Hem / Hitta artiklar / Gummibeten – Gjut dina egna, så gör du

Gummibeten – Gjut dina egna, så gör du

Enkel guide till hemmagjorda jiggar och gummibeten

hemmabyggd jigg

Fiskar du med jigg och gummibeten? Har du någonsin provat att göra dina egna? I denna artikel visar Sportfiskarnas betesbyggare Daniel Thörngren hur du kan gå till väga för att gjuta dina egna gummibeten och jiggar.

Viktigt: se till att använda lämplig säkerhetsutrustning och ha en god ventilation när du gjuter egna gummibeten.

Text och foto: Daniel Thörngren

utrustning gjuta gummibeten
Material och verktyg som behövs för att gjuta gummibeten och jiggar

Detta behöver du för att gjuta gummibeten:

  • Sculpeylera (Modellera)
  • Sked, kniv och gaffel (Skulpteringsverktyg)
  • Sandpapper
  • Sprayspackel
  • Klarlack på spray
  • RTV Silikon
  • Lego
  • Smältlim pistol
  • Mikrovågsugn (Ej samma som till mat)
  • Gasmask
  • Skyddshandskar
  • Plastisol
  • Plastisolfärger
  • Pyrex bägare eller kaffekoppar
  • Blandpinnar

Att fiska med gummibeten är troligtvis den största trenden inom svenskt sportfiske just nu. Gummibeten finns i alla möjliga former och storlekar, färger och varianter. Få beten går att variera och fiska med i så många olika situationer som just gummibeten. De är relativt billiga att köpa och utan att lägga ut en mindre förmögenhet på utrustning kan du enkelt tillverka dina egna gummibeten hemma.

I den här artikeln kommer jag noggrant att gå igenom grunderna för hur du gör dina egna gummibeten. Mastern, det vill säga själva mallen till din jigg, som du senare kommer att göra din form utifrån, har jag valt att göra i lera denna gång, men du kan bygga din master i alla möjliga material som trä, plast, cellplast och en uppsjö andra material som du själv finner lämpliga.

rita form gummibete

1. Börja planera ditt gummibete

Att bygga gummibeten består av tre olika steg. Det första är att bygga din master. Det är en hårdkropp av ditt blivande gummibete som du senare gjuter av i silikon. I den här artikeln kommer jag att bygga en master i Sculpeylera.

Det andra steget är att göra din gjutform i silikon. Jag kommer att visa hur du gör det med öppen rygg. Denna form är både lättast att göra och lättast att använda.

Det sista steget är att gjuta ditt gummibete av Plastisol – flytande gummi som stelnar efter uppvärmning.

gjuta form till gummibete

2. Påbörja din master för dina gummibeten

Påbörja utformningen av din master. Jag gör min master på en bockad plåtbit för att jag vill ha något att arbeta paddeln mot samt att jag ville ha en viss vinkel på paddeln.

Ta en klump lera och grovforma den med början från paddeln och jobba dig fram mot nosen.

När du har en grovt utformad kropp är det dags att släta till kroppen. Detta kan du göra med fingrarna eller exempelvis använda baksidan av en tesked.

forma paddeln på betet

3. Detaljer på din master

Detta steg är helt valfritt beroende på hur du vill ha ditt bete. Jag valde att göra en bukfena, försänkta ögon och gälbågar på mitt bete. Ett helt slätt bete fångar lika mycket fisk. Detaljerna är för ditt eget öga, men vissa detaljer har betydelse. En bukfena fungerar lite som ett roder och kan förhindra betet från att rotera.

Bukfenan gjorde jag genom att ta en liten bit lera och forma den som jag ville, sedan arbetade jag försiktigt dit den på kroppen.

bygg form till gummibeten

Det försänkta ögat gjorde jag med baksidan av en penna som jag försiktigt tryckte in i kroppen.

Gälbågarna gjorde jag genom att rulla två smala korvar lera som jag sedan arbetade fast. Med hjälp av kniven och skeden arbetade jag fram de linjer och former på gälarna jag ville ha.

slipa gummibetet till exakt utseende

4. Härda och slipa din master

När du har format din master måste du härda den genom att ställa den i ugnen. Vilken temperatur kan du läsa på förpackningen, samt hur länge den ska härda.

