Hem / Hitta artiklar / 5 tips för öringfiske på Västkusten

5 tips för öringfiske på Västkusten

För både flugfiske och spinnfiske

Flugfiske efter havsöring

Text: Mathias Arnham, foto: Anders Nicander

Svenskt Fiskes medarbetare Mathias Arnham har intervjuat havsöringfantomen Peter Alexandersson och fått hans bästa tips för att fånga silvret på kusten.

Havsöringen är idag en av få talrika arter som simmar längs vår kust och är därigenom även en av få fiskemöjligheter för oss som vill kombinera saltvatten och landfiske. Men ofta krävs det både tålamod och kunskap för att lura den. Fiskesäsongen på Västkusten (mellan Kullens fyr och norska gränsen) varar endast sex månader så det gäller att utnyttja varje fisketillfälle. Fisketeknik, tid och plats förändras i och med skiftningarna i vattentemperaturen, men det går att fånga öringen från första april till sista september, bara du tänker till lite. En person som tagit havsöringfiske på allvar är sportfiskaren Peter Alexandersson. Peter kan efter mer än 2000 kustpass dra vissa slutsatser. Dessa slutsatser har vi nu kokat ner till fem konkreta tips. Spetsa öronen och häng med!

1. Rör på dig

Aktiva havsöringfiskare fångar mest fisk. Du som gillar att ställa dig i favoritviken och kasta din ”solfjäder” för att sedan gå upp och ta en lutare på land och vänta in öringen, sliter varken ut fångsdagböcker eller vadarkängor. Peter hyllar i stället den aktiva havsöringfiskaren. Ta några kast på en plats och gå vidare. Fortsätt så. Täck mycket yta. Håll ögonen på vattenytan och på eventuella följare. Krångla inte med att byta drag eller fluga: byt hellre plats. Har du däremot ett pill på betet eller ser något blänka till bakom flugan så är det läge att stanna upp.

havsöring fiskare promenerar

2. Dubbla beten på tafsen

Peter som först och främst jagar havsöringen med flugspöet fiskar alltid med två flugor på tafsen. En fluga som upphängare, som får sitta kvar under hela fiskepasset och en fluga i tafsänden, som han byter efter som. Det samma gäller för dig som fiskar med spinn – knyt på en fluga någon meter framför betet så ökar chanserna till hugg. Det är inte sällan fisken sitter på upphängarflugan.

3. Låt betet falla mot botten

De tre sista metrarna innan betet eller flugan bryter vattenytan är mycket viktiga. Polaroidglasögon och fokus på betet. Ser du en följare eller bara ett blänk bakom betet så gäller det att veta hur du ska hantera situationen. Du har nu fått ett kvitto på att det finns fisk precis utanför dig och det kan ta timmar och tiotusentals steg innan du stöter på fisk nästa gång. När Peter ser en följare, eller bara anar en följare så pausar han hemtagningen och låter flugan falla mot botten. Han menar på att fisken skräms mindre då än när flugan försvinner genom vattenytan och dras upp mot siluetten av en människa. Efter att flugan vilat på botten en stund drar Peter in den vid sidan av sig så att fisken inte får syn på honom. Vid nästa kast ökar han farten på hemtagningen. När du vet att fisken finns där är det läge att laborera med beten och hemtagningshastigheter. Ge platsen tid.

4. Boosta hemtagningen

Fiska hem betet snabbt. Ibland supersnabbt. Ju varmare det är i vattnet desto snabbare ska flugan eller betet tas he

5. Fiska hela säsongen

Peter fiskar havsöring genom hela säsongen men det skiftar lite mellan var och hur fisket bedrivs. Så här beskriver han de mest idealiska förhållandena under säsongen:

Vår: Sydlig vind, två till tre sekundmeter, soligt väder som värmer upp vattnet och helst stigande vattenstånd och en vattentemperatur på fem till tio grader. Den bästa fiskeplatsen är en grund vik. Under dessa förhållanden ska man fiska hem betet i normal till snabb takt. Fisket kan vara bra under hela dagen.

Sommar: Sydlig vind, fyra till fem sekundmeter. Mulet väder med stigande vattenstånd och en vattentemperatur på 16 till 17 grader. Leta efter havsöringen vid strömsatta uddar eller sund i nära anslutning till djupare vatten. Under sommaren ska hemtagningen av betet ske snabbt till supersnabbt. Bästa fisketiden är nu tidig morgon och sen kväll.

Höst: Sydlig vind, två till tre sekundmeter. Mulet väder är bäst och på hösten är det extra viktigt med stigande vattenstånd. Vattentemperaturen bör ligga runt 10 grader. Bästa fiskeplatsen är i närområdet av en åmynning. Hemtagningen ska vara snabb. Bästa fisketiden bestäms av tidvattnet.

Reservtips från undertecknad

På våren dyker tobisen upp. Med tobisen kommer också näbbgäddan som även den är en underhållande fisk att fånga, framför allt om du har barnen med dig. Använd långsmala drag och tobisimitationer. Fiskar du med drag så kan du fästa kroken på en tio centimeter lång tafs vilket brukar underlätta krokningen. Många havsöringfiskare packar ihop och drar vidare om de krokar på en näbbgädda, men grejen är att havsöringen är också där. Fiska tidigt på morgonen när näbbgäddan är mindre aktiv. Vid den tidpunkten simmar tobisen gärna på grunt vatten, vilket havsöringen gillar. Så vill du fiska öring på kända näbbgäddaplatser: ställ klockan!