Hem / Hitta artiklar / Lär dig lura våröringen

Lär dig lura våröringen

med Marcus Zetterblad

Marcus Zetterblad Öring

Marcus Zetterblad är en rutinerad flugfiskare vars hjärta klappar lite extra för kustens silver, havsöringen. Här bjuder han på sina bästa tips för dig som vill försöka med det härliga fisket efter våröringen.

Foto: Niklaus Bauer och Emma Lindgren

Vilka förutsättningar gäller under en optimal fiskedag enligt dig?

Det bör vara mulet väder, vinden får gärna komma från syd eller sydost, 3-5 meter per sekund. Temperaturen får gärna gå från en period av kallt till varmare väder. Perfekt är om man har en kant som man kan fiska av med flytringen i medvind, en plats med sned sidvind som skapar rörelse och strömmar. Mina mest minnesvärda fisken har jag haft i april och maj när det har kommit ett snöfall som knuffar undan vårsolen. 

Vilken taktik kör du med under tidig vår?

Vid tidig vår om vattnet är kallt (under tre grader) söker jag havsöringen nära land längs kanter och vikar som har närhet till djupt vatten. Jag fiskar oftast lite mindre mönster eller i alla fall ett mindre mönster som upphängare. 

Fiskar jag riktigt grunt fiskar jag flytlina och nylontafs då en fluocarbontafs ibland kan sjunka för snabbt. 

Favoritflugor till våröringen: Wolly bugger 

Klassiskt mönster som fungerar suveränt på kusten. Kan fiskas i en rad olika storlekar och färger. Jag fiskar dem ofta i laxrosa, grått, vitt eller svart med fluorescerande röd stjärt. 

Ibland fiskar jag dem förtyngda med en kona eller ögon och ibland med en tratt framför (Magic Head) för att skapa ett rörelsemönster och vibrationer som lockar fisk. När det är riktigt kallt binder jag flugorna på en riktigt lätt krok så att man kan göra långa pauser i hemtagningen utan att de går i botten på grunt vatten.

Favoritflugor till våröringen: Wolly bugger 
Wolly Bugger

Favoritflugor till våröringen: Spiggen

Spiggen fiskar jag mer allround. Ibland rolypoly och ibland strippar jag hem den. Gärna ett par snabba stripp för att sedan göra en paus. Studera rörelsemönstret hos de bytesdjur som finns i området och försök att imitera det.

Favoritflugor till våröringen: Spiggen
Spiggen

Favoritflugor till våröringen: Crazy Baitfish

En variant på Daniel Bergmans mönster som fungerar riktigt bra för kustens silver när temperaturen stigit och öringen mer går över till att jaga fisk som strömming. Kombinationen av magic Head och Wavetail gör att flugan simmar otroligt likt en fisk.

Jag fiskar den ofta med en lina i sjunk 2 eller 3 över branter, kanter och uddar med närhet till djupt vatten där jag vet att strömmingen går.

Favoritflugor till våröringen: Crazy Baitfish
Crazy Baitfish

Namn: Marcus Zetterblad

Ålder: 34 år

Bor: Värmdö, Stockholm

Yrke: Pedagog

Drömfiske: Har många drömfisken, men att fiska GT från land verkar riktigt häftigt.