Hem / Hitta artiklar / Vobblertrolla höstgäddan

Vobblertrolla höstgäddan

Med stora beten i kallt vatten

Jonathan Wollsten med en fin höstgädda

Hösten är här, vattnet kyls av och gäddorna äter upp sig inför vintern. Nu är det en bra tid att prova nya vatten då hungriga gäddor oftast avslöjar sig omgående om du är på rätt plats. Trolling med vobbler, gärna stora sådana i hastigheter som täcker mycket vatten, är därför en perfekt metod.  

Text och foto: Jonathan Wollsten

Det finns många sätt att angripa nya vatten men jag brinner starkt för trolling med vobbler som tillåter dig att snabbt lära känna ett vattens strukturer och även vad som härskar under ytan. I denna artikel tänkte jag dela med mig av ett gäng knep som kommer ta dig närmare en riktigt tung gäddhöst.

Grusvägar och naturramper

Så är vi där, september har kommit och jag är på väg norrut mot eländiga grusvägar, min vän Jon Andersson och förhoppningar om grova gäddor. Vi har spenderat en och annan höstdag tillsammans jag och Jon. Gäddorna för oss samman. Jag anländer först men strax därefter hjälps vi gemensamt åt med att få i båten. Jag har bra bil men också aningen för stor båt för djupet som rampen ner i sjön bjuder på. Men med lite trixande går det bra och vi puttrar ut på en spegelblank sjö med ett täcke av morgondimma efter årets första riktigt kalla natt.

– Vilken morgon, säger vi nästan i kör. Ett gäng vobbler plockas fram. Några får vänta på avbytarbänken medan fyra andra får visa vad de går för. Vi har fiskat här förr. Sjön bjuder på mycket gädda om man vet var de finns. De större finns där också men än så länge har vi inte hittat något mönster om var de står eller vad de föredrar att hugga på. Därför börjar vi med olika vobbler i olika färger. Farten är cirka två knop vilket är perfekt så här i början på hösten så att båten hinner kryssa mellan djupt och grunt vatten många gånger under dagen. Ofta kan ett visst bottendjup under båten vara nyckeln till ett framgångsrikt fiske.

Sidoparavaner och stora vobblers

Ett gäng sidoparavaner och en blandning av wobbler 20–30 cm är en bra grund.

En linutlösaare för sidoparavaner.

Välj inte en för tunn flätlina vid trolling med sidoparavaner, en för tunn lina kommer att lossna från linutlösaren under fisket.

Vobbler och sidoparavaner

Bakom våra fyra spön simmar bland annat en Westins Jätte, vobblern vi fångat tyngst fisk på i denna sjö. Utöver denna givna klassiker har vi hakat på en Westin Platypus, en Holmecranken och en Cisco Kid. Fyra olika vobbler som svarat för mina gäddor över tio kilo. Tron är stark. Det gäller att hitta gäddorna. För att öka ytan vi täcker använder vi oss av sidoparavaner som fästs direkt på spölinan. De yttre paravanerna kan skickas ut trettio meter bredvid båten med lätthet. De två inre på lite mellanavstånd. Fisken lockas även av båten och ibland vill man följa en djupkurva under båten med något av spöna, så det är inte nödvändigt att fiska så brett som möjligt. Sidoparavanerna ger dig inte bara möjligheten att bredda ditt släp utan de ger även betena en mycket mer oregelbunden gång då paravanerna påverkas av vind, vågor och båtens små kursrörelser. Resultatet blir mycket mer rörelser på betet än om man fiskar med ett spö direkt bakom båten. Vid innersväng saktar paravanen och vobblern in, vid en yttersväng sätter fart.

Lägg märke till detaljer i båtens fart och kurs när du får hugg så får du bra signaler om vad gäddorna triggas av.

Ett ekolod med många ställen avsökta

Med ett detaljerat sjökort blir du effektiv i ditt letande, vilka mönster ser du?