Slipa ner eventuella ojämnheten som finns över din master när den svalnat. Använd ett finkornigt papper för att inte få märken ifrån slippappret.

lackera form gummibete

5. Spackla, slipa, lacka

När du har slipat din master är det dags att sprayspackla din master för att få bort ytterligare ojämnheter. Ofta behöver man sprayspackla, slipa ner och spraya igen i flera omgångar för att få ett riktigt bra resultat. Jag själv blir ofta väldigt otålig vid detta steg, men slarva inte med finishen. Lägg lite extra kärlek, det är mycket roligare när gummibetet är färdigt om det är riktigt snyggt.

Avsluta med att lacka betet med klarlack på sprayburk eller högglansig sprayfärg. Jag brukar lägga fem lager för att få den finish jag vill ha, men du märker själv hur många lager du anser dig behöva.

gjuta gummibete med lego

6. Gjuta formen till dina gummibeten

Montera din master med smältlim en skiva med en hård yta, som plåt, glas eller laminerat trä. Silikonet kan lämna fettfläckar så använd inte något du är rädd om.

Bygg upp en ram runt din master. Jag använder mig av lego, men vad som helst går bra bara det blir tätt. När jag byggt ramen fyller jag den med ris som jag sedan häller över i en bägare. På detta vis får jag fram så mycket silikon som jag behöver.

Jag fäster upp samt tätar ramen runt mastern med en ordentlig sträng smältlim.

gjuta gummibeten i legoform

Blanda silikonet enligt anvisningarna på förpackningen. Blanda noga!

Häll silikonet över din master från ena änden och låt det flyta ut över mastern för att undvika luftbubblor. Lång härdningstid på silikonet är att föredra. Då hinner luftbubblorna i silikonet stiga och du får en finare form.

göra egna gummibeten

7. Förbered inför gjutning av dina gummibeten

När du är helt säker på att silikonet är genomhärdat är det dags att plocka bort ramen och försiktigt plocka ur mastern.

Nu är det dags att värma upp formen genom att fylla den med varm plastisol för att sedan gjuta ditt första riktiga gummibete. Använda ofärgad plastisol eller spill från tidigare gjutningar.

Detta för att silikonet ska släppa ifrån sig olja som ger ett slätare och blankare gummibete.

material till gummibeten

8. Din första gjutning av ett gummibete

Nu är det dags att gjuta ditt gummibete. Jag valde att göra en blue pearl som första bete.

Börja med att hälla upp plastisol i två mikrosäkra behållare, som pyrexkannor eller kaffekoppar och ställ in i mikron. Glöm inte gasmasken och värmetåliga skyddshandskar!

Plastisolen är först mjölkigt vit, övergår sedan till en geleaktig konsistens för att sedan bli genomskinlig och ungefär som mjölk när den är klar. Värm någon minut i taget. Ta ut och rör om för att undvika att du bränner plastisolen.

gjuta egen jigg

När plasten är färdigvärmd blandar jag i färgen några droppar i taget och rör om tills jag får önskad kulör.

Under tiden jag har värmt och blandat plasten har jag låtit ”skräpbetet” sitta kvar i formen för att behålla värmen i formen. Nu är det dags att plocka ur det.

Häll den vitfärgade plasten i en tunn stråle i formen till den nivå du vill ha.

göra egna jiggar

Ta en tandpetare eller liknande och peta lite i den vita plasten. När den har fått en tunn hinna som nästan fastnar kan du hälla på den blå plasten.

Plastisol krymper ungefär tio procent när den svalnar. Överfyll formen de första gångerna innan du lärt dig hur mycket som behövs.

hemmagjorda gummibeten

9. Färdigställ dina gummibeten

När gummibetet har fått stå och svalna är det dags att plocka ur ditt allra första gummibete. Var säker på att betet har svalnat och härdat innan du plockar ur det. För att härda det sista kan du lägga det färdiga betet i kallt vatten några minuter.

Klipp bort överflödig plastisol och limma dit eventuella ögon. Den överflödiga plastisolen kan du smälta ner och återanvända. Det kan du även göra med söndertuggade beten, så spara dem till nästa gång.

Nu har du byggt ditt kanske allra första gummibete och kan börja fiska med det!