Hem / Hitta artiklar / Havsfiske på Skagerrak

Havsfiske på Skagerrak

Langesund - Skagerraks havsfiskemetropol

langesundsfestivalen

Bara fyra timmar från Göteborg hittar du Skagerraks kanske artrikaste havsfiskeområde. Svenskt Fiske guidar dig till fiskeplatserna utanför klassiska Langesund. Läs om vårt kanske närmaste havsfiske på Skagerrak.

Text: Markus Lundgren. Foto: Markus Lundgren, team Isola.

Vi behöver inte åka särskilt långt för att Skagerrak ska kunna erbjuda spännande fiske. För våra sportfiskebåtar är det en för lång resa för de flesta, men bara fyra timmars bilfärd från Göteborg hittar du den sydnorska havsfiskemetropolen Langesund. Jag har själv varit i Langesund årligen sedan millennieskiftet. Här är fisket väsensskilt det vi har kvar på svenska västkusten och förutsättningarna för ett artrikt havsfiske är kanske de bästa i hela Skagerrak.

Langesund är starkt förknippat med den magnifika blåkäften.

Den djupa Norska rännan leder Atlantvatten längs med hela norska Sörlandet och ända upp till yttre Oslofjorden. En utlöpare står också i förbindelse med Koster- och Väderöfjordarna. I höjd med Langesund gör Norska rännan en avstickare norrut och förser hela Langesundsbukten och fjordarna innanför med djupvatten. Området är oerhört artrikt.

Pionjärer inom havsfiske på Skagerrak

Redan under tidigt 70-tal började svenska havsfiskepionjärer från främst Göteborgs Havsfiskeklubb se sig om efter nya storfiskvatten. Norska Langesund fanns på någorlunda behagligt avstånd från Sverige. De satsningar som då gjordes resulterade bland annat i många håkäringar, där Åke Wendels fisk från 1981 får räknas till en av de mer imponerande fångster som en svensk havsfiskare har gjort. Hajen vägde 264 kilo och var 330 cm lång. Än mer imponerande blir fångsten av att båten mätte blott 420 cm. Sedan dess har mängder med rutinerade havsfiskare utforskat Langesund.

Kolmule
Den ovanliga kolmulen har du bra chans på vid havsfiske på Skagerrak utanför Langesund.

För mig är det årets favoritvecka. Vi åker dit både för artrikedomen och den stora havsfisketävlingen Langesundsfestivalen, som brukar locka ett 60-tal team i början av augusti varje år till denna mysiga sommarby. Det var under denna tävling som Runar Kabbe 1991 tog sin legendariska dubblé hälleflundra. Fiskarna vägde otroliga 91 respektive 102,5 kilo och fångsten innebar ett ordentligt uppsving för havsfisket runt Langesund.

Lästips: Läs alla artiklar i Havsfiskeskolan.

Spännande inomskärsfiske

Medan svenska västkusten i princip förlorat ett spännande inomskärsfiske finns här alla möjligheter tack vare de väderskyddade och djupa fjordsystemen. Gästhamnen, tankstationen och båtrampen ligger centralt i Langesund och i den lilla kanalen utanför centrum hittar du gott om rödspätta, skrubbskädda och sandskädda. Just plattfiskmetet kan antagligen utforskas ordentligt om du blir inblåst en dag.

Sill, vitling, kolja, lerskädda och brunsnultra är alla arter du kan hitta inomskärs. Faktum är att vi även fått kummel långt in i fjordsystemet. Gyltafisket kan vara makalöst bra, särskilt efter berggylta.

kummel
Team Isolas havsfiskeräv Magnus Durell med en kummel.

Kustnära områden för havsfiske på Skagerrak

Typiskt för Langesund är att det är nära till mycket. Bara någon sjömil rakt västerut från Langesund ligger Hvittinghausen. Det är ett par grundryggar med toppar på 35 meter omgivna av djupare vatten. Här har vi fått vitling över kilot och många stora knotar. Du får även rödspätta, kolja, torsk och vissa år mycket gråsej. Några av våra största makrillar kommer också härifrån. Söder om de kolsvarta klipporna på Skjeregg har vi fått flera kolmular på de djupare bottnarna.

Några sjömil från Hvittinghausen ligger klassiska Cirkusen med sina grundtoppar och djuprännor. Mängder med spännande fångster har gjorts här genom åren. I positionslistan hittar du två toppar att utgå från, men området är väldigt stort och det finns tillräckligt med branter, toppar och hårdbottnar för en hel fiskevecka.

stor makrill havsfiske
Specimenjägaren Ulf Noreman med en makrillgigant på 1,81 kilo.

Uppe på topparna hittar du gyltasläktingen brunsnultra, en art vi fick för första gången 2005. På kanterna hittar du blågylta, bleka och glyskolja i fin storlek. Den mindre kungsfisken står på ännu djupare stenbottnar. Cirkusen har alltid varit en riktigt bra koljaplats, men precis som i resten av Skagerrak har överfisket påverkat koljans utbredning starkt negativt. Detsamma gäller såklart även torsken.

Några sjömil österut nära djuprännan ligger klassiska 95:an. Det är en liten topp på knappt 90 meters djup omgiven av blandade bottnar. Här hittar du sillstim, blåkäft, kolja, vitling, vitlinglyra, mindre kungsfisk, kolmule och mycket annat. Stor torsk, bleka och gråsej patrullerar tidvis området.

havsfiske blågylta
Den vackra blågyltan trivs på klippiga bottnar. Blågyltan är kanske den vackraste fisken du kan komma i kontakt med vid havsfiske på Skagerrak.