Ekolodets betydelse

– Bra med bytesfisk längs strukturen här, påpekar jag för Jon när vi närmar oss en kant som nästan alltid är den sträcka som ger flest gäddor. Här kan vi med ekolodet inte bara se att det skarpt brantar upp från drygt tjugo meters djup till mellan sju och tio meter samtidigt som botten är täckt med stenar. Här syns även mängder med bytesfisk och en och annan större fisk på ekolodet. I okända vatten är ett sidoseende ekolod ovärderligt för att snabbare lära känna fiskevattnet.

– Ja! Jon hojtar till när styrbords innersta spön bugar till. Jag spänner emot och det är en bra första fisk vi lockat till hugg. Snart får hon dock se sig besegrad, vår utrustning är anpassad för drömfisken och även om denna donna hade attityd saknar hon både längd och bredd. Något som hon dock vill ändra på då hon föll för den största vobblern i vårt släptåg. Holmecranken är hela 28 centimeter lång, men det är inget som en hungrig höstgädda tvekar inför.

Vi vänder upp efter att gäddan fått simma hem och vi släppt i vobblern igen. I det skarpa solljuset gillade gäddan den gula färgen i Holmecranken så vi beslutar oss för att byta ut den naturligt färgade jätten mot ytterligare en så kallad Dragqueen i stark gulgrön dress. Föga förvånande hugger det omgående på den när vi passerar ännu ett par stim med bytesfisk. När bottnen är platt och mjuk hugger ingenting. När strukturen börjar synas kommer även gäddans mat och därmed även huggen. Var därför observant på vad ekolodet visar för typ av botten när du får hugg och du kan snart hitta ett mönster i fisket.

För gäddtrolling så rekommenderar jag styva och rappa trollingspön.

Utrustning för gäddtrolling

Utöver vobbler som fångar fisk behövs givetvis spön och rullar för att trolla gädda framgångsrikt. Du kan egentligen trolla med de flesta spön och rullar, multi som haspel. Du presenterar betet med båten, inte med spöet så det behöver inte vara av någon viss kvalitet för att öka antalet hugg. Men det grundläggande kravet är att spöet ska stå pall att släpa på en sidoparavan och en rejäl gäddvobbler.

För den som vill ta steget att optimera sin utrustning för gäddtrolling så rekommenderar jag styva och rappa trollingspön som gör att du kan driva in krokarna som sitter på ett stort bete fastklämt i en gäddkäft. För att lyckas med det bör spöet vara av 15–30 lbs klassning eller 150 grams betesvikt. Jag började min trolling med mjukare spön för insjölax men är numera förälskad i BFT Heavy Trolling 8,6 fot och 150 gram där längden och den hårda klingan gör att jag kan hantera mina sidoparavaner på lång lina med lätthet och givetvis så både krokar jag och bänder in gäddorna som önskat. När det kommer till rullar är det absolut en fördel om de är utrustade med räkneverk för att hålla koll och lättare repetera linlängd bakom båten som fungerar. När det gäller val av lina så trollar jag numera gädda med enbart flätlina. Som tafs föredrar jag 1,0 mm fluorcarbon eller nylontafs som avslutas med ett beteslås med rundad hake.

Välj inte en för tunn flätlina vid trolling med sidoparavaner, en för tunn lina kommer då att lossna från linutlösaren under fisket. Jag använder mig av Sufix 832 i dimensionen 0,33 millimeter på samtliga rullar.

Stora beten för stora fiskar.

Vobbler vobbler vobbler, kan man ha för många? Blanda gärna bland spöna tills du hittar

Korta släpp, våldsamma hugg

De största gäddorna lyser än så länge med sin frånvaro. Vi provar både gamla som nya knep utan att ge upp våra trollade vobbler. Ett par timmar spenderas inne på grundare områden och för att minska betenas djupgående kortar vi av linsläppen till mellan fem och tio meter. Något som under tidigare fisken har varit en nyckel över 3–4 meters bottendjup. Här står gäddorna i bakhåll och vilar sig troligen efter lyckade jakter över djupt vatten där sjöns bytesfisk oftast håller till. Jag minns första gången vi besökte sjön, då blev det omgående brutala hugg strax bakom paravanen när flertalet gäddor mellan sju och dryga nio kilo visade vem som hade revir här på grundflaken. Idag är det svårare. Vi provar att kryssa ut mot djupbranten igen, men planen är att behålla de korta släpen en stund till. Den starka solen kan både trycka ner gäddorna på djupet och få dem att utnyttja jaktljuset och stiga på högt presenterade beten. Om gäddorna kommer upp och visar intresse för själva paravanen kan ett par meters släpp då vara nyckeln. Kort därpå hör vi hur det plaskar till, plasten knakar och sen knarrar det till. Allt går så fort att man inte hinner reagera, men instinktivt vet vi bägge att det har huggit därute på kort släp bakom en paravan. Det är hugg som detta som gör vobblertrolling efter aktiva höstgäddor så spännande.

