Hem / Hitta artiklar / Höstabborre med Emma

Höstabborre med Emma

Fisketips för höstens abborrfiske

höstabborre emma andersson

Hösten är en årstid vi abborrfiskare längtar till då abborren åter börjar leta sig in i åar och ställa sig mer koncentrerat i sjöar och skärgård. Det blir då lite enklare att hitta dessa underbara varelser och även lite större chans att fånga en stor. Häng med Emma Andersson och fiska höstabborre.

Text: Emma Andersson. Foto: Emma Andersson, Tobias Ekvall

Jag fiskar främst abborre i skärgård och viktigt att veta är att abborren beter sig olika beroende på typ av vatten. Det finns vissa kännetecken jag vill ha med i beräkningen när jag letar efter nya platser. Abborren står ofta i djuphålan vid grynnan eller under en trädgren. De vill gärna ha strukturer som växlighet eller sten för att kunna gömma sig.

höstabborre på en monkey fry
Monkey Fry 7 cm är en fin imitation av en liten simpa eller tånglake. Ett utmärkt val till höstabborre.

Fiska höstabborre från båt

Fiskar man från båt med ekolod är det effektivt att leta efter betesfiskstim då det säkerligen går en hungrig abborre i närheten. Jag älskar att fiska efter stor abborre men det kan vara en klurig uppgift. Större individer är ofta svårare att lura än de små. Det är därför bra att läsa djupkartor och ta reda på information om vattnet du tänkt fiska i och göra upp en plan därefter. Fråga gärna någon som fiskat där tidigare om tips, kanske någon du känner eller lokala sportfiskebutiken.

nays prdtr
Nays PRDTR 12,7 cm

Utrustning för höstabborre

Jag gillar lättare haspelspön till höstabborren för jag upplever att det ger mer känsla när man fiskar hem sitt bete och större chans att upptäcka försiktiga hugg. Jag tycker också jag kastar längre och då mer effektivt söker av ett område. Traditionellt jiggfiske är en stor favorit till höstabborren. Jag gillar jiggar som liknar abborrens naturliga föda och färgvalen blir oftast naturtrogna.

abu garcia spike pro haspelspo
Emmas utrustning för höstabborre, ett lätt haspelspö med passande rulle.

Jag har även flera vikter på jiggskalle nerpackat så jag kan prova mig fram till vilken vikt som ger bra kontakt med botten men utan att fastna. Abborren blir också trögare ju kallare temperatur och en långsam fiskemetod som dropshot kan då vara överlägsen.

I skärgården använder jag ofta svävande jerkbaits som enkelt glider över de stora gräsbältena i vikarna där abborren står gömd. Då är det inte heller omöjligt att få på en bättre gädda vilket jag tycker är en fantastisk bonus. Se då bara till att rigga upp med ett tafsmaterial som håller för gäddans vassa tänder.

För er som vill se mer av Emmas fiske så hittar ni hennes Instagram-profil här.