Havsfiskeskolan har satt samman en fiskeguide till norra Bohuslän. Djuphavsströmmar, udda arter och spännande raviner. Dessutom är fisketrycket lågt. Vad väntar du på? Häng med så visar vi både 10 heta platser med koordinater och några av de spännande arter som finns här.
Text och foto: Markus Lundgren
Norra Bohuslän är klassiska vatten för oss havsfiskare. Den karga granitkusten ramar tillsammans med Koster, Väderöarna och Hållö in fantastiskt spännande fiskeplatser. Visst, det är inte i närheten av det fiske man hade för 50 år sedan innan trålarna började sopa rent. Men förutsättningarna är ändå fina. Längs norska sydkusten löper Norska rännan, som efter att ha släppt av vatten till Oslofjorden även förser Koster- och Väderöfjordarna med salt djupvatten från Atlanten. Längre söderut kan du leta kungsfisk på Yttre bergen eller jaga svenskt rekord på berggylta utanför Smögen.
Kosteröarna och Grisbådarna
Längst upp i norr ligger Kosteröarna, precis på gränsen till norskt farvatten. 4–5 sjömil rakt västerut ligger Grisbådarna, kanske det mest klassiska området i nordligaste Bohuslän. Positionen i listan är på 10-metarn vid den sydvästra kardinalbojen. I området hittar du förresten också skäret Stora Drammen, som är Sveriges västligaste punkt.
I Sportfiskarnas storfiskregister hittar man historiska fångster som Solveig Björnestams fyrakiloskolja, stora knaggrockor och Gunnar Löfgrens skäggtorsk på 1,18 kilo som fortfarande ståtar som svenskt rekord. Det var dock för de stora slätrockorna som Grisbådarna för evigt skrev in sig i svensk sportfiskehistoria. Det var under EM i havsfiske 1970 som flertalet stora slätrockor fångades i området. Schweizaren René Mosers rekordfisk om 55,6 kilo överträffades faktiskt med dryga kilot året därpå, men den fisken var krokad utanför munnen och rekordregistrerades aldrig.
Norr om territorialgränsen, mot nationalparken Hvaler och västerut, går det snabbt utför till djupare vatten och därmed ges chans till bland annat långa. Det är dock värt att undersöka alla de spännande djuprännor och branter som inte alltid syns på sjökortet, men som du med hjälp av ekolod och navigator hittar i området utanför Koster och Persgrunden. Här florerar konstanta rykten om hälleflundrafångster.
Kring Koster och söderut koncentreras mycket av fisket till grundflak och toppar längs Kosterfjordens branta kanter och någon som verkligen har börjat utforska området är Johan Thörnäs. Gyltafisket kan vara otroligt bra menar Johan, särskilt efter berggylta. Skärsnultra, paddtorsk och blågylta trivs längs bergskanterna. På grundflaken hittar du olika plattfiskar. Faktum är att knaggrockan verkar göra en storartad comeback i området kring Kosterhavets nationalpark. Sannolikt beror det på begränsningen av mängdfångande fiskeredskap. Även om knaggrockan är fredad och måste återutsättas skyndsamt dyker den allt oftare upp som bifångst för idoga havsmetare. Positivt är också att det går att hitta fin bleka alldeles intill land längs Kosterfjordens kanter. Leta särskilt längs vindpinade klippor som vetter mot väst.
Persgrunden och vraken
Kosterfjorden är en förkastningsspricka som i väster avgränsas av en bergsrygg som inkluderar bland annat Kosteröarna, Ramskär och Väderöarna. Här har rutinerade havsfiskare som Tobias Ehn, Dick Högberg och Fredrik von Elern lagt många fisketimmar. Det var förresten detta gäng som fick nuvarande hälleflundrarekord på 111,3 kilo, men denna togs längre västerut på riktigt djupt vatten.
Längs bergsryggen finns mängder av spännande platser, som Jonsgrund och Piggen. Vid positionen Spiran hittar du en djupränna där du kan hitta hyfsad torsk, långa och till och med lubb. Väster om Piggen har du bra chans på mindre kungsfisk. Undersök både toppar och de djuprännor som genomkorsar bergsryggen, särskilt västerut mot djupare vatten. Faktum är att Bengt Sjöströms otroliga marulkrekord på 20,76 kilo fångades utanför Väderöarna så sent som 1995. Den högg en pilk på 52 meters djup nära ett vrak. Förr i tiden fångades också mycket stor torsk i Väderöfjorden. Två fiskar över 17 kilo finns i Sportfiskarnas storfiskregister.
