Svenskt Fiske uppmärksammar gärna allt det ideella arbete som utförs runt om i landet. Utan eldsjälarna i förbundets 400 föreningar skulle Sportfiskesverige släckas ned. Följ med till ett lysande exempel för lite pimpelfiske i Dalarna.
Text och foto: Andreas Ollinen
Den som är intresserad av industrihistoria känner nog till den lilla orten Vikmanshyttan utanför Hedemora i Dalarna. Här kan man idag till och med gå på bruksmuseum. Traditionen går tillbaka till 1500-talet då en hytta nämns och under slutet av 1600-talet fanns bland annat ett kopparverk på orten. I området någon kilometer sydost ligger lämningarna av en sulfitfabrik. 1970 lades den till sist ned när det stod klart att det skulle bli för dyrt att förhindra fortsatt förorening av Lustån. Säkerligen ett klokt beslut och intressant att lära mer om. Men det som lockat Svenskt Fiske till bygden är inte fabriksruinerna i Turbo. Redaktionen har åkt hit för att pimpelfiska den Turbo-röding som simmar i Stora Lövsjön.
Vikmanshyttans sportfiskeklubb i Dalarna
Vid vägskälet nedanför det gamla massamagasinet möter Gunnar Forsell upp. Ett fiskekort måste förstås lösas först av allt. För 120 kronor får man lov att prova fiskelyckan och om den slår in kan tre fiskar tas med hem.
Gunnar är sekreterare och tillsynsman i Vikmanshyttans sportfiskeklubb. I minst tjugo år har han varit aktiv i klubben. Fiskeintresset kom naturligt redan under uppväxten i Gällivare-Malmberget. Idag beskriver han sig som en allroundfiskare. På sommaren packas oftast flugspöt med.
– Redan en sju hektos regnbåge bjuder på en rolig utmaning på flugspö, förklarar han. Med 30 centimeter kärnis och ovanpå det 30 cm frusen snö så är Gunnar förberedd på andra utmaningar idag. Bland annat ingår en skruvdragarborr i packningen tillsammans med pimpelspöt.
Vikmanshyttans sportfiskeklubb bildades 1963. Med runt 65 medlemmar under ledning av ordförande Aulis Altörn finns det numer en tävlingssektion och en ädelfisksektion. Tävlingsverksamheten har tyvärr lidit av minskande intresse och dålig föryngring under senare år. Arbetet med klubbens två ädelfisksjöar, Stora- och Lilla Lövsjön går desto bättre.
Lovfisken under skolloven i Dalarna
Hit bjuder man ut traktens barn och unga under sportlovet. Efter en enkel ansökan till förbundets jubileumsfond kan klubben täcka sina kostnader för bland annat den obligatoriska grillkorven. Det planeras nu för såväl sommarlovs- som höstlovsaktiviteter för vilket bidrag också kan ges ur jubileumsfonden.
– Vi måste göra vad vi kan för att väcka barnens fiskeintresse, annars är vi snart bara pensionärer som jag i klubben, skrattar Gunnar.
Lokalkännedom är alltid en fördel
Stora Lövsjön är en 18 hektar stor skogssjö strax utanför Turbo. Med ett medeldjup på sex meter och ett maxdjup på 22 meter finns det bra förutsättningar för såväl fisken som för oss som fiskar. Här simmar det regnbåge, öring, röding, abborre, mört och en och annan gädda. Regnbåge sätts i regelbundet varje vecka under den isfria säsongen. Det blir totalt runt tre ton fisk per år.
– Den nya fisken sätter fart på den gamla i konkurrensen om födan, säger Gunnar.
Röding sätts däremot bara i en gång per år och det efter att sjön stängts i november. Under sommaren är rödingen svårfångad. Ibland kommer det upp några exemplar på premiären i maj och några senare mot höstkanten när vattnet blivit kallare. Men det är på vintern som rödingfisket är bäst.
Väl ute på isen är det svårt att inte imponeras av Gunnars självförtroende. Utan att tveka pekar han ut den plats vi ska fiska på.
– Här kommer vi få röding, om vi går över till andra sidan så kan vi fiska regnbåge, säger han och har dessutom en högst rimlig förklaring:
– Titta på den där åsen med stenblock vid sidan av stranden, den fortsätter ned i vattnet. Perfekta strukturer för rödingen att hålla sig kring.
Snabbt borrar Gunnar upp några hål i två rader. Tanken är att inte störa fisken vid en senare förflyttning till ett nytt hål. Den största rödingen som fångats här var på 3,7 kilo och det finns gott om regnbågar som simmat länge och vuxit sig stora i sjön. Strax under fem kilo vägde den största som Gunnar fångat.
Tydliga huggperioder vid pimpelfiske
Nu börjar väntan. Otåligt för några av oss men inte för Gunnar som förklarar vidare.
– Huggperioderna är tydliga här på sjön. Klockan elva kommer det hugga. Sedan hinner vi äta lunch. Klockan två hugger det igen.
Kvart i elva hugger den första fisken. Kanske var även Turbo-rödingen otålig den här dagen. Det är en fin fisk i perfekt stekpannestorlek som dras upp ur hålet. Vi fiskar med minihaspelspön men självklart fungerar klassiska pimpelspön lika bra. Det gäller bara att vara uppmärksam på rödingens smånafsande och kroka vid rätt tillfälle.
Den lilla biten räka på våra krokar måste ersättas då och då efter att rödingarna försiktigt lyckats ta räkan men undgå kroken. Svårare har fisken att dra bort det konstgjorda agn som vi använder utöver räkan. Attraqua är ett norskt bete som nu säljs även i Sverige. Hemligheten sägs vara en blandning kemiska ämnen som testats i akvarier för att attrahera fisk. Vi kontaktar återförsäljaren som berättar att det dessutom är biologiskt nedbrytbart.
Runt Stora Lövsjön finns en stig och tolv bryggor, två av dem är anpassade för rullstol. Det finns även uthuggna flugfiskegator på sina ställen. Flera grillplatser och sex vindskydd gör fikapauserna mysiga även i sämre väder. För den som känner för att koppla av någon dag eller helg vid sjön finns en stuga att hyra med fyra bäddar och tillgång till vedkamin. Det är inte tillåtet med båtar eller flytring på sjön. Inte heller camping tillåts i direkt anslutning till sjön.
– Det ska kännas naturnära här. Det är ju lugnet som lockar lika mycket som fisket, säger Gunnar.
En bit molekylblandning av sorten Røye får göra den nya räkan sällskap på kroken. Vad tar man inte till för att bättra på sina chanser? Gunnar har dragit in tre storvinster på travet till andelsspelarna på Hemköp i Hedemora. Som mest har det blivit 87 959 kronor per andel på V75.
– Att lyckas med travspel är 80 procent skicklighet och 20 procent tur, lär han ha sagt. Kanske förhåller det sig på samma sätt med fiske. I vart fall hugger det igen efter lunch. Klockan är 14:00. Så kan pimpelfiske i Dalarna vara.
Gunnars tips för Turbo-röding:
- Fiska med det du tror på.
- Sök rödingen på lite djupare vatten, 5-7 meter.
- Använd rödingblänke som kan kombineras med blink, exempelvis Spätta.
- Använd en liten enkelkrok, Strl 8.
- Skala räkan först vid sjön.
Sugen på att testa pimpelfisket i Dalarna eller något annat fiske? Här finns mer information om fiske i Dalarna.