Richard Vestin, naturinformatör på Huddinge kommun är en mycket driven abborr- och gösfiskare som fiskar framgångsrikt med ytbeten. Här ger han sina bästa tips för abborre på ytbete.
Vad är viktigast att tänka på för att lyckas fånga abborre på ytbeten?
Allt sitter i handleden. Det handlar om att framkalla reaktionshugg hos abborren. Jobba med olika hastigheter på betet, snabba korta knycka, långa svepande eller jättelånga pauser. Till slut hittas den rytm som attraherar abborren bäst för dagen.
Välj en utrustning som känns bekväm. Jag gillar ett lite kortare haspelspö på 6–7 fot. De flesta beten från exempelvis Rapala, Bomber, Storm, Yo Zuri, DUO, ABU, Savage Gear funkar alldeles utmärkt. Med lite övning och handledsteknik lär man sig hur man framkallar hugg.
Abborren verkar föredra mulet väder, gärna ett härligt ljummet sommarregn med en lite krusning på vattenytan. Även sommarkväll-natt-gryning med svagare ljus är en bra tid.
Vad är ett bra fiskeställe?
Det finns mängder av bra platser att fiska på, men det som förenar alla är att det ska finnas bytesfiskar. Sådana platser drar alltid till sig rovfiskar. Det kan vara grynnor mitt i sjön, nateområden utanför vassen, farleder med röd och grön markering, bryggan eller fyren. Abborrar älskar struktur att hänga vid i väntan på att attackera småfiskstimmen.
Sedan finns det abborrar som jagar pelagiskt mitt ute i frivattnet. Här gäller det att vara beredd. Många gånger ser du småfisk på ekolodet som är uppsplittrade i små utspridda stim i vattenmassan. Du kan även se abborrstimmen på ekolodet eller så ser du stressade bytesfiskar i ytan. Då gäller det att ha grejorna upptacklade. När detta inträffar så kan rovfisken stiga 5–8 meter utan problem och huggen blir häftigt explosiva.
Slutligen: vilket är ditt bästa tips för att fånga en stor abborre?
Ha tålamod och spendera mycket tid vid vattnet – försök lära dig av dina misslyckanden. Välj även att fiska i vatten där inte nätfiske är tillåtet. Då lever storabborren kvar. God kännedom om ditt ekolod och vad lodbilden visar, allt från strukturer till fisk vars storlek kanske passar för en storabborre.