Hem / Hitta artiklar / Korta tips: Abborrpimpel

Korta tips: Abborrpimpel

Pimpel med vertikalpirk och balanspirk

abborrpimpel med bengt

Abborren är vår vanligaste fisk och abborrpimpel är ett av våra mest folkliga fisken som utövas i hela landet om det blir säker is. Abborren gillar varmt vatten, abborrpimpel handlar därför om att väcka upp den köldstela abborren för att få den att nappa. Ett sätt att lyckas är att ha flera utrustningar med olika beten redo. Genom att prova olika beten brukar man få abborren att hugga till slut.

Text: Bengt Olsson

Abborrpimpel med vertikalpirk

Ett så kallat VM-spö ger god känslighet. Lämplig lina är 0,22–0,25 nylon. Vertikalpirkar finns i många modeller. Lämplig storlek är generellt 40-50 mm i vikter runt 10 gram. Man anpassar storlek och tyngd efter fiskedjup. Färgkrok under är väldigt viktigt. Kan även agnas med mask eller maggot. Tips: vertikalpirkar med yvig gång som exempelvis Vänerpirken ger ofta grov abborre. Testa mindre storlek på pirken om fisken är trög.

abborrpimpel utrustning
Överst pimpelset med haspelrulle och balanspirk. Nederst ett VM-spö med vertikalpirk. Isskopa för att rensa hålen är viktigt. Man fiskar bättre om hålet är isfritt.

Abborrpimpel med balanspirk

Pimpelset med haspelrulle underlättar om man fiskar på större djup eller om det finns chans på grov abborre. Tips: Nanofil i tunna dimensioner är en mycket bra pimpellina som är stum och ger bra kontakt. Använd en bit fluorcarbon som tafs. Balanspirk är bästa betet för stor abborre då de imiterar storabborrens naturliga föda: mindre betesfisk. Rapala och Nilsmaster är bra märken, eller som på bilden ett handgjort finskt bete från Pääevä fishing. Om fisken inte vill hugga ordentligt kan man prova en mindre storlek av balanspirken eller byta färg. Abborrpimpel med färgkrok under balanspirken ger mer fisk.

OBS! Glöm inte att ta på isdubbar innan du går ut på isen.