Hem / Hitta artiklar / Upptäck havsöringsfisket

Upptäck havsöringsfisket

i bohuslän

Jonas Nordigårds med en fin öring.

Havsöringsexperten Jonas Nordigårds tipsar om Bohusläns unika fiskemöjligheter med gott om vild öring i en fantastisk kustmiljö.

Text: Jonas Nordigårds    Foto: Jonas Nordigårds och Josefin Oskarsson

Fjordlandskapet i Bohuslän är unikt när det kommer till fiskbara havsöringsplatser. I skärgården finns omkring 3000 öar och 4500 holmar och skär. Enbart området 8-fjordar har 85 mil kustlinje runt Orust och Tjörn. Bäst av allt är att hela Bohuskusten från Kungälv till Strömstad är fiskbar. Hundratals kustmynnande bäckar, åar samt större älvar som Örekilsälven och Nordre älv fungerar som lekområden för havsöringen. Det är alltså en hundra procent vild havsöringsstam man fiskar på. Det finns ingen stödutsättning i det här området.

Havsöringsbeståndet i Bohuslän är starkt och en bidragande orsak till det är olika fiskeregleringar. Minimåttet är satt till 45 centimeter och man får ta upp maximalt två fiskar per dag. De flesta som fiskar i Bohuslän väljer att återutsätta det mesta och ta upp endast några få matfiskar under havsöringssäsongen som sträcker sig från 1 april till 30 september. Min bild är att de lokala fiskarna har en mogen och sund syn på hur fisket ska bedrivas och man är väldigt mån om att inte beskatta bestånden mer än de tål.

Drillning av öring med flugspö.
Öringen går gärna landnära och jagar räkor och småfisk.

Många av de som fiskar längs Bohuskusten lägger huvuddelen av sin fisketid under april månad. I början av säsongen är vattnet kallare och öringarna går ofta i stora stim. Hittar man en grund vik där vattnet är lite varmare kan man få många öringar den här tiden på året. När man kommer in i maj blir vattnet fort varmare och då växer många av aprilställena igen med alger och ”kolasnören”. Vårplatserna blir helt enkelt ofiskbara ända fram till slutet av september när vegetationen ruttnar ner och man kan fiska samma platser igen. Öringarna uppehåller sig däremot i områdena hela säsongen så blir det några riktiga stormar under sommaren som spolar rent vikarna så kan man ofta ha ett bra fiske på de här platserna även sommartid.

Tidvattnet strömmar in mellan klipporna.
När tidvattnet kommer in följer öringen med och jagar på grundområdena.

Tidvattenströmmarna är starka i Bohuslän och när vattnet blir varmare så styr tidvattnet när fisket är som bäst. Man vill helst fiska på en uppåtgående kurva men en nedåtgående fungerar med. Jag använder en mobilapp som heter Tidvatten för att hålla koll på tidvattenkurvan. Det viktigaste med sommarfiske är att vattnet rör sig. När strömmen lägger sig är det läge att ta en paus och äta så man är redo igen när tidvattnet vänder. Stark vind är också bra då det sätter extra fart på vattnet. Ju mer det blåser ju hetare är fisket. Stormbyar är alltid storöringväder. Fördelen med ett skärgårdslandskap är att man alltid kan hitta platser där det går att fiska även om vädret är riktigt dåligt.

Bohuslän har hundratals mil med fiskbara områden och det går alltid att hitta platser där man kan fiska ensam. Speciellt om man har båt, då kan man ibland fiska hela dagar utan att träffa andra havsöringsfiskare. Den stora mängden fiskare väljer att vadfiska och följa landlinjen. Man kan med fördel använda sig av Google Earth för att leta fiskeplatser. Grunda vikar som vätter mot en djupbrant är perfekta fiskeplatser. Vada i det grunda, lägg ett kast över djupbranten och ta hem betet. Lägg kasten med fem meters mellanrum och var aktiv och rör dig snabbt längs stora områden. När du får kontakt med fisken så gör ett uppehåll och fiska av den ytan mer grundligt. Andra bra platser är exempelvis strömsatta rev, sund mellan öar och vindpinade strandlinjer där öringen enkelt kan vänta in att maten ska komma till dem.

