Hem / Hitta artiklar / Fånga abborre på jigg

Fånga abborre på jigg

med Jacob Lexe

Jacob Lexe fiskar abborre med jigg

Jacob Lexe är en fantastiskt duktig fiskare som besitter en enorm kunskap trots hans unga ålder. Hans fiske bedrivs mest efter abborre och gädda och här kommer han med sina 3 bästa tips för att du ska fånga stor abborre på jigg.

Vad är det viktigaste att tänka på för att lyckas fånga abborre med jigg?

Jiggfiske efter abborre är inte bara väldigt roligt utan kan också extremt effektivt! Abborren är en fisk som kan ändra sitt beteende på ett ögonblick! Ena sekunden vill den ha en hårt fiskad shadjigg och i andra sekunden vill den långsamt luras på botten med hjälp av en liten maskimitation. Det absolut bästa med abborren att den finns i de flesta vatten i Sverige och därmed tillgänglig för alla. 

Mitt första tips är att ständigt variera fisket för att hålla uppe abborrens intresse. Testa dig fram genom att variera invevningshastighet, djup eller beten för att hitta det som fungerar bäst för stunden. Den fiskaren som är anpassningsbar och som gillar att testa olika metoder brukar bli en vinnare när det gäller abborrfiske!  

Det finns många bra tips och knep att ta till för att lyckas med abborrfiske men mitt absolut främsta och mest effektiva är att helt enkelt spendera tid på vattnet! När Ingemar Stenmark klokt sa ”jag vet ingenting om tur, bara att ju mer jag tränar desto mer tur har jag”, hade det lika gärna kunna varit fiske han pratade om.

Vad är ett bra fiskeställe enligt dig? 

Ett säkert kort är att fiska bland sten och gräs intill djupare vatten, där brukar det finnas gott om föda och gömställen för abborren. Runt öar som ligger mitt ute i sjön är också att rekommendera eftersom det är där abborren ofta har nära till djupare vatten och skydd. Testa att fiska upp på branten omkring grynnan eller grundområdet, står de däremot inte där så finns det en möjlighet att fisken står inne bland gräset och lurar, testa dig fram med olika sorters beten och även olika vikter på jiggskallen. 

Vad är dina bästa tips för att fånga en stor abborre? 

Jag brukar nästan alltid säga att det är tid på vattnet som gäller för att stöta på de stora fiskarna. Men det gäller att befinna sig på ”rätt” vatten med ”rätt” förutsättningar. En del sjöar innehåller helt enkelt fler stora fiskar än andra, testa dig fram bland sjöarna i närheten av  där du bor. Även mindre sjöarna kan överraska så uteslut inte dem, storleken har inte alltid betydelse. Hittar du en sjö med bra storlek på betesfisk eller med kräftor så är det bara att köra på, där simmar ofta riktigt stora abborrar! 

Avslutningsvis vill jag säga att hur härligt det än är att håva upp en stor abborre så är det viktigt att uppskatta och ta hand om de mindre fiskarna. Det är viktigt att alltid ge fisken de bästa möjliga förutsättningarna för att klara sig i det fria efter vi släppt tillbaka dem. Fokusera på att hitta mönster och på att lära känna vattnet, de stora fiskarna kommer dyka upp förr eller senare!

Jacobs favoritjiggar för abborre

Mcrubber jigg för abborre med glitter
Mcrubber ”shadjigg” är en jigg som Jacob gärna använder. Här med glitter.
Mcrubber jigg för abborre
Mcrubber ”shad-jigg”
Mcrubber Tail jigg med svans för abborre
Mcrubber Tail riggar Jacob med svansen nedåt när abborrarna är riktigt tröga.