Hem / Hitta artiklar / Abborre med hårdbeten

Abborre med hårdbeten

Lär dig lura sommarabborren

abborre på liten vobbler

Riktat fiske efter abborre med vobbler, små jerkbaits och vibrationsbeten är aktivt och spännande. Svenskt Fiskes reporter Jonathan Jansson följde med experten Pontus Wollsten ut för att lära sig mer om hur man lurar sommarabborren till hugg med plast eller plåt i linänden. Läs om hur du fiskar abborre med hårdbeten.

Text: Jonathan Jansson Wollsten Foto: Jonathan Jansson Wollsten, Tobias Valter, Victor Söderberg, Bengt Olsson

När vi kastar loss skiner solen värmande från en molnfri himmel vilket i regel är bra för abborrens jaktlust. På väg ut från hamnen berättar Pontus varför han föredrar att fiska abborre med hårdbeten framför fiske med jigg.

Tobias valter tipsar om 4 hårdbeten på Sportfiskarnas Youtube-kanal.

– Anledningen är att jag tycker det är så mycket roligare att fiska med vobbler än med jigg även om jag tar till dessa när det behövs. Själva tekniken med spö och rulle är mycket mer mångsidig när jag fiskar med en vobbler och direktkontakten med betet gör känslan total. För mig är känslan och hugget viktigt och då har jag fastnat för vobbler, samt på senare tid även chatterbaits.

utrustning fiska abborre med hårdbeten
Ett knippe spön redo för våra randiga krigare.

Jag frågar då direkt hur ett lämpligt spö och rulle ska vara för detta fiske.

– Spöet ska vara 7–8 fot och upp till 15–30 gram i kastvikt. Jag fiskar gärna med lätt spinnutrustning och en flätlina på 0,11–0,13 mm.

fiska abborre vid grynnor
Dagens första fiskeplats är en ö där bytesfisken samlas kring växtbälten på närliggande grynnor.

Det är kul att fiska abborre med hårdbeten

Vårt första stopp blir vid en ö. Vår taktik kommer att vara att fiska av platser med mer omväxlande bottenstruktur. I denna sjö är det djupt nästan överallt med ett fåtal strukturer tillgängliga för oss sportfiskare, förutom själva strandzonen då. Finns det småfisk i området kommer även abborren vara där förr eller senare.

fin abborre med hårdbeten
På rätt plats, vid rätt tidpunkt kan det vara väldigt effektivt att fiska abborre med hårdbeten.

– Vi stannar här för att det är en av få öar i området och utanför denna finns det även ett grundparti där det är rikligt med växtlighet. Det står alltid mängder av bytesfisk runt ön och vid ett par tillfällen varje dygn så sätter abborrarna i gång och jagar och trycker upp stimmen mot grundtoppen och ytvattnet runt om. Lyckas vi träffa den tidpunkten så blir det rally, berättar Pontus samtidigt som han kör sakta runt området och spanar på ekolodet.

fiska abborre med hårdbeten
Att glida fram med båten en varm sommardag kastandes efter abborre som jagar småfisk slår det mesta!

– Ytterligare en av tjusningarna med att fiska abborre med hårdbeten är just att det handlar om aktiva abborrar som jagar högt upp i vattenmassorna. Helt plötsligt är man på ett stim som kastar sig över dina beten eller omvänt att du kan med ögat se hur stimmet ratar allt du presenterar för att i stället glufsa i sig småfisk åt alla håll runt båten. Pulsen kan vara hög trots att det inte hugger.

abborre fiskad med hårdbeten
Abborrarna som börjat äta fisk tvekar sällan över en liten vobbler.

Abborre i första kastet

Vi börjar fiska och jag kastar ut en sjunkande Rapala Rattlin Rap medan Pontus börjar med en flytande Westin Rawbite. Jag krokar faktiskt i en abborre i första kastet men den lossnar strax utanför båten. Sedan fortsätter fisket trögt med endast lite tusenbrödrar som följer efter våra beten som vi byter ut med jämna mellanrum. Vi gör därför en förflyttning till ytterligare en ö med en brant sluttande strandkant som sedan planar ut på ungefär fyra meters djup. På ekolodet kan vi en och annan stor sten på botten, precis som vattenbrynet skvallrade om.

– JA! NEJ!

Pontus står och grämer sig med endast en kort bit tafs kvar och min reaktion blir direkt att det måste varit en gädda som högg.

– Nej, jag såg fisken tydligt alldeles här bredvid båten. Jag pillade på kontrollen till elmotorn och en riktigt stor abborre kom upp och tog vobblern. Jag måste haft en skada på tafsen, berättar Pontus.

fina abborrar till mat
Fina matfiskar som väntar på röken.
röka abborre
Det är enkelt, och gott att röka sin fångst.
rökta abborrar
Glöm inte bort att fisk är gott. Rökta abborrar gör sommarkvällen total.