En fin gädda fångad i kallt vatten.

En fisk att minnas. Plaskvått och knappt kameran fungerade. Gråaste dagen i mannaminne. Tio plus.

Plussaren

Någon vecka senare är jag ute igen med vobbler i släptåg, nu på en helt annan arena där taktiken oftast är en helt annan. Här är de produktiva områdena för trolling stora flacka flader med jämn botten, grundare områden är för beväxta för att bedriva trolling på och de pelagiska ytorna håller nästan enbart gös. Gäddorna radar upp sig över dessa flak där bytesfisken tycks blåsa in eller ut och det gäller att hitta rätt stråk för dagen.

Plötsligt viker sig ett spö så det nästan slår i båtsidan. En kamp börjar nu, en kamp som jag kommer minnas i alla år, oavsett hur många stora gäddor jag senare får i mitt fiskeliv. Gäddan kastar hårt från sida till sida nere i djupet. På sju meters djup simmade den Cisco Kid 1800 som hon ursinnigt stängt käkarna om. Det småregnar och allt är blött. Sista ljuset försöker tränga genom den genomgrå novemberhimlen. Gäddan närmar sig utan att visa tecken på att ge upp. Jag brukar oftast handlanda gäddorna när jag är själv då jag aldrig lärt mig bemästra håvtekniken vid ensamtrolling. Jag vågar dock inte denna gång. Det är nog en av mina största gäddor intalar jag mig. Motorn läggs i friläge och jag driver endast med vinden när jag gör mig redo och sträcker ut håven. Plötsligt tappar jag fotfästet och glider på den plaskvåta båtdurken. Håvningen går inte att avbryta utan jag försöker fullfölja samtidigt som min kropp skriker i halv split och spagat. Gäddan fastnar som jag befarat i håvgarnet med krokarna och börjar vältra runt. Hon är stor, riktigt stor och allt kommer att gå åt pipsvängen om hon inte rullar in sig själv i håven snart. Jag lyckas dock samla mig och kan släppa spöet och med full panik lyckas jag vältra in gäddan i håven.

Vid rampen möter jag senare ett gäng spinnfiskare. Det har varit tävling och trögt fiske för alla båtar. Själv har jag haft mitt bästa fiske någonsin på denna sjö med ovannämnda “plussare” i topp. Utan tvekan är vobblertrolling efter höstgädda en fantastisk metod med stora möjligheter till framgång.

Vobblertrolling efter höstgädda

  • Hösttrollingen börjar i september och fortsätter ända tills isläggning.
  • Två knop är inte för fort för en aktiv höstgädda. Men sakta ner framåt december.
  • Trolla diagonalt över djupkurvorna för att hitta givande bottendjup för dagen.
  • Sidoparavaner är ett fantastiskt redskap. Nyttja dem om reglerna tillåter.
  • Var observant på mönster i båtens hastighet, kursrörelser samt bottenstrukturen på ekolodet. Lägg pusslet utifrån när gäddorna hugger.
  • Välj spön och rullar lämpade för ändamålet. Stora vobbler och stora gäddor kräver både ryggrad och slirbromsar som står pall.
  • Variera släplängden bakom sidoparavanen för att presentera betet på olika djup samt lockande avstånd från själva paravanen. Gäddan är lika nyfiken som skygg.
  • Cisco Kid 1800, Westins Jätte och Platypus (fiskad i djupa öglan) samt Holmecranken är alla fantastiska vobbler lämpade för detta fiske.
  • Våga trolla, du får kanske inga statuspoäng. Men gädda.