Hem / Hitta artiklar / Korta tips: Havsöringsfiske

Korta tips: Havsöringsfiske

John Kärki ger några snabba råd för flugfisket

John Kärki på havsöringsfiske

John Kärki är en verkligt inbiten flugfiskare efter havsöring. Till vardags arbetar han med fiskevård på Sportfiskarna. Här ger han några korta tips kring lämplig utrustning för havsöringsfiske med flugspö.

Flugspö: Ett flugspö i klass 7 eller klass 8 med butt lämpar sig väl för havsöringsfiske. Jag föredrar mediumsnabb aktion i klingan för att kunna kasta bra men ändå ha ett förlåtande spö i drillningen av fisken. Längden på spöet är en smaksak men bäst hanterar du en 9 fot eller 9,6 fots klinga. Utbudet på marknaden är riktigt bra i dagens läge med flera leverantörer som tillhandahåller fina spön för ändamålet. Ett tips är dock att inte byta spö så ofta utan att mer fiska in sig med ett par klingor du tycker fungerar bra. Märk gärna upp klingan med mått (50, 60, 70, 80 cm) för att snabbt kunna mäta fisken vid landning.

Rulle: Storspolig rulle med solid broms. Rullens storlek bör vara en  klass 7/8 för att kunna rymma backing och fluglinan. En storspolig rulle har fördelen att du snabbt får upp löslinan när fisken tagit och således kan fighta fisken på rullen snabbare istället för att dra in den för hand med fluglinan. Jag har som vana att skölja bort saltavlagringar efter varje fisketur och utöver det ger jag rullen lite service efter varje säsong för att den ska hålla länge.

Linor: Till havsöringsfiske på kusten passar slow intermediate-linor utmärkt för att både kunna fiska grunt men samtidigt skära ner genom vågtopparna för att ha bättre kontakt. Välj en lina med stum kärna för att känna huggen bättre. Vid havsöringsfiske i riktigt grunt vatten fungerar en flytlina. För fisket under senvåren kan en sjunk 2/3-lina fiska bra på djupkanterna. Till kustfisket passar klumpvikter mellan 16–20 gram bra beroende på vad spöet är anpassat för. Ett litet tips är att om du överklassar spöet ett par gram drar du ner på tempot i kasten vilket kan vara en fördel om du fiskar större flugor, men en nackdel kan vara att du öppnar upp linbågarna mer och således är mer känslig för vind.

Tafs: Till tafs använder jag spetsar på 0,28–0,33 beroende på hur stora flugor jag fiskar med. Jag chansar aldrig med för tunn tafs vid havsöringsfiske, en grövre öring sliter utan problem av tafsen i hugget om man är för vågad. Flugor: Flugvalet i mina hemtrakter bör imitera spigg, strömming, tånglakar och olika gammarus. Kända flugor är zonkers, Woolly bugger, Polarmagnus, gammarus-imitationer och flatwings. Min personliga taktik kring flugval är att flugan ska imitera bytesdjuren genom rörelse, form och silhuett. Jag gör det sällan mer komplicerat än så. I grumligt vatten sätter jag gärna på en ”tratt” framför flugan för att den ska trycka mer vatten som gör så fisken känner flugan bättre med sidolinjen.

Gillade du artikeln? Här har vi samlat alla artiklar av John Kärki.