Hem / Hitta artiklar / Gös på trolling

Gös på trolling

Göstrolling på rätt djup

gös trolling

Gös på trolling är ett populärt och avslappnat fiske som lockar ut många på vattnet under varma sommarkvällar. När allting stämmer och gösen jagar aktivt kan flertalet även ha ett fantastiskt fiske. Men den som kan identifiera stundens förutsättningar och justera sitt fiske därefter kommer att ha fiskelyckan på sin sida även när fisket är trögt. En grundläggande pusselbit är djupet. Läs om hur viktigt det är att fiska på rätt djup.

Text och foto: Jonathan Jansson Wollsten

Hur djupt simmar gösen och på vilket djup hugger den? Hur djupt fiskar mina vobbler? Varför hugger gösen på olika djup i olika sjöar och varför fiskar inte alla mina spön lika bra? Med denna artikel tänker jag med min erfarenhet och teorier guida dig genom dessa frågor med målet att leda dig till ett gösfiske med allt fler och större gösar.

trolling gös kvällsljus
Sidoparavaner kan vara nyckeln när gösen går upp ytligt om kvällarna. Här belysta med led-lampor för nattfiske.

Fiskedjupet är A och O för gös på trolling

Att presentera sitt bete på rätt djup är utan tvekan det absolut viktigaste för en framgångsrik göstrollare. Självfallet är val av bete och dess färg en ytterst viktig faktor i fångstlyckan men jag kan efter snart trettio år av att fiska gös på trolling säga att ditt bästa bete fångar noll om du fiskar det på fel djup.

räkna ut hur djupt vobblern går
Här hittar du en tabell i PDF som visar på vilket djup 2 olika vobblers simmar vid olika vikter på sänke och olika linutsläpp.

Men vad är då rätt djup? Ja, det varierar mellan olika vatten, under samma dag i samma vatten och såklart över fiskesäsongens alla månader. Den viktiga framgångsfaktorn som man vill hitta rätt med är att komma tillräckligt nära gösen med betet för att få den att hugga. Detta beror både på vilket humör gösen är på och på vilket bete du fiskar med. Exempelvis behöver en liten vobbler mest troligt presenteras annorlunda än en större vobbler för att passa gösens instinkter.

Prova sig fram till rätt djup

Hur hittar man då rätt djup för stunden? Ekolodet underlättar för att hitta vilket djup gösen simmar på. Det räcker med ett enkelt ekolod som du tränar ögat att tolka. Gösarna kommer särskilja sig från det ständiga småkluttret av alger och betesfisk som oftast syns på skärmen. Ser du då och då ett tydligt eko på ungefär samma nivå är det sannolikt gösindivider som parkerat på stundens gynnsamma djup. Men det är ändå inte säkert att det är här som huggen kommer.

gös på trolling med små vobblers
Även om vobblern har ett djupgående på ca 2 meter, som denna Rapala Scatter Rap Husky 13 cm, kan djupet varieras med blysänken eller djuprigg.

Nu har vi identifierat var gösarna simmar i vattenmassan, men ditt bete skall oftast presenteras strax ovanför. I en del vatten är det endast någon decimeter ovanför medan i andra är det en meter eller två och i viss fall ännu högre. Arbetet med att prova sig fram till rätt fiskedjup i förhållande till gösens tillvaro görs bäst genom att trolla med två eller fler spön samtidigt som presenterar beten på olika djup.

Extra tydligt blir detta då om man trollar med likadana vobbler på alla spön men där djupgående skiljer sig åt något med hjälp av sänken, djupriggar eller olika längd på linsläppen. Ofta märker du att när gösarna är aktiva fiskar en vobbler som presenteras strax ovanför ”parkeringsdjupet” bäst då fler gösar helt enkelt ser vobblern, förutsatt att siktdjupet i sjön tillåter det. När fisket är trögt är det tydligt hur gösarna inte vill göra några längre attacker och du behöver komma riktigt nära för att få gös på trolling.

ekolod gös på trolling
Ekolodet är ett bra verktyg för att se hur djupt bytesfisk och gösarna går.

Ta reda på hur djupt din vobbler går

Du har sett gösarna på ekolodet. Du har hittat vilken vobbler som fiskar bäst för stunden. När gösarna plötsligt stiger ett par meter framåt kvällen eller kanske sjunker ner när förmiddagssolen värmer så slutar det hugga. Huggperioden är över kan man intala sig. Gösarna är dock fortfarande där och borde kunna hugga. Dags att justera, men hur då?

Det kan bli knepigt om du inte vet hur djupt din vobbler fiskar och hur du faktiskt har förhållit dig till gösarna du sett på ekolodet. Samma problematik uppstår såklart om det nu börjar nappa på en vobbler du endast har ett exemplar av. Nyckeln för att kunna justera fiskedjupet är att veta exakt hur djupt din vobbler fiskar när du fiskar gös på trolling.