Ren fiskeglädje
Ren fiskeglädje!

Under högsommaren fiskar jag gärna ytterskär där strömmarna är som starkast. Miljön är fantastisk med siktdjup på fem-sex meter och starka tidvattenströmmar som påminner om våra större älvar. Havsöringsfiske är otroligt aktivt och kul. En bra dag kan det hända att man har mellan 50–100 öringar som följer betena ända fram till båten. Jag har alltid polaroidglasögon på mig. Dels för att skydda ögonen mot krokar men framför allt för att jag ska se om någon öring följer mina beten i det klara havsvattnet.

Spinnbeten till öring
Bra beten bör vara 7-11 centimeter och väga runt 12-26 gram. Rapala Kallan, Ivandraget, Truttan 11, Ivan Slim, Sölv, Truttan 7 är några exempel.

Till haspelfisket föredrar jag spänstiga spön på 7–9 fot med runt 10–30 grams betesvikt. Fiskar man från båt är det smidigt med kortare spön. Spön för exempelvis dropshot eller abborrfiske är ofta perfekta för havsöring då de har en aktion med lite tuffare botten och en snabb topp som enkelt driver ut betena även i hård vind. Jag rekommenderar flätlina på 0,15 – 0,17 millimeter i en färg som syns, exempelvis vit, orange, gul eller neongrön så man hela tiden har koll på var betet befinner sig. Om man vill kan man använda fluorcarbonspets men min erfarenhet är att det inte tillför något fångstmässigt. Däremot försämras brottstyrkan och man tappar fler beten. Mina favoritbeten väger runt 15–22 gram och är mellan 7–11 centimeter långa. Man vill ofta ha lite tyngre/längre beten snarare än de lättare. Anledningen är att tidvattenströmmarna ofta är så starka att lättare beten inte klarar av att fiska med bibehållen betesgång i strömmarna. Mitt mest använda bete just nu är Truttan 11. Färgen har visat sig ha mindre betydelse. Det viktiga är att man vevar hem betet relativt fort med snabba spinstopp varannan meter ungefär. Får kompisen mer fisk än dig så kolla hur han tar hem betet. Betesgången i kombination med invevningshastigheten är nästan alltid nyckeln till bra fiske.

Jochem Myjers första havsöring på fluga
Willem Stolk håvar Jochem Myjers första havsöring på fluga. En håv med gummerat nät underlättar fiskhanteringen.

Till flugfisket använder jag 9 fots klass 6 spön med intermediatelina WF6I och en tafsspets i fluorcarbon på 0,26 millimeter. Jag tycker det är roligast att fiska någorlunda ytnära i områden med djup på 0,5–5 meter. I det klara vattnet spelar det ingen roll om öringen står vid botten. Är havsöringen på tag stiger den och klipper flugan. Favoritmönster är exempelvis Fireball, Bergmans Isbjörnsräka, Pattegrisen, Polar Magnus och Faltins special. Det är lite samma sak här som med haspelfisket. Mönstret är sällan avgörande. Det viktiga är att man hittar fisken och det gör man genom att snabbt täcka stora ytor tills man hittar fisken och sen lägga tid där öringen befinner sig. Havsöringen går ofta några stycken ihop och det gäller även sommartid.

Favoritflugan Fireball.
En av förra årets favoritflugor. Fireball. Den syns bra och levererar hela säsongen.

Har man tillgång till båt med frontmonterad elmotor blir man otroligt effektiv när det kommer till att söka av fiskeområden. Det är också enkelt att snabbt byta områden. Träffar man på några landfiskare i en vik så är det en oskriven regel att landfiskarna får förtur då de saknar båtfiskets mobilitet. Som båtfiskarna har du hela skärgården att spela med så åk vidare och sök lyckan i nästa vik.

Fiska öring med barn.
Havsöringsfiske är kul och actionfyllt även för barnfamiljer.

Mer info och bokning av fiskeguider:

www.wildfishsweden.se

www.fjordguiderna.se

www.havsoringsvagen.se