Gäddtrolling är en mångsidig metod som med fördel kan bedrivas så länge det är öppet vatten. Jonathan Jansson beskriver hur fisket skiljer sig under året samt ger ett och annat tips som kan få det rofyllda släpfisket att bli ett svettigt huggrally.
Text och foto: Jonathan Jansson
När vintern börjar släppa sitt grepp kring vårt avlånga land och solen värmer upp vikarna börjar gäddorna tänka på lek. Förvisso lever det oftast gäddor i vikarna året om, men då gäddor kan simma långa vägar till just rätt lekvik blir det oftast en högre koncentration av fisk kring lektider. I vatten med stor andel pelagiska gäddor eller relativt få lekvikar är det nu optimalt läge att lägga mycket fisketid strax utanför lekvikarna. Här kan gäddorna tyckas ”parkera” en stund innan optimal vattentemperatur har uppnåtts inne på grundvattnet. Ett tålamodskrävande fiske över stora ytor under en tid då gäddorna inte fokuserar på att äta.
Gäddtrolling under förleksfisket
Gäddtrolling är en perfekt metod för att patrullera utanför lekvikarna.Viktigast är val av område. Börja att titta i närheten där du annars fiskar gädda. Finns det fisk senare under året är de troligtvis inte långt borta under tidig vår. En vik större än de övriga i närheten, gärna med en flack bottenstruktur där solen värmer vattnet med större djup utanför är hett i mina ögon. Finns det en tydlig struktur och ”hållplats” innan den grunda lekviken ökar det chanserna att koncentrationen av fisk ska vara större just där.
Fisket sker i långsam fart. Jag föredrar farter kring 1,2-1,4 knop, men jag vet de som trollar ännu långsammare. Skulle jag endast välja ett bete och en färg för vårfisket skulle det vara en illgrön Platypus (Concealed fish) av flytande modell: 19 cm fäst i den främre öglan som ger den förföriskt rullande gången i långsamma hastigheter. Nu kanske du undrar var tipsen är som gör en slö trollingtur till ett huggrally? Förvisso är vårfisket ett tålamodskrävande fiske, men genom att metodiskt patrullera vidderna utanför en lekvik kommer huggen ramla in när förutsättningarna stämmer. Välj ut en given lekvik, haka på vobblerna ovan och kamma strukturerat av området med hjälp av sidoparavaner i en långsam trollingfart och du är inte långt från ett gäng feta vårkrokodiler.
Efterleksfiske
Efter leken måste gäddan äta upp sig då den är sliten och mager efter alla kraftansträngningar. Mat är prio och då många vitfiskar samlar sig för lek är gäddorna inte långt därifrån. Beroende på vad för vitfisk vattnet håller kan fiskeplatserna skilja sig åt, men i mitt tycke kan trollingfisket direkt efter leken vara något knepigt om gäddorna står kvar väldigt grunt vilket kräver att man tänker till gällande betesval för att fiska effektivt bland den växtlighet som oftast förekommer. Som trollingfiskare kan det istället vara läge att leta efter vatten där mer pelagiska bytesfiskar som nors och siklöja är gäddans favoritföda. Jag tänkte faktiskt att vi ska ta hjälp av en god vän till mig som är långt bättre på de här med trolling efter pelagiska gäddor som jagar siklöja. Erik Axner jobbar som guide på Nordic Sea Angling, men fiskar en hel del gädda i Sverige.
Hur lägger du upp din gäddtrolling i dina hemmavatten?
– På mitt hemmavatten har jag bra koll var betesfisken samlas, men vindriktningen spelar ofta in i valet av fiskeplats. Siklöjan står ofta upptryckt mot den kant där vinden har legat på. Generