Att måla beten och ge dem liv med färger och mönster är för många den roligaste delen med att bygga beten. Du kan göra det på en uppsjö olika sätt. Med pensel, svamp eller sprayburk. Den mest använda metoden är airbrush. En airbrush är en färgspruta med nästintill oändliga möjligheter, men som till en början kan vara lite svår att komma överens med. Men med lite övning är det ett väldigt kul sätt att måla beten.
Text och bild: Daniel Thörngren
En airbrush är kort och gott en färgspruta som med hjälp av tryckluft sprayar ut färg. Det är ett känsligt instrument som vid misskötsel snabbt kan klogga igen. Det finns också en hel uppsjö olika modeller att välja mellan och det är lätt att bli förvirrad första gången man kommer i kontakt med dessa verktyg.
För att måla beten behöver du inte ha värstingmodellerna. De enklare modellerna fungerar alldeles utmärkt.
En bra utgångspunkt när du letar efter din första spruta för att måla beten är en nåltjocklek mellan 0,3-0,5mm med en ”dual action”-funktion. Dual action betyder att du kan reglera färgflödet med avtryckaren. Biltema och Jula har bra nybörjarsprutor till ett vettigt pris.
Airbrushens delar
En airbrush består av flera små komponenter. Vissa är viktigare att vårda än andra. Jag kommer här med en kort översikt av de mer vitala delarna som finns på din airbrush och vilka funktioner som de fyller. Det här är bra att ha koll på innan du börjar måla beten.
Längst fram sitter det yttre munstycket. Detta består i regel av två sektioner. Den främre delen är till för att skydda nålen och minska dammspridningen av färgpigmenten när du målar dina beten.
Det bakre munstycket skyddar också nålen och riktar luften så att den pressas ut ur din airbrush på ett jämt sätt. Ytan som skiljer de båda delarna åt kan ibland täckas med färg och orsaka stopp eller ett spritt färgflöde. Ta då bort det främre munstycket, dra nålen bakåt och rengör den ytan med hjälp av din nagel eller torka försiktigt med en disksvamp.
Innanför de yttre munstyckena sitter det inre munstycket eller ”nozzlet” som delen kallas. Detta tillsammans med nålen är de två viktigaste och dessvärre också de två känsligaste delarna i din airbrush. Det är genom nozzlet som färgen passerar och skapar en färgstråle. Hålet som färgen passerar igenom är väldigt litet och blir lätt igensatt, det är därför väldigt viktigt att rengöra denna del. Hur du gör detta går jag igenom lite senare.
Nästa del är nålen. Nålen styr mängden färg som kommer ut ur nozzlet och hjälper även till att styra färgstrålen. En skadad nålspets resulterar ofta i färgstänk eller missriktad färgstråle.
Dessa komponenter är viktiga att sköta om så du får en fin, jämn färgspridning när du ska måla beten.
Ovanpå din airbrush sitter färgkoppen och avtryckaren. I färgkoppen häller du i färgen som du vill måla med. Med avtryckaren bestämmer du när och hur mycket färg du vill ska komma ut ur sprutan. När du trycker ner avtryckaren släpper airbrushen ut luft. Ju mer du drar avtryckaren bakåt ju mer färg släpper den igenom. Här kan det behövas lite övning för att hitta rätt lägen med färg och luft när du målar dina beten.
Rengör din airbrush efter du målat beten
Din airbrush är väldigt känslig för torkade färgpigment, därför är det väldigt viktigt att rengöra den efter varje gång du målat beten. Målar du en längre tid får du ibland avbryta och rengöra din airbrush för att den ska fungera korrekt igen. Börja med att tömma sprutan på färg genom att spraya den tom. Det kan vara bra att ha några droppar vatten i koppen för att det inte ska torka ihop under tiden du sprayar ut det sista.
Fyll i lite vatten i koppen och håll munstycket precis under vattenytan i en burk med vatten och spraya. Det kan skvätta lite när det bubblar i vattnet. Detta rengör nålspetsen och de yttre munstyckena.
Fyll koppen med vatten igen. Denna gång täpper du det yttre munstycket med ett finger och sprayar. Det kommer då att bubbla i koppen och du får loss ytterligare färg som sitter både i nozzlet och i själva färgkoppen.
Ta ut nålen och torka av den från eventuella färgrester. Sitter det torkade färgrester på nålen kan du försiktigt slipa bort dessa med den grova sidan av en disksvamp. Avsluta sedan med att fylla koppen med airbrush-cleaner eller fönsterputs och spraya tills du tömt koppen.
Hoppas att du med denna genomgång av en airbrush har lite mer kött på benen om hur en airbrush fungerar. Testa dig fram och bli bekant med hur den verkligen funkar. Hoppas denna artikel kan ge lite inspiration så att fler börjar måla beten. Det är extra kul att få en fisk på ett bete man målat själv.