Svenskt Fiske reser runt bland förbundets föreningar. I Jönköping träffar vi en anrik förening som visar upp ett inspirerande exempel på vägar framåt för en framgångsrik lokal ungdomsverksamhet. Följ med till Jönköpings sportfiskeklubb.
Text: Oscar Trowald Foto: Mattias Larsson
Det tjoas av solig fiskelycka uppe på de skogiga höjderna över Jönköping. I klubbvattnet Åsendammen anordnar Jönköpings Sportfiskeklubb regnbågspremiär för juniorerna i föreningen. Det är hungriga fiskar som nappar hårt över spinnfiskade små skedar och flötmetade maskar. Det surrar kittlande av slirbromsar som får jobba hårt i solljuset. Ganska snart har de flesta barnen fyllt kvoten på två fångade fiskar per dag. Resten av året kan klubbens juniorer fortsätta att fiska hur mycket de vill i dammen.
Engagerade ledare i Jönköpings sportfiskeklubb
– Regnbågsfisket är en suverän inkörsport för barn och ungdomar. Vi har fått många nya juniormedlemmar via dessa premiärdagar som vill gå vidare i klubben och lära sig mer om fiske, berättar Ronald Gabrielsson, 77, legendarisk ungdomsledare i klubben.
Någon som Ronald borde veta. Han har varit djupt engagerad i den anrika klubbens verksamhet i mer än 40 år och är ännu spindeln i nätet i föreningens ungdomsverksamhet. Mycket av det ”operativa arbetet” med ungdomarna har han numera dock överlåtit till Jimmy Wagby, 36 och Martin Alm 25, två ungdomsledare som själva är fostrade i klubben. Ibland är även Stefan Bergholst, 32, med som ledare.
Arbetet med klubbens juniorer är omfattande. Under 2019 erbjuder Jönköpings Sportfiskeklubb aktiviteter varje torsdag under skolterminerna och arrangerar dessutom hajker på sommaren. Det blir totalt närmare 40 träffar. Omkring 15 barn och ungdomar i åldern 6–18 är aktiva över verksamhetsåret, det vill säga det man klarar av på tre ledare.
Föreningens arbete är ett inspirerande exempel att titta närmare på och kan ställas mot vanligt förekommande utsagor om att ”det är hopplöst att få ungdomar intresserade av fiske idag, det är alldeles för mycket annat som konkurrerar”. Det kan alltjämt fungera och fler exempel finns, även på mindre orter.
Tips och drivkrafter
Jimmy Wagby har varit med i föreningen sedan barnsben. Hans far Janne ”Mörk” Johansson var ordförande. Mycket av det Jimmy kan om fiske har han lärt sig här. Hans egna ungdomsledare var idoler. Jimmy blev sedermera en framgångsrik tävlingsfiskare med juniorguld i pimpel vid både SM och Nordiska mästerskapen. När hans egna barn ville börja vara med i klubbverksamheten var det självklart att gå in och ta ansvar som ungdomsledare:
– Det har varit två otroligt roliga och givande år. Det är fantastiskt att se ett barn lyckas med sitt fiske, även den minsta fångst kan ge så mycket glädje. Det är också en riktig boost för sig själv att lyckas vara med och hjälpa någon till att känna en sådan glädje. Det viktigaste för oss är annars att skapa en gemenskap i gruppen. Den där klubbkänslan som man minns sedan man var liten. Och det tycker jag verkligen vi har lyckats med, det är magiskt att se hur de äldre hjälper de yngre och hur kul vi har ihop.
Nyckeln för Jönköpings sportfiskeklubb
En nyckel för att skapa ett långsiktigt intresse i gruppen för klubbens ungdomsverksamhet stavas delaktighet. De ambitiösa terminsplaneringarna görs i stor utsträckning utefter juniorernas egna önskemål. Jimmy fortsätter:
– Ungdomar idag får så otroligt mycket idéer och inspiration från fiske i sociala medier, inte minst Youtube. Vi försöker fånga upp det i verksamheten och det blir lite olika fokussatsningar varje år. Det senaste har det varit en hel del gädda och streetfiske efter abborre. Vi försöker samtidigt smyga in lite förslag som ger bredd. I vintras lyfte vi upp karpfiske som en möjlighet och ungdomarna nappade direkt. I sommar ska vi anordna hajk med övernattning i en liten sjö där förhoppningsvis alla kommer att kunna få sin första karp. De är hur taggade som helst.
Nya möjligheter med stöd ur Jubileumsfonden
Ekonomi är en utmaning för de flesta klubbar som vilja göra mycket ungdomsverksamhet. I år sökte Jönköpings Sportfiskeklubb för första gången aktivitetsbidraget genom Sportfiskarnas Jubileumsfond. Stöd till lokal kontinuerlig ungdomsverksamhet med veckoträffar – den klassiska ungdomsverksamheten i Sportfiskarna – är en verksamhet som är extra prioriterad i fördelningen sedan några år tillbaka. Klubben tog emot checken med bidrag på årets Sportfiskemässa. Jimmy igen:
– Bidraget från Sportfiskarna ger oss helt nya möjligheter för inköp av utrustning till fiske och tillverkning. I våras köpte vi för första gången några enklare spinnutrustningar – perfekt att ha för utlåning. Det är nästan alltid något barn som har ett trasigt spö. Vi har nu också större möjligheter att åka iväg på lite längre dagsturer och kan rusta oss bra inför hajker.
I samma ögonblick får Jimmys yngste son Rasmus sitt andra napp. I fullkittad Youtube-influerad spinnfiskemundering drillar in han in en vilt sprattlande regnbåge. Man anar överlyckliga ögon bakom solglasögonen.
Avslutningsvis vill Jimmy slå fast:
– Är det någon som verkligen ska hyllas kring vår ungdomsverksamhet så är det Ronald. Det är otroligt vilket engagemang han har och hur länge han har hållit på. Han underlättar enormt för mig och Martin och sköter så mycket runt om. Vi leder ju verksamheten med barnen men utan allt kringarbete han gör hade det inte varit möjligt.
Tips från klubben för lokal ungdomsverksamhet:
- Delaktighet – utgå till största del från barnens intressen och låt dem tycka till om de idéer som kommer från er ledare!
- Nyttja Youtube som kunskapskälla – ge lite ”hemläxor” till nästa träff och tipsa ungdomarna om bra filmer och klipp!
- Hålla igång verksamheten inomhus under vinterhalvåret – det är en utmaning men viktigt för att inte tappa ungdomarna!
- Hitta på gemensamma projekt där barnen kan fiska även vid sidan av klubbträffarna – vi gör en egen Artjakt!
- Nyttja de möjligheter som Sportfiskarna ger – skicka äldre ungdomar till ungdomsledarutbildningar och sök aktivitetsbidraget!
Här hittar du mer information om de olika bidrag som Sportfiskarna kan ge till sina medlemsklubbar.