Hem / Hitta artiklar / Fiska makrill och berggylta

Fiska makrill och berggylta

Havsfiskeskolan om västkustens sommarfavoriter

fiska makrill

När vattnet är som varmast är fisket som bäst efter makrill och berggylta. Svenskt Fiske ger dig tipsen och tricksen för att lyckas med sommarens starkaste och roligaste arter! Havsfiskeskolan lär dig fiska makrill och berggylta.

Text: Markus Lundgren. Foto: Markus Lundgren och Håkan Jonsson

Allt eftersom sommarsolen värmer upp vattnet vaknar allt fler arter till liv längs västkusten. I slutet av maj brukar rapporterna komma om att makrillen anlänt på riktigt. Samtidigt börjar berggyltan inta de grunda, tångbeklädda klippbottnarna nära land. I juni är säsongen igång och fisket är som bäst under sommarmånaderna juni till augusti, men med option på september som en bra tid för de riktigt stora. Med andra ord är gyltan och makrillen de perfekta semesterfiskarna.

Små, starka och roliga

Om man jämför styrkan i förhållande till kroppsvikt – ”pound for pound” som man säger i boxningsvärlden – så ligger makrill och berggylta med i den absoluta svensktoppen. Makrillen är fisken som är försedd med en långdistanslöpares muskler, ständigt simmandes och med total avsaknad av gener för att ge upp. En vildsint och uthållig fajter som aldrig ger sig och som kämpar konstant till sista andetaget, likt sin nära släkting tonfisken.

Den stationära och revirhävdande berggyltan saknar uthålligheten men är istället definitionen av råstyrka. Nere bland skrevorna på de steniga klippbottnarna är det den som härskar. Alla som dragit på en stor berggylta vet vad jag menar. När en riktigt stor berggylta har sugit i sig din räkagnade krok på grunt vatten gäller det att man ställt in slirbromsen ordentligt, annars har man inte en chans. Det blir totalstopp direkt när berggyltan vänder rakt ner bland klippskrevorna. En mäktig upplevelse!

berggylta
Berggyltan finns i flera olika färgvarianter. Denna bruna variant tillhör de mer ovanliga.

Sommarfavoriter på västkusten

Makrillen är nog ändå vår mesta fisk längs västkusten. Havsöringen lockar förvisso ut tiotusentals spösvingare längs klipporna under de första veckorna efter premiären. Öringpremiären 1 april är så helig att ogenerösa och oförstående arbetsgivare denna dag säkerligen noterar frånvaro för ryggskott och denguefeber på arbetsplatser med de mest desperata öringfiskarna.

Inget är dock så folkligt och festligt som att fiska makrill och framförallt är det mycket bättre chans till hugg. Nordanvind, fullmåne och lågvatten gäller alla som ursäkter för utebliven fångst, men när makrillen väl är på plats brukar den hugga. Fram i juli månad kan den ha invaderat även de inre delarna av våra fjordsystem, till alla semesterfiskares stora glädje. På de mest kända platserna, och sådana finns det minst en vid varje kustsamhälle, så kan det ligga dussintals båtar uppankrade en stilla julikväll. Ofta är det områden med jämn botten i de inre delarna av skärgård och fjordar där makrillen ansamlas för födosök. Utanför kustlinjen letar du istället efter grundtoppar med större djup runtomkring.

Var hittar vi makrill och berggylta?

Makrillen är Bohusläns landskapsfisk, men makrillfiske är en lika folkkär tradition även söderut i Halland. Söder om Kungsbackafjorden försvinner dock den flikiga kusten, till förmån för en rak och vindexponerad kuststräcka. Här har istället utsjöbankarna Fladen, Röde bank samt Stora och Lilla Middelgrund ikonisk status sedan den tid det fortfarande fanns mängder med turbåtar längs Hallandskusten. Efter flera decenniers politiskt sanktionerat överfiske med alldeles för höga fiskekvoter har antalet turbåtar på västkusten minskat i samma takt som mängden yrkesfiskare. Makrillen är dock en art som på senare år förvaltats ganska väl i Atlanten och som sedan många år är basen i turbåtsfisket längs västkusten. Även i Öresund är makrillfisket populärt, särskilt på nordsidan Ven.

På samma sätt är berggyltan lättare att komma till tals med från Kungsbacka och norrut. Ju klippigare och flikigare kust, desto mer yta finns för arter som berggyltan och dess nära släkting blågyltan. Berggyltan finns också på steniga toppar längre ut från kusten, men det enklaste är ändå att jaga den längs med land. Blågyltan däremot hittar du ofta på utsjötoppar från 12–15 meter och djupare, ner mot 45 meter.

fiska makrill västkusten
Testa gärna ultralätt utrustning för att fiska makrill. Makrillen är en härlig fajter på lätta grejer.

Tackel och taktik för att fiska makrill

Alla riktigt salta västkustbor kan givetvis fiska makrill, det är sen gammalt. De riktiga experterna har också alltid full koll på vilket djup som gäller. Sju famn är en gammal klassiker. Famn är ett gammalt längdmått som förr i tiden användes just till havs, och ofta för att loda vattendjupet. Att en svensk famn numera är fastställd till 1,78 meter är det inte så många som bryr sig om. Både gamla och blivande makrillmästare använder famnmåttet som man gjorde förr, det vill säga längden mellan ens utsträckta fingerspetsar. Det gör inte så mycket att famnen därför skiljer sig mellan olika långa armar eftersom makrillen kan gå på väldigt olika djup från dag till dag. Det är helt enkelt klokt att variera djupet tills man hittar huggvillig fisk, och därefter hålla sig där. Ett grundtips är att börja mitt emellan ytan och botten.