För att själv ta reda på fiskedjupet under trolling finns vad jag vet tre metoder. Den som jag själv använder är att i trollinghastighet åka längs en djupkant där jag med lätthet kan styra båten över ett någorlunda konstant djup och ta reda på vid vilket djup vobblern börjar tugga i botten genom att sakta styra in grundare. Proceduren upprepas med ett annorlunda linsläpp, en annan trollinghastighet eller kanske ett sänke på linan.

trolla gös med många spön
” jag kan efter snart trettio år av göstrolling säga att ditt bästa bete fångar noll om du fiskar det på fel djup”

Djupgående med ditt normala linsläpp och trollinghastighet utan något bly räcker i många fall för att ha ett bra utgångsläge men givetvis är en metodisk framtagen matris över djupgående med olika förutsättningar guld värt att ha när gösen plötsligt blir svår och förutsättningarna ändrats.

Den andra metoden kräver moden ekolodsteknik då man med livegivare kan se hur djupt vobblern fiskar bakom båten. Den tredje är att använda djuprigg vilket är en fantastisk metod i vissa vatten. Med hjälp av djupriggen kan du enkelt sänka ned vobblern till önskat djup. Djuprigg är framför allt lämpligt till grundgående vobbler som du annars måste förtynga kraftigt för att komma ner på djupet. Glöm inte att vobblern dyker sitt vanliga djup från fästet i linklämman, men att ett kortare linsläpp minskar djupgåendet.

fin gös på trolling
Ett dubbelhugg i sommarkvällen blev resultatet av att ha följt gösens beteende över dagen och justerat fiskedjupet tills att gösarna började jaga.

Faktorer som påverkar för gös på trolling

Hur kommer det sig att gösen hugger på olika djup i olika sjöar trots att de på ekolodet uppehåller sig på samma djup och varför fiskar inte alla mina spön lika bra trots likadana vobbler? Om vi börjar med den senare och mer tekniska frågeställningen så gäller det att tänka på vilken lindimension du har, samt vinkel på spöhållare om du släpar betet direkt bakom båten. En tunnare lina skär vattnet mycket bättre och du kan få stor djupskillnad om ett spö har 0,40 mm nylon och det andra 0,19 mm spunnen linan. Om ett spö som fiskar direkt bakom båten utan sidoparavan pekar snett uppåt och ett annat 90 grader ut så kommer både djupet samt beteendet i kurvor skilja sig åt då mängden lina i vattnet är väldigt olika.

blya vobbler med päronsänken
Lär känna dina favoritvobbler på djupet, begränsa antal modeller och lär dig presentera de mer exakt för ökad framgång.

Sen till frågan varför gösen jagar och äter på olika djup sjöar emellan, trots att ekolodet avslöjar att de föredrar att stå på samma djup? En svår nöt att knäcka såklart men min erfarenhet är att det har att göra med vad för bytesfisk gösen är präglad på att äta i sjön. Trivseltemperaturen kan i bägge sjöarna befinna sig runt åtta meters djup men gösarna är i den ena sjön vana vid att jaga enorma stim av nors som uppehåller sig på ett närmast konstant djup genom dygnets ljusa timmar.

I den andra sjön är norsen inte så talrik utan det är annan vitfisk i form av stim av löja och mört som rör sig mer i vattenmassan. Jämför man dessa två exempelsjöar är det inte så konstigt att gösen i den första sjön alltid jagar på den meter eller två där norsen håller till och att gösarna i den andra sjön är mer flexibla och verkar passa på när ett byte passerar och kanske kommit vilse från stimmen. Trots flexibiliteten krävs dock ofta att du är metodisk i ditt fiske för att hitta rätt.

rapala scatter rap husky 13 cm
Denna fina Mälargös högg på en vobbler fiskad via djuprigg.

Mönster och repetition när du fiskar gös på trolling

Nyckeln i att lyckas med att lösa ovanstående pussel är förmågan att se mönster och att repetera det som fungerar eller faktiskt ta reda på vad som inte fungerar när du fiskar gös på trolling. Mycket fisketid efter gösen är självklart en faktor som förbättrar din förmåga att se mönster i fisket, men jag anser att den erfarenheten inte är så mycket värd om man inte har rätt fokus och inställning till att konstant och metodiskt försöka lägga pusslet. Har du lagt din plan nu? Jag hoppas i alla fall att du har fått lagom mycket att tänka på inför nästa trollingpass efter gösen och att du kommer allt närmare svaren. Frågor om färger och storlekar eller trollinghastighet behandlar vi en annan gång. Vi ses där ute.

Gillar du trolling och vill läsa mer? Här har vi samlat alla våra artiklar om trolling.