Hem / Hitta artiklar / Fiske runt Tjörn och Orust

Fiske runt Tjörn och Orust

- Havsfiskarens favoritområde

Utrustning för havsfiske

Nu när våren snart är här är det dags för oss havsfiskare att börja planera kommande havsfisketurer. Svenskt Fiske ger dig en guide till ett av havsfiskarens favoritområden för fiske runt Tjörn och Orust.

Text: Markus Lundgren. Foto: Jenny Schweber, Filip Johansson, team Isola. Illustration: Lars Lanhed

Havsområdet väster om Tjörn och Orust är klassiska fiskeområden. Inramningen är fantastisk, där du en klar dag ser både Smögens granitklippor i norr och Marstrands fästning likt ett ubåtstorn i söder. Tyvärr har decennier av politisk ovilja och överfiske inneburit att fisket inte alls är detsamma nu som för 30–40 år sedan, men platserna finns kvar och kan fortfarande leverera spännande fiske för artjägaren som är på jakt efter flera av de kanske lite udda arter som gömmer sig i djupen.

Linn Åström med Fenknot
Rutinerade Linn Åström med en fantastisk fenknot tagen utanför Måseskär i juli månad.

Artrik metropol för fiske runt Tjörn och Orust

Kommer du med båt på trailer för fiske runt Tjörn och Orust kan du sjösätta vid ramperna i exempelvis Ellös eller Mollösund, som både har en del parkeringsmöjligheter och trevliga boendealternativ. Härifrån har du bra slagläge till många intressanta fiskeplatser och en given startplats är direkt utanför Måseskär fyr, nedanför den lilla kanonen. Fyrplatsen är en utpost långt ut i havsbandet där strömmar möts, vilket innebär goda förutsättningar för ett artrikt fiske. Många svenska rekordfiskar har tagits inom några sjömils radie.

Tidigt på våren kan fisket vara trögt, men längre fram på säsongen brukar området kring Måseskär kunna leverera det mesta. Området är särskilt bra för mete efter plattfisk. Sandskäddan dominerar, men en och annan skrubbskädda brukar ofta dyka upp och ibland i riktigt fin storlek. Rödspätta har vi fått några enstaka, och emellanåt dyker en och annan riktig raritet upp. År 2009 fick exempelvis vår havsfiskekompis Dan ”Kattmannen” Lundqvist en liten hälleflundra på knappa kilot när han fiskade på 20 meters djup precis utanför Måseskär.

Skrubbskädda vid Måseskär fyr
Markus Lundgren med en skrubbskädda tagen i april nedanför kanonen vid Måseskär fyr.

Börja på 17–18 meter och fiska dig hela vägen ut på 30–35 meter. Går du för nära land hamnar du uppe bland klippbottnarna och där dominerar gyltorna. Plattfiskarna ligger på jämnbottnarna utanför klippkanten. På lite djupare vatten har du bättre chans till lite större vitling, rötsimpa och knot.

Knot och gylta

Strax norr om Måseskär ligger Vedholmarna, en kanonplats för berggylta. I den mysiga lagunen hittar du en trevlig naturhamn, men också fina jämnbottnar för olika plattfiskar. Se dock upp för fjärsingen som brukar dominera här.

Blågylta vid havsfiske
Den kanske mest färgsprakande fisken i svenska vatten är blågyltan, som du hittar på riktigt steniga bottnar.

Rakt västerut hittar du positionen Knot-Ola där artjägaren Ola Esbjörnsson och många andra tagit många fina knotar genom åren. Detta är ett ganska stort område med djup på 15–25 meter och vi rekommenderar särskilt att fortsätta fisket ut på lite djupare vatten, särskilt framåt sommaren när vattnet börjar värmas upp. Vår största knot hittills väger 715 gram och togs på 35 meters djup nordväst Måseskär. Har du flyt kan det även hugga en fenknot.