Famnmåttet används ofta eftersom väldigt många fortfarande använder sig av dörj med handlina som fiskemetod. Handlinan fiskas rakt ner från båten precis som vid vanligt havsmete, men hålls helt enkelt i handen. De flesta virar linan, vanligtvis lite grövre nylonlina, några varv runt pekfingret eller runt pek- och långfingret. Vid hugg görs ett mothugg, varpå linan dras för hand innan tackel och förhoppningsvis makrill svingas in i båten. Varianter på detta förekommer genom att man släpar tacklet efter en körande båt, något som brukar kallas för att ränndörja.

Fiska makrill med spö

För den som föredrar spö är ett tips att testa på ultralätt utrustning till att fiska makrill. Ett litet havsöringsdrag med en sylvass enkelkrok i storlek 2 i en liten tafs under draget är en utmärkt upptackling. För lite grövre utrustning kan man använda ett klassiskt paternostertackel, med en eller två upphängare över pilken och givetvis en tafs under pilken. Många använder makrillhäckla, men den passar bättre vid aktivt fiske med drivande båt över toppar och grund. Vid stillaliggande mete är ett tackel med färre men agnade krokar klart bättre.

Det absoluta favoritagnet för både experter och nybörjare är det som brukar kallas för stagg. Stagg är hel småsill och finns ofta att köpa fryst i små paket hos sportfiskebutiker, fiskhandlare och skeppshandlare. Den lilla sillen träs upp på kroken och lurar ofta även den trögaste makrill till hugg. Annars är färsk eller i andra hand fryst sillfilé ett bra alternativ. Skär agnet i små, långsmala strimlor. När du fått några makrillar kan det vara klokt att byta till en liten strimla färsk makrill på någon av krokarna. Den sitter nämligen stenhårt på kroken till skillnad från stagg och fryst sill.

fiska berggylta
Berggyltan är en urstark fajter som du hittar på tångbeklädda klippbottnar.

Tackel och taktik för att fiska berggylta

Medan makrillen dyker upp lite varstans på toppar och i fjordar hittar du berggyltan på de stenigaste hårdbottnarna. Allra bäst är tångbeklädda klippbottnar med avsatser, skrevor och gömslen. Även om du hittar berggyltan långt in i fjordarna, där väderskyddade Gullmarsfjorden är rikskänd för sitt fina gyltafiske, så kan det allra bästa fisket ofta vara längst ut i kustbandet. Västvända klippor och skär som aldrig får vila från den rullande sjön brukar ofta vara tillhåll för både många och stora berggyltor.

Sommartid är fiskedjupen ofta 6–15 meter, men var inte rädd för att prova riktigt grunt. Om du fiskar djupare är chansen stor på blågylta. Eftersom gyltorna är urstarka och gärna rusar ner bland tång och skrevor är det klokt att använda minst 0,45 mm nylonlina som tafsmaterial. 0,60 mm är inte för klent om du jagar riktigt stor fisk. Ett paternostertackel med tafs under pilken är ett perfekt tackel. Det räcker med en upphängare ovanför pilken. Jag lovar att nio av tio stora fiskar tar kroken under pilken.

Som agn är det räka som gäller. Klipp bort huvud och stjärt och dela eventuellt upp räkan i två till tre bitar beroende på hur stor fisk du jagar. Som reservagn fungerar en krossad strandsnäcka. Om du fiskar från båt är det en klar fördel att driva så långsamt som möjligt. På så vis får räkan chans att dala ner i klippskrevorna där de riktigt stora gyltorna oftast står.

fiska blågylta
Lite djupare än berggyltan går släktingen blågyltan, en av våra vackraste fiskar.

Att hantera fångsten

Medan berggyltan mer fiskas för fajten är makrillen också en fantastisk matfisk. Det tycker i alla fall de flesta. Vissa har lite problem med den höga fetthalten, som dessutom ökar när makrillen äter sig alltmer trind ju längre sommaren lider. Men för de flesta är nystekt makrillfilé en riktig delikatess. Ett hett tips är också att rökt makrill är fantastiskt gott. Rensa bort huvud och innanmätet samt salta makrillen med grovsalt något dygn innan du lägger den i röken.

Det är viktigt att komma ihåg att makrill är vår kanske känsligaste matfisk. Den blir väldigt snabbt lös i köttet. Var därför noga med att rensa och kyla ner makrillen löpande under fisketuren. Ett par djupfrysta vattenflaskor i en kylbox brukar fungera utmärkt. Makrillen är också mycket enkel att filea, även för nybörjaren. Sammantaget den perfekta semesterfisken – en bra fajter och god matfisk! Havsfiskeskolan önskar dig ett riktigt skitfiske och hoppas du kommer ut i sommar för att fiska makrill och berggylta.

Fler artiklar ur vår serie Havsfiskeskolan finns här.