Lite längre västerut hittar du Persgrunden. Positionen i listan är för 7-metarn vid den sydvästra kardinalbojen. Söder om detta brantar det snabbt på till över 150 meters djup till en ränna som korsar grundområdet mot nordost. De dagar strömmen är lugn är dessa djupa bottnar väl värda att testa. Kanske finns det fortfarande lubb här, som förr i tiden. Persgrunden är annars ett väldigt kuperat område och du kan lägga flera dagar på att utforska området. Fokusera på de lite djupare topparna så kanske du kan få rariteten brunsnultra bland alla gyltor.
Väster om Persgrunden strax utanför 100-meterskurvan hittar du vraket Isbåten, som tidvis kan hålla en del torsk och bleka. Precisionsfiske på djupt liggande vrak rekommenderas bara den mer rutinerade havsfiskaren, då detta fiske ställer stora krav på skepparen. Kanske kan du börja på vraket Ymer, som ligger på 80 meters djup rakt söder om Persgrunden. I positionslistan hittar du också vraket Svedberget, som brukar hålla gott om bleka.
Smögen och Svaberget
Söder om de vindpinade men ack så vackra Väderöarna finns flertalet riktigt spännande fiskeplatser. Smögen och Hållö är välkända områden för riktigt stor berggylta. Vi har själva fått många berggyltor över 1 200 gram runt Hållö, och faktum är att det fångades en 2,5-kilos här i början av 2000-talet. Givetvis hittar du även gott om blågylta på de lite djupare bottnarna.
7–8 sjömil väster om Smögen ligger Yttre bergen, ett stort område med mängder av mindre knallar och hårdbottnar på runt 80–100 meters djup. Positionen i listan är en av alla hårdbottnar, men det är värt att leta runt och även testa djupare vatten längre västerut. Utöver att vi här fått bland annat gråsej över fem kilo och stora glyskoljor så är området mest känt för sina stora mindre kungsfiskar. Hittar man hårdbotten står det ofta mindre kungsfisk där. Den är en riktig delikatess i stekpannan.
Det är helt omöjligt att inte nämna Svaberget i sammanhanget, och särskilt årtalet 1995. Smögenbon Leif Gabrielsson trodde nog inte sina ögon när han fick sin unika vrakfisk på 3,1 kilo. Vrakfisken är en sällsynt gäst i våra vatten och trivs enligt litteraturen på vrak och klippbottnar. Svabergets utsatta läge med branta kanter och de omgivande starka strömmarna kanske fick en vrakfisk att stanna till och slutligen hugga på Leifs musselagnade krok den där septemberdagen. Det svenska rekordet på makrill, Kungshamnbon Jonas Linds otroliga makrill på 3 074 gram, togs dessutom på Svaberget detta år. Kanske är det ett helt oslagbart rekord. Historien blir ännu mer häftig av att Jonas under åren 1997–1999 tog ytterligare tre stormakrillar på Svaberget, varav två var på nästan två kilo.
Ut och meta
Det bästa tipset till en nybliven havsfiskare är att du ska börja i dina egna hemmavatten. Utforska toppar, branter och hårdbottnar. Byt ut häcklan till ett paternostertackel som du agnar med små räkbitar. Ta bort trekroken under pilken till förmån för en tafs med en liten enkelkrok. Krokstorlek 2 är lagom, annars missar du de mindre storfiskarna. Om du är ovan havsfiskare är det också viktigt att du tränar på det som är helt avgörande för dina fångster, nämligen att fiska på botten och att hålla din position. Det låter enkelt, men vid havsfiske driver båten alltid iväg med ström och vind. Därför måste du lära dig att sakta ner farten på båten när den driver. Om man inte ankrar görs det vanligtvis genom att med hjälp av motorn ibland försiktigt backa med aktern mot driftriktningen. På så vis fiskar du alltid med agnet på botten, stannar längre på din heta plats och i slutändan får du helt enkelt mer fisk. Övning ger färdighet.
Lycka till, eller skitfiske på dig om du är vidskeplig!
Fiskeguide till norra Bohuslän, 10 positioner för bra väder
- Grisbådarna: N 58 54 132, O 10 49 833
- Spiran, nordtoppen: N 58 43 500, O 11 00 730
- Isbåten (vrak): N 58 42 817, O 10 37 186
- Persgrunden: N 58 41 973, O 10 50 967
- Jonsgrund: N 58 40 133, O 11 01 644
- Ymer (vrak): N 58 38 334, O 10 49 061
- Piggen: N 58 35 690, O 10 59 560
- Svaberget: N 58 21 800, O 11 04 800
- Svedberget (vrak): N 58 20 618, O 10 57 686
- Yttre bergen: N 58 19 504, O 10 57 145
Fler reportage från vår havsfiskeskola finns här.
PS. Du har väl inte missat att Sportfiskarna har dragit igång en kampanj för att rädda Västerhavet? läs mer om vad du kan göra för att hjälpa till och om kampanjen Rädda torsken i Västerhavet – Stoppa dumpningen av död fisk.