Hem / Hitta artiklar / Hur byta en trasig spöring?

Hur byta en trasig spöring?

Enkla praktiska tips som räddar fisketuren

Byta trasig spöring

Att kunna byta en trasig spöring är inte jättesvårt och kan rädda din fiskesemester om olyckan är framme. Med bara lite lim och några få verktyg kan du ersätta en skadad ögla. Din lagning kanske inte vinner något skönhetspris men du kan fortsätta fiska.

Text och foto: Bengt Olsson

Spöringar/Spööglor kan behöva bytas av flera skäl: det är vanligt att keramiken inuti öglor spricker vilket ofta resulterar i en knivskarp kant som skär av linan när du minst av allt vill det, öglan kan böjas eller gå av för att den hamnat i kläm (exempelvis i en överfull spötub) eller så bryter du helt enkelt av spötoppen så att du måste flytta toppöglan för att kunna fiska vidare.

Ny spötopp
En trasig spöring eller bruten spötopp kan verkligen förstöra en hel fisketur.

Öglorna på ett spö sitter fast på olika sätt. Toppöglans ihåliga holk är fastlimmad medan övriga spöringar/spööglor i regel är fastlindade med en stark tråd som sedan lackats och limmats fast. Du behöver alltså både lim och tråd för att kunna byta alla öglor. Spöringar, tråd och spölack säljs av välsorterade redskapshandlare. Har man tid på sig blir resultatet mycket jämnare och finare med spölack än med epoxylim. Men det tar längre tid och ska göras i flera omgångar. Sitter du ute i ett tält på fjället med ett trasigt spö är ett tunt lager snabbhärdande epoxylim betydligt enklare.

Värma spötopp
Här har keramikringen inuti toppöglan ramlat ur så öglan bör bytas. Elda försiktigt på metallen 20-30 sekunder (ALDRIG på själva spöklingan) tills limmet under löses upp.

Så byter du en toppögla

Om det finns lack och tråd som går upp på öglans metallholk så skär du först försiktigt bort denna med en vass kniv. Värm sedan försiktigt metallholken i öglan med en tändare så att limmet under värms upp och släpper. (Gör gärna detta utomhus eller i ett välventilerat rum då limsniffning inte är helt hälsosamt) Dra därefter loss öglan med en tång.

Trasig spötopp
När limmet börjar ryka och ibland även bubblar lite går öglan i regel enkelt att dra loss. Putsa sedan spötoppen från limrester och passa in den nya öglan.

Putsa bort kvarvarande limrester med sandpapper och passa in den nya öglan. Lägg sedan någon droppe superlim inuti ögleholken och tryck in toppen. Här måste du vara mycket snabb med att se till att toppöglan hamnar rätt i linje med övriga öglor då limmet börjar härda på någon sekund. Enklast är att grovrikta in öglan innan den trycks dit helt och sen snabbt finjustera. Är man två kan man hjälpas åt med detta moment. Efter cirka tio minuter kan du putsa bort överflödigt lim och eventuella ojämnheter.

Linda en spöring
Fäst tråden genom att först linda några lager omlott. Börja lindningen inne vid basen på öglans ben och linda utåt i täta varv.

Byta en vanlig spöring

Skär försiktigt bort lack och tråd som håller fast den skadade spööglan/spöringen som ska bytas. Dra loss öglan med fisketången. Putsa rent spöklingan med sandpapper där den nya öglan ska fästas. Rikta in den nya spöringen så den ligger i rät linje med övriga öglor och fäst den temporärt med eltejp. Har öglan två ben är det nu enkelt att börja linda fast det ena benet medan det andra sitter fast med eltejp. Har den bara ett ben kan man sätta en droppe superlim på benet och trycka fast det i rätt position.

Tråd till byta spöring
Fäst in en lös trådögla för att kunna avsluta lindningen med att dra ut tråden genom lindningen. Kan vara lite pilligt men man lär sig fort.

Klipp först av cirka tio centimeter tråd som ska användas för att avsluta lindningen. Börja sedan linda några varv med tråden omlott inne på benets bas. (Alternativt lägg på en liten droppe superlim så att den limmas fast). Håll sedan tråden hårt sträckt och linda täta varv ut från öglan. Enklast är att snurra på spöet och hålla tråden sträckt. Blir varven ojämna kan du trycka ihop dem med tumnageln. Har du en fiskekompis tillgänglig kan vederbörande hålla i trådrullen så tråden är sträckt. När du är nästan längst ut på benet gör du en ögla av extratråden du klippte till och lindar in den.

Linda spöögla
Lindningen är klar. Skär försiktigt av tråden så nära lindningen som möjligt. Gör sedan samma sak på andra benet och lägg på ett tunt lager epoxy.

När lindningen är klar klipper du av tråden och sticker änden genom öglan och drar ut den genom lindningen så att den låses fast. (Det här är lite pilligt då du måste hålla fast lindningen under tiden så att den inte går upp.) Skär sedan av tråden jäms med lindningen. Har öglan två ben gör du sedan likadant på det andra. Kontrollera sedan att öglan fortfarande ligger rätt i linje med övriga. Ser det bra ut blandar du sedan till och stryker på ett tunt lager snabbhärdande epoxylim på lindningarna. Enklast görs detta med en platt plastpensel. Slutligen ska spöet ligga horisontellt och snurras långsamt tills limmet härdat och inte rinner. (Kan ta cirka en halvtimme.) Det bästa är sedan att lindningen får torka ett par timmar till innan du återupptar fisket.

Detta behöver du:

 • Extra spööglor/spöringar och toppöglor som passar till dina spön.
 • Tändare
 • Eltejp
 • Superlim
 • Snabbtorkande epoxylim
 • En plastkopp och en plastpinne för att blanda epoxy
 • En liten hård platt plastpensel
 • Spötråd
 • En bit fint sandpapper
 • Fisketång
 • Eventuellt en hobbykniv

Tips för att skydda dina spöringar:

 • Veva aldrig upp beteslås i toppöglan
 • Använd spöfodral och en hård spötub vid transport
 • Bär alltid spöet med spötoppen riktad bakåt