Tackel häckla paternostertackel

Djupare mete

Om vädret är fint och strömmarna inte är för tuffa ska du absolut testa lite djupare mete. Knallberget är ett område rakt väster om Måseskär strax innanför 100-meterskurvan där du hittar lite stenigare botten. Här kan det vara värt att lägga lite tid om du vill ha chans på mindre kungsfisk, större glyskoljor och en och annan torsk. Rutinerade havsfiskekompisarna i team Confidence har fångat rödspätta på två kilo här och även långa, lubb och klorocka har fångats på senare tid.

Föredrar du något grundare fiske är 50-flaket ett spännande område att utforska. Här har vi genom åren fått mycket havskatt, stora blågyltor och en och annan stor glyskolja. Utgå från positionen i listan och leta efter toppar, kanter och hårdbottnar i området.

Hur fungerar ekolod
Vid havsfiske är ekolodet vanligtvis viktigare för att hitta hårdbottnar än för att faktiskt se fisk.

Fläskberget och Kullarna

Strax sydväst om Måseskär ligger Fläskberget. På toppen och längs kanterna utanför har många artjägare fångat stor blågylta, brunsnultra, knot, glyskolja, mindre kungsfisk, bleka, vitling och havskatt. År 2006 var positionen särskilt omtalad, för då fanns där stora mängder av den ovanliga skäggtorsken. Detsamma inträffade under 2015.

Markus Lundgren väntar koncentrerat på att en fisk ska smaka på betet.

På toppen av Fläskberget är det 36 meter djupt. Torsk, glyskolja och gråsej dominerar men en och annan blågylta brukar kunna hugga. Utanför kanterna flackar det ut till 42–45 meter. Vanligtvis driver du ganska rakt norrut från toppen och det är väl värt att göra långdrifter längs de fina sand- och grusbottnarna som finns i området.

Längre söderut rakt väster om Kyrkesund hittar du klassiska området Kullarna, med 37:an som den kanske mest klassiska positionen. Kullarna är ett stort kuperat område som är väl värt att lägga några fiskedagar på. Här hittar du blågylta, mindre kungsfisk, näbbgädda, makrill, långa och någon enstaka havskatt. Här har vi fått flera exemplar av den ovanliga brunsnultran, som bara spöfångats på några få ställen i Sverige. Likaså har vi fångat de flesta av våra största blågyltor i området, med flera stycken över 600 gram.

Havsfiske runt Tjörn och Orust
Runt Tjörn och Orust finns ett fantastiskt utbud av spännande fiskeplatser för den båtburne.

Birger Bengtsson och Orskär

Ännu en bit längre söderut rakt ut från Skärhamn hittar du ett annat kuperat område – Birger Bengtsson. Där trivs blågyltan och vitlingen men också rötsimpa, torsk och glyskolja. Även här lönar det sig att utforska de många topparna och djupkanterna i området.

På den tiden då hela Bohuslän luktade nystekt vitling var det dock Orskär som var mest känt. Idag är vitlingen sällan större än stekpannestorlek, men utanför Orskär finns det ett antal toppar vars kanter kan leverera ett bra blandfiske med makrill, knot, torsk, gyltor, glyskolja, småbleka, smålångor och ibland även sill.

Förhoppningsvis hittar du ett eget favoritområde för fiske runt Tjörn och Orust någonstans bland alla dessa gamla klassiska fiskeplatser!

Bleka vanlig fiskart havsfiske
Blekan skiljer sig från sina torsksläktingar genom sitt underbett och tydligt krökta sidolinje.

10 heta positioner för fiske runt Tjörn och Orust

Knallberget

 • 58 06 970
 • 11 07 910

Vedholmen

 • 58 06 810
 • 11 20 670

Knot-Ola

 • 58 06 300
 • 11 19 020

Utanför Måseskär

 • 58 05 550
 • 11 19 520

Fläskberget

 • 58 04 962
 • 11 16 691

50-flaket

 • 58 04 822
 • 11 13 496

Kullarna

 • 58 02 100
 • 11 16 200

37:an

 • 58 01 333
 • 11 14 999

Birger Bengtsson

 • 57 59 410
 • 11 20 440

Orskär, 27-metaren

 • 57 59 030
 • 11 23 890
Ekolod och kartplotter
Knappa in dessa 10 positioner för fiske runt Tjörn och Orust inför sommarens fisketurer.