Vi får abborrar, men fel storlek

Mer taggade än besvikna fortsätter vi nu vår jakt på abborrarna. Vi kan kort därpå trösta oss med ett knippe randiga men långt ifrån den storlek vi nyss gick miste om. Pontus drar flest på sina olika vobblers som är omkring sju centimeter långa. Jag passar på att fråga hur han tänker kring lämplig storlek på vobbler och andra hårdbeten för abborre.

– En större abborre tvekar inte att ta en riktigt stor vobbler så är fisket hett kan det vara melodin. Som idag när vi inte riktigt träffar rätt så fiskar jag oftast med vobbler i 7–9 cm storlek då de är tillräckligt stora för att en större abborre ska intressera sig samtidigt som de tillåter de mindre borrarna att ge sig in i matchen, berättar Pontus.

liten vobbler för abborre
En liten vobbler i närheten av växtlighet, snart hugger storabborren!

Vi tuffar vidare mot en grundtopp där bottendjupet är 3–4 meter och växtligheten tornar upp sig under ytan. Återigen drar jag en abborre på första kastet och denna gång följer den med till båtsidan och hamnar i livewellen för att rökas till kvällen. Kort därpå drar Pontus en handfull snabba, nu på chatterbait med en gummijigg på kroken. En bättre abborre följer efter de mindre in och några kast senare så sitter den på kroken och kvällsmaten är räddad.

två abborrar med hårdbeten
Pontus med två små rackare från dagens fiske.

Fiska gärna vid grynnor

Ytterligare ett stopp ska vi hinna med innan det blir hemfärd. Denna grynna håller mängder av småfisk och abborren är uppenbarligen i gång och jagar då det sprätter och plaskar om vartannat.

-Det gäller att presentera ett bete som sticker ut men ändå intresserar en jagande abborre, säger Pontus och vevar in en liten randig som uppenbarligen gillade vobbler.

abborre med hårdbeten
Pontus visar upp en av dagens abborrar, härliga hugg i sommarvärmen.

Jag drar en och annan abborre men märker att Pontus drar ifrån då han effektivt kastar av grynnan med sina vobblers för att sedan byta till chatterbait och tar de som inte gillade plast.

Vi bevittnar hur större abborrar jagar småfisken i ytvattnet utan att lyckas lura dom till hugg. Lika häftigt som irriterande. I dag lyckas vi inte fånga storabborren men dagens mål är ändå avklarat. Nu vet jag hur mitt abborrfiske ska utvecklas. Det blir nog en sväng förbi fiskebutiken för att skaffa fler beten och sedan fiska abborre med hårdbeten hela sommaren lång. Ett enkelt, roligt och spännande fiske i ett vatten nära dig. Vi ses där ute!

hårdbeten för abborren
Det finns flera olika typer av hårdbeten för fiske efter abborre.

Pontus fångstgivande tips för abborre med hårdbeten

Lokalisera bytesfisken. Öar, grynnor, växtlighet och brantkanter håller oftast småfisk.

Våga använda större beten när fisket är hett och gå ner i storlek när fisket är trögt.

Om abborren inte hugger, prova att återvända till platsen senare under fiskepasset.

Variera betesvalet för att hitta dagens melodi.

Håll koll på barometern, högtryck är oftast bra fiskedagar.

Ser du ett måsdyk – åk dit och kasta direkt!

Använd bra beteslås och inspektera tafsen med jämna mellanrum.

fiskstim på ekolodet
Bytesfisken hittas ofta vid en brant eller grynna som gärna får ha inslag av växtlighet.

Hårdbeten för abborren på sommaren

Crankbait: Ett djupgående bete som lockar med sin hetsiga gång.

Jerkbait: Ett bete som man ger extra rörelse med spö och rulle.

Vibrationsbeten: Skedlösa crankbaits i smal profil. Sjunker, kastar bra och vibrerar.

Chatterbait: En plåtsked och jiggkrok försedd med skalle samt lockande kjol. Kan fiskas som den är eller förses med jiggkropp på kroken.

chatterbait för abborre
Chatterbait är en blandning av hårt och mjukt bete där skeden vibrerar och blänker.

Pontus val av spö, rulle och lina för abborre med hårdbeten

Haspel: Westin W3 Finesse T&C 5-15g, Daiwa Fuego 20, Spiderwire Smooth 8 0,11 mm

Multi: Söder Perfection Cast 5-30g, Shimano SLX DC 151, Spiderwire Smooth 8 0,13 mm

abborre med vobbler i munnen
En liten vobbler i 7-9 cm är ofta ett utmärkt val av hårdbete för att fiska abborren med.