Hem / Hitta artiklar / Svenskt rekord på gädda – Hur gick det till?

Svenskt rekord på gädda – Hur gick det till?

Rekordet på 21,07 kg fångades 1 april 2016

Fredrik Johansson Sveriges rekord gädda

Svenskt rekord på gädda. Rubriken som hela landets gäddfiskare väntade på att få se, fångsten som så många har drömt om att få uppleva. Den här gången var historien sann och äkta. Vi fick ett nytt svenskt rekord på sportfiskesveriges hetaste och viktigaste fisk: gäddan!

Fångsten pulvriserade faktiskt det gamla rekordet. Nya rekordvikten blev 21,07 kilo och den lycklige fångstmannen heter Fredrik Johansson. Än en gång var det Vättern som visade var landets största gäddor simmar. Följ med och läs om hur det gick till när Sveriges rekord på gädda fångades.

Text: Nicka Hellenberg Foto: Storfiskregistret

– Finns det, i ärlighetens namn, någon gäddfiskare som inte drömmer om att en dag få kroka en gädda som är så stor att den raderar det svenska rekordet? Efter så många år och så oerhört många försök av skickliga gäddfiskare från hela landet kom den till slut: drömgäddan över 20 kilo! 17 år efter Torben Larssons fullträff 1999 har en mycket lång väntan fått sitt slut och med ännu en Vätterngädda har Fredrik Johansson nu skrivit in sig i svensk fiskehistoria, konstaterar Nicka Hellenberg, Sportfiskarnas Storfiskregistrerare.

Se den unika intervjun om när det blev nytt svenskt rekord på gädda.

Väntat och oväntat svenskt rekord på gädda

Gäddan är vår i särklass viktigaste sportfisk och en symbol för hela det moderna predatorfisket. Arten är navet i mycket av det moderna sportfiskets utveckling. I fiskemagasin, i webbforum och i sociala medier upptar gäddan avsevärda delar av utrymmet. Det tidigare rekordet härstammar från 7 april 1999, då Torben Larsson från Kumla fiskade upp en gäddbest på hela 19,34 kilo ur Vätterns vattenmassor.

Någon gång måste den slås. Någon gång måste 20-kilosstrecket passeras. Det måste bli ett nytt svenskt rekord på gädda. Men samtidigt har det verkat så oerhört svårt. Den där besten har inte visat sig. Förrän nu!

Drömhugget på Vättern som gav svenskt rekord

Den 1 april 2016 befinner sig Fredrik Johansson från Enköping, tillsammans med kompisen Jimmie Johansson, i Vättern. Här fiskar de varje vår. De vet att det krävs tid, envishet och tur för att lyckas hitta någon av Vätterns giganter. Men, med dedikation och mer och mer rutin ökar chanserna. Under satsningen 2014 fångade Jimmie en gädda på hela 15,7 kilo. I år skulle målen och drömmarna överträffas. Rejält, dessutom.

Det är tredje dagen på satsningen som duon trollar med sitt ekipage över Vätterns stora vattenmassor. De har sällskap av andra båtar som också jagar storgädda under våren.

– Vi valde att inte fiska under påsken i år. Det är extra mycket folk i farten då och det är alltid skönt att ha lite plats. Nu kunde vi se en eller två båtar till på fjärden, där det kanske varit det tredubbla under påsken. Det förbättrar oddsen, eller gör åtminstone känslan bättre, när man får mer yta att fiska på. Nu hade vi kört tre dagar och skulle snart åka tillbaka för ytterligare fem-sex dagar, berättar Fredrik och fortsätter:

– Det man lever för när man fiskar sådana här vatten är vetskapen om att det faktiskt kan hända snart. En riktigt stor gädda kan ta ditt bete, även om det känns hopplöst och trögt. Det kan gå flera dygn utan mer än några små gäddor, eller inga alls. Men så plötsligt hugger rätt fisk. Därför är det inte långtråkigt, utan alltid spännande.

En best till gädda i djupet

Det är mitt på dagen. Nere i Vätterns kalla vatten lurar en gädda som varenda fiskare drömmer om att kroka. Men, det vet inte Fredrik och Jimmie, även om de hoppas på det. De trollar med sex noga utvalda beten, däribland en klassisk Zalt-vobbler. De får ett tungt hugg och det är Fredriks tur att ta spöet. Hugget kommer ungefär fem meter ner, över tio meters djup när klockan är 13.40.