Jomfruland

Sydväst Langesund hittar du vackra Jomfruland. Öns karga utsida är en välkänd plats för havsabborre. Öster om fyren vid Tårnbukta hittar du Langesunds kanske bästa plats för fenknot och slätvar. Ett propeller- eller spinnarskedtacklat släptackel med en långsmal fiskstrimla som presenteras i 0,5–1 knop precis över botten är rätt melodi. Börja på 20 meter och gå ända in till bara 4–5 meter. På Jomfrulands nordsida, innanför Stråholmen, hittar du ett stort och väderskyddat område där vi genom åren fiskat mycket efter knot, sandskädda, rödspätta och stor makrill.

Ostkanten

Rör vi oss istället till den östra sidan Langesundsbukten hamnar vi på det som kallas ostkanten. Längst norrut hittar du mysiga byn Helgeroa som alltid ger dig väderskyddat fiske oavsett vindriktning. Både innanför och utanför fyren hittar du fenknot, knot och rödspätta om du fiskar på 7–15 meter.

blåkäxa skagerrak
Europas minsta hajart blåkäxan hittar du på djupet.

Längre ut hittar du grundmärket Finsbåen. Härifrån och utåt finns obegränsat med toppar och branter att utforska. Hårdare bottnar från 70–80 meter och nedåt 130 meter kan leverera mindre kungsfisk, blåkäft, guldlax, kolmule, kolja, stor vitling och fin glyskolja.

167:an och Krysset

Langesund är fullt av klassiska platser. Det stora grundet 167:an bara åtta sjömil sydsydost om Langesund är absolut en sådan plats. Har man inte fiskat här har man inte fiskat på riktigt i Langesund. På 167:an kan du fånga nästan allt och här finns stora möjligheter till överraskningar som havsmus, guldlax, kolmule, kolja, torsk och större fiskar som långa och lubb.

Allra mest känt är dock fisket efter blåkäft, en kungsfiskliknande orange fisk med blålila svalg. En fantastisk matfisk, men avsaknaden av simblåsa gör att blåkäften tycks oberörd av de stora fångstdjupen, vanligtvis 150–180 meter. I positionslistan hittar du två grundpositioner, men det finns ingen logik i blåkäftfisket utöver att du ofta får flera på samma position, så gör långdrifter över grundet tills du hittar fisk. Tänk på att ha tillräckligt grova tackel för att hantera alla spännande bonusfångster som finns här.

havsfiske skagerrak langesund
I Langesund är det nära till väldigt mycket spännande havsfiske på Skagerrak.

Längre västerut, på andra sidan djuprännan, ligger Krysset. Du hittar två toppar i positionslistan. Krysset är egentligen en stor samling toppar på runt 100 till 150 meters djup där de många fina stenbranterna ger mindre kungsfisk, blåkäft, kolmule och guldlax.

De stora djupen på Skagerrak

Strax söder om 167:an ligger Arnes kant. Fisket sker från 220 meter ner mot minst 300 meter. Långan står på hårda avsatser, annars dominerar lubben. De gånger vi har lyckats ankra mitt på en stenavsats har vi upplevt ett fantastiskt fiske med flera långor över tio kilo.

Strax utanför Arnes kant ligger Lubbkanten, där vi fått flera riktigt fina lubbar. Som vanligt behöver du hitta en bra kant eller hårdbotten med ekolodet.

Ännu några sjömil ut i Skagerrak ligger ytterligare en klassisk Langesundsposition, nämligen 195:an. Det är egentligen ett ganska stort område att leta av, men utgå från positionen och fiska dig västerut från 180 meter och nedåt. Artrikedomen är stor på 195:an. Det verkar finnas långa, lubb, torsk, blåkäft och stor gråsej lite överallt. För yrkesfisket är detta gamla kända jaktmarker för hälleflundra.

klorocka
Norges mest rutinerade storviltfiskare Morten Ruud med en klorocka.

Ytterligare söderut hittar du de fina djupfiskeplatserna runt 10-gradarn, den verkliga utposten för djuphavsfiskaren. Här ligger branter och hårdbottnar i direkt anslutning till Norska rännans djupvatten. Mängden hotspots på 400–550 meter där inga agnade havsfisketackel någonsin sänkts ner är oändliga. Vill du fördjupa dig mer i djuphavsfiske rekommenderas artikeln i Svenskt Fiske nr 2 från 2019.

Hotspots i Langesund

Hvittinghausen – 58 57 882, 09 43 957

Finsbåen – 58 57 711, 09 49 201

Hoggafjell – 58 55 140, 09 47 560

95:an – 58 52 787, 09 46 733

Cirkusen 1 – 58 52 616, 09 41 695

Cirkusen 2 – 58 52 288, 09 43 801

167:an 1 – 58 52 061, 09 53 094

167:an 2 – 58 51 969, 09 52 623

Krysset 1 – 58 51 491, 09 46 695

Krysset 2 – 58 50 934, 09 47 262

Arnes kant – 58 49 833, 09 51 595

Lubbkanten – 58 48 534, 09 53 216

195:an – 58 46 474, 09 55 506