Hem / Hitta artiklar / Drömfiske i ett levande hav

Drömfiske i ett levande hav

Stokmarknes nya fiskecamp på Vesterålen

Man med en stor hälleflundra

Sportfiskarna besökte Nordic Sea Anglings nya camp i Stokmarknes på Vesterålen. Trots tuffa väderförhållanden blev fiskelyckan god då tolv arter fångades på fyra dagar.   

Text: Bengt Olsson   
Foto: Knuts Conny, Bengt Olsson, Linus Femtvik, Erik Axner

Tidvattnet är stigande när båten läggs upp för en drift in mot blekagrunden. Det blåser hårt med besvärlig sjögång och kraftiga vindbyar tar tag i linan och försvårar fisket. Men vi kastar på, låter de tobisliknande jiggarna sjunka någon sekund och spinner in medan driften tar oss längre in i fjorden. Under oss växer mattor med vajande kelp där storögda predatorer ska lura. Närsomhelst kan våra jiggar attackeras. Och plötsligt hojtas det till framme i fören; Andreas har fast fisk och rejält spöböj. Strax efter är vi två till som får uppleva ett massivt hugg följt av en intensiv dragkamp med ilskna kraftpaket. Fiskarna stångar och tar till och med lite lina. Tre massiva bronsfärgade blekor lyfts så småningom in i båten. Norska havet levererar.

Man med en fisk (bleka) ute på havet.

Stor bleka är en fantastisk sportfisk på lätt utrustning.

Vesterålen norr om Lofoten är ett mycket intressant område för havsfiskaren. Blott fem timmars bilresa från Kiruna finns god chans att fånga storvilt som hälleflundra, urstark storsej och torsk över 20 kilo. Samtidigt är området artrikt vilket gör att fisket går att variera en hel del. Under våra fyra fiskedagar kunde vi exempelvis spinnfiska bleka, pilka torsk, meta plattfisk, driftfiska efter hälleflundra och djupmeta med agn. Den sistnämnda metoden gav oss bland annat fin fångst av kolja och en del vitling, långa och såklart lubb.

Båt med fiskare och en späckhuggare

Det är inte helt ovanligt att få se späckhuggare i området.

Tyvärr hade vi hård vind under samtliga dagar. Fiske var endast möjligt i den väderskyddade fjorden direkt utanför Stokmarknes. De bästa fiskeplatserna som friliggande grundtoppar och vindexponerade grundflak kunde inte nås. Trots det fångade vi alltså tolv olika arter, vilket säger en hel del om områdets potential.

Syftet med vår resa var främst att spela in en film inför en medlemstävling med utlottning av en drömfiskeresa till campen i Stokmarknes under 2024. Såklart gjorde vi även ett fiskereportage till Svenskt Fiske med tips till alla som ska västerut på salta fiskeäventyr.

Ta med vädret i planeringen

Ska man ge några konkreta tips för havsfisket i Norge är det lynniga vädret en grundfaktor som alltid måste tas med i beräkningen. När man väljer destination bör man alltid kolla upp att det finns väderskyddade områden att fiska i. Sen gäller det att ha tillräckligt mycket tid på sig om man vill uppleva drömfisket. Har man möjlighet är minst en vecka att rekommendera för att försöka gardera sig mot att bli helt inblåst. Flytplagg som flytoverall, och kläder efter väder är en självklarhet på sjön. Vädret kan på några minuter växla från stilla solsken till spöregn och stormbyar.

Brygga med fiskebåtar

Båtarna ligger direkt nedanför boendet.

Hitta fisken

Ekolodet är ett ovärderligt hjälpmedel på havet. Havet är stort och fisken återfinns fläckvis där det finns föda och skydd. Vissa fiskar som långa vill ha hård botten, koljan som äter kräftdjur gillar mjuk botten och plattfiskar som rödspätta och hälleflundra tycker om att ligga på sandbotten. Generellt kan man säga att olika strukturer drar till sig fisk, exempelvis friliggande grundtoppar eller branter. Studera sjökort/kartplotter noga och leta fisken på sådana platser. Hittar man sedan stora ansamlingar av betesfisk finns det i regel predatorer i närheten, speciellt om det är på större djup. Hittar man stora ekon mitt i frivattnet kan det vara storsej. Fisket är ofta bra på stigande tidvatten då strömmen i vattnet för med sig mat och därigenom aktiverar fisken. Kolla därför även tidvattenstabellen.

Man med en rödspätta

En fin rödspätta som senare avnjöts som middag.

På en seriös fiskecamp får du hjälp med att hitta bra positioner att planera fisket utifrån säsong och rådande förhållanden. På Vesterålen hade vi förmånen att ha en riktigt duktig guide i båten, Jörgen Zwilgmeyer rattade båten med bravur i stormbyarna och tolkade mästerligt de olika ekon som skärmen visade. För oss glada amatörer såg alla ekon intressanta ut men Jörgen sållade raskt ut vad som var av intresse och inte.

Pannbensfiske gav oväntad fångst

Svenskt Fiskes formgivare Knuts Conny hade inför Norgeresan investerat i en rejält stor självlysande orange shadjigg. Under våra fiskedagar fiskade Conny nästan uteslutande med denna jigg då hans tanke var att ett stort bete ger stor fisk. Jiggen gav färre hugg än mindre beten, men Conny knep bland annat resans största torskar och en närmast sensationell kummel. Faktiskt den första av arten som registrerats på campen vid Stokmarknes. En ytterligare speciell bonusfångst var en fin havskatt som simmade upp några meter från botten för att attackera jiggen.

Knuts Conny med en kummel.

Connys kummel var en sensation: den första på campen.

Man med havskatt

Havskatt blev en rolig bonusfångst.

Lämplig utrustning

Ett tips är att ha med minst två olika utrustningar till Norge, exempelvis en haspelutrustning med rulle i 3000–4000-klassen och spö med kastvikt uppemot 100 gram för fiske efter bleka, kolja och plattfisk. Min personliga erfarenhet från fiske i Norge är att det är både roligare och faktiskt mer fångstgivande att fiska de flesta fiskar med lite lättare grejer. Har bara rullen en bra broms och är välfylld med flätlina i dimension runt 0,23 mm klarar man de flesta arter. Men en grövre havsfiskeutrustning på 20–30 lbs med multiplikatorrulle behövs för riktat fiske efter hälleflundra, stor torsk och sej, samt tungt agnfiske på stora djup. För hälleflundra rekommenderas grövre lina på runt 0.36-0.41 mm. På Nordic Sea Anglings camper finns möjlighet att hyra både fiskeutrustning och flytplagg för att minimera packningen.

Bengt Olsson fiskar med lätt utrustning

En lätt och stark fiskeutrustning förhöjer fiskeupplevelsen.

Ta vara på fångsten

De flesta fiskar som man fångar i havet är fantastiskt goda. En färsk torsk smakar ljusår bättre än allt yrkesfiskat du kan köpa i butik. Att äta egenfångad fisk är enligt de flesta en stor del av upplevelsen med havsfiskeresan. Bor du på en registrerad fiskecamp får du även ta hem 18 kilo fisk. Kravet är då att man fångstrapporterar. Man får då ett intyg från campen att visa upp vid eventuell tullinspektion vid gränsen.

Viktigt att tänka på att det finns minimilängd för ett flertal arter, (kallas minstemål på norska) exempelvis måste en hälleflundra nu vara minst 84 centimeter för att få behållas. En lämplig hälleflundra att behålla är 84–130 cm. Hälleflundror över 200 cm måste enligt fiskereglerna återutsättas. Norska fiskedirektoratet har info om alla bestämmelser. Se länk i slutet av artikeln.

Människor i båt med stora fiskar i famnen.

Beviset för ett levande hav.

För att fisken ska bli så god som möjligt finns även några viktiga saker att tänka på. Till att börja med ska fisken blodas av direkt efter fångst, vilket görs genom att blodådrorna bakom gälarna skärs av och fisken förslagsvis hålls utanför relingen medan blodet rinner ut. Undvik sedan att fångsten ligger och badar i smutsigt blodvatten i fiskbaljan. Är det soligt och varmt ska fisken ligga i skugga, ett tips är då att lägga en blöt handduk över baljan. Man kan även frysa vatten i PET-flaskor och ta med ut i båten för att kyla fisken med. Rensa, filea och frys fisken så snart som möjligt.

Erik Axner med en fin kolja

Kolja är både stark och otroligt läcker på tallriken.

Drömfisken väntar på Vesterålen

En titt på kartan visar att Storkmarknes ligger mycket strategiskt till med fina fiskeområden i de flesta väderstreck, bland annat söderut mot norra Lofoten och västerut ut mot öppet hav. Om vädret tillåter finns närmast oändliga möjligheter att hitta stor fisk runt friliggande grundtoppar och i strömsatta områden. På Nordic Sea Anglings webbsida finns mycket lockande beskrivningar av alla fiskemöjligheter. Och camprekorden från Vesterålen imponerar: hälleflundra på 240 centimeter, långa 37,5 kilo, torsk 32 kilo och sej 18 kilo!

Man med en stor torsk.

Stortorsken finns utomskärs.

Kort om Nordic Sea Angling på Vesterålen:

Campen ligger mittemot hamnen i Stokmarknes. I samhället finns flera restauranger, hotell, museum och en flygplats endast ett fåtal minuters bilresa bort. På campen bor man i fullt utrustade stugor, här finns även en restaurang, frys- och rensrum och möjlighet att köpa havsfiskeutrustning. Campen har sju Arronetbåtar 23,5 ft med 150 HK Suzuki utrustade med kartplotter och ekolod, VHF, radar samt trackingsystem för extra säkerhet, samt en specialutrustad 25 ft Arronetbåt för guidade turer.  Vinnarna av autogirotävlingen kommer att fiska från guidebåten och bo i en av de röda stugorna strax ovanför båtarna. Campen öppnar åter efter vinteruppehållet 10 april 2024.

Fina hyttor vid Stockmarknes vid Västerålen.

Utsikt och boende håller högsta klass.

Nordic Sea Angling

nordic-sea-angling.se

Minimilängder för havsfisk i Norge

www.fiskeridir.no/Fritidsfiske/Minstemaal