– När spöet bugar ner utan att fjädra tillbaka så vet man att det är en stor fisk. Det var min tur att ta fisken eftersom vi kör vartannat hugg. Jag känner direkt på tyngden att det är en riktigt stor gädda. Men hur stor har jag förstås ingen aning om. Det går inte att avgöra genom att känna tyngden i spöet. Den som säger att det går att veta om en fisk väger 13, eller kanske 17, eller över 20 antingen ljuger eller gissar. Man vet bara att den är stor, inte hur stor, konstaterar Fredrik.

Zalt fångade Sverige rekord gädda
En klassisk Zalt i den kanske ännu mer klassiska färgen papegoj var betet som gav svenskt rekord på gädda.

Under vårfisket på Vättern finns alltid chansen till en surpris av stora mått, så det är med spänning kampen börjar.
Som för de flesta stora gäddor handlar fajten inte om explosiva rusningar eller luftakrobatik. En stor massiv kropp på en romstinn supergädda är mer tung och obändig. Men, så småningom kommer en kraftig och lång, ja närmast ofantlig, gädda upp mot ytan. Jimmie håvar och jubel utbryter.

– Att den är stor ser vi. Väldigt stor. Men hur stor går inte att avgöra. Först när jag ska lyfta upp den ur håven inser jag att vi har något helt extremt på gång. Den är så omfångsrik och tung att den är svår att greppa eller lyfta. Den är helt enkelt vansinnigt stor, säger Fredrik med närmast andäktig röst. Men att det skulle vara svenskt rekord på gädda vågade ingen tro.

Hjälp anländer för att väga gäddan

Fredrik och Jimmie inser allvaret i det hela. Vad har de ställt till med? De ringer till kompisen Emil Lindgren för att få ännu ett vittne till mätning och vägning. Han fiskar en bit bort och tar motvilligt upp sina grejor ut vattnet.

– Om ni lurar mig eller den inte är riktigt stor så hoppas jag att ni säger det nu, muttrar han i telefonen. Ett gäddpass på Vättern i april är inget man lättvindigt avbryter. Speciellt inte 1 april. Risken för lurendrejeri finns ju alltid. Men när Emil anländer och trion tillsammans konstaterar att gäddan är det i särklass största de sett, så blir det andra tongångar.

– Vi var nog lite i chock, så det var tur att Emil kom och styrde upp allting. Han klev över i vår båt och ordnade upp allt. Han plockade bort en stol som var i vägen, pekade med hela handen och såg till att vi gjorde rätt, berättar Jimmie.

Den enorma gäddan mäter 128 centimeter och är 71 centimeter i omkrets. Välmatad, stadig och riktigt tung. Kan den till och med vara över 19 kilo? Eller över svenska rekordet på gädda?

Svenska rekordgäddan
Det är en ordentligt välmatad fisk som nu är svenskt rekord på gädda.

Vid vägning passerar den inte bara det svenska rekordet. Den snarast pulvriserar det. Vågen visar 21,07 kilo. Inte bara 20-kilosstrecket passeras. Även 21-kilosstrecket klättrar denna remarkabla gädda alltså över.

Ett klassiskt bete och tydlig taktik gav svenskt rekord

– Gäddan tog på en 19 centimeter lång Zalt i papegojfärg som vi hade ungefär fem meter ner, över ungefär tio meter djupt vatten.

Fredrik berättar om duons taktik i Vättern. Tidigare körde de ofta trolling med betesfisk, men numer är det bara vobbler. Med den taktiken tog de varsin 14-kilos första året, en 15,7:a förra året och en 21-kilosgädda i år. Lägg sedan till ett antal fiskar mellan tio och tolv kilo. Det verkar fungera.

– Vi trollar alltid med sex spön, generellt med betena på fiskedjup mellan en och sju meter, beroende på vattendjupet. Vi försöker blanda och testa olika beten, både vad gäller färgval och typ av vobbler. Några beten som vi använder ofta är Zalt, Platypus, Double D, Westins jätte och flera av JW Lures beten, framför allt Backlip.

Duon väljer ut sex startbeten, som de tror på. Sedan ändrar de ganska friskt. Trollingfarten varierar de mellan en och en och en halv knops fart. De använder räkneverksrullar för att ha kontroll på linsläpp.

– Vissa beten funkar bättre på vissa linlängder, konstaterar Fredrik.

Full koll på grejorna

Detaljerna är viktiga. Inget lämnas åt slumpen, vilket ju vore förödande om en rekordgädda skulle hugga. Fredrik och Jimmie kör med långa fluorocarbontafsar och små, hårda, dubbla fjäderringar. De byter givetvis alla betens originalkrokar till nya vassa krokar i storlekar 2/0 eller 3/0, beroende på betets storlek.

