla i åtminstone 30 minuter.

Tackel och krokar för att meta gädda på våren

Dina bästa tips för att lyckas meta vårgädda? 

En trestegsraket: 

1) Hitta ett ställe att fiska där du inte behöver trängas med en massa andra. 

2) Hetsa inte runt på olika platser utan ge dig ordentlig fisketid på en plats som du tror på. 

3) Om du fångar fina gäddor – ta bilder, visa dina vänner och sätt upp dem på väggen istället för på sociala medier. På det sättet kommer du säkert att få uppleva fint fiske i fred från andra även nästa år.

Namn: Oscar Trowald

Ålder: 38

Bor: Knivsta

Roll på Sportfiskarna: Nationellt ungdoms- och föreningsansvarig 

Jobbat på Sportfiskarna Sedan: 2013

Drömfiske: Att meta vårgädda med deadbait i ett vattenfyllt svenskt gammalt kalkbrott där ingen tidigare har fått möjligheten att fiska. Hör av er till mig om ni har ett!

Fisketipset vårgädda med Oscar Trowald

Gillat du Oscars tips? Här har vi samlat alla artiklar av Oscar Trowald.