– Innan vi ens närmar oss vattnet ska allt vara förberett och fixat. Allt ska vara förberett in i minsta detalj. På vattnet ska man fiska och fokusera på det, inte på att krångla med utrustningen, menar Fredrik.

Sveriges rekord gädda
Den enorma fisken som nu är svenskt rekord på gädda mäter 128 centimeter och är 71 centimeter i omkrets.

Innan de sjösätter sin båt har de också en färdig plan. De väljer mellan ganska många områden, som alla kan leverera fisk. De nöter sällan på ett litet område en hel dag, utan väljer ut ett fåtal som de flyttar sig mellan när de fiskat av det ena. Bland annat vind- och väderförhållanden styr vilka platser som väljs ut.

Svenska rekordet på gädda är klart

Förre storfiskregistreraren Håkan Brugård har nu testat Fox-vågen som använts vid rekordnoteringen. Vågen är dubbelkontrollerad vilket fastställer gäddans vikt till 21,07 kilo.

Rekordgäddan återutsattes utan problem och simmar troligtvis där även idag. Kanske växer hon och blir ännu större. Inte helt omöjligt finns det en ännu större där ute. Men det gäller att lokalisera den, få den att hugga och landa den. Ingen vet när det kommer att ske igen, eller om det över huvud taget sker. Just nu sitter Fredrik Johansson på gäddtronen – med en formidabel supergädda på 21 070 gram i sin famn.

– Det kan inte vara den enda fisken i Sverige som är så här så här stor. Det finns säkert en lika stor där ute, även i helt andra vatten. Jag hade som långsiktigt mål att ta en 15-kilosgädda. Nu har vi haft bra utdelning i tre år på raken. Men, den här är förstås mitt livs fisk. Jag är ödmjuk och det är bara att tacka för att jag fick träffa den här magnifika fisken och dela glädjen med två goda fiskekamrater. Vi fiskar ju tillsammans. Den är ett resultat av en gemensam ansträngning. Just den här dagen, det här hugget, så var det min tur, säger en ödmjuk fångstman.

Från Sportfiskarna kommer ett gigantiskt grattis till en riktig drömfisk. Fredrik Johansson – du är Sveriges nye officielle rekordinnehavare.

Svenskt rekord på gädda
Innehavaren av det svenska rekordet på gädda, Fredrik Johansson.

Vättern – ett unikt vatten för gädda

Länge har Vättern varit känt som ett av Sveriges i särklass hetaste vatten för storgädda. Vad är det som utmärker Vättern? Vad är det som rimligtvis gör sjön till en så god arena för storgädda?

En sedan länge känd orsak till gäddornas fina tillväxt är förstås tillgången på bytesfisk. Vätterns fiskebestånd består av många olika arter, vilket gör det fördelaktigt för gäddor att växa sig stora, under olika levnadsbetingelser. I omfattande vatten med riklig tillgång på mat, varierande topografi, och skiftande temperaturer kan gäddan ständigt hitta förhållanden som bidrar till optimal tillväxt.

I ett stort vatten löper sedan storgäddor en statistiskt sett mindre risk att fångas i ett nät, i en ryssja eller av en sportfiskare förstås. Det innebär att tesen att ”pike thrive on neglect” – gäddor frodas om de får vara ifred – kan sägas stämma i ett så gigantiskt vatten som Vättern är.

För, även om mycket av gäddfisket på våren är koncentrerat till en mindre del av sjön är det ändå stora ytor och gigantiska vattenmassor.

Om Fredrik Johansson, innehavare av det svenska rekordet på gädda

Fredrik Johansson bor utanför Enköping, jobbar som snickare och är tvåbarnsfar. Givetvis är han en idog gäddfiskare. Redan i tidiga tonåren cyklade han en mil enkel resa för att ta sig till båten ut och fiska gädda på Mälaren. Så småningom blev det en hel del fiske i skärgårdsvatten, till exempel i klassiska Furusund.

Efter att ha kommit i kontakt med storfiskaren Nicklas Sörlid och blivit medbjuden på fiske i Vättern fastnade han för det spännande vattnet. Sedan 2005 har Fredrik och vapendragaren Jimmie Johansson gjort många satsningar i både Vättern och andra vatten. Satsningen efter storgädda är deras favoritsyssla, men det blir en del annat fiske också, som vertikalfiske efter gös och gäddtävlingar.

Vill du återuppleva tillfället när rekordet slogs ännu mer? Här är nyheten från när det blev officiellt att rekordet var slaget.

Gillar du att läsa om gäddor? Du vet väl om att du här på Svensktfiske.se kan sortera artiklarna för att hitta det just du vill läsa om? Här har vi exempelvis samlat alla artiklar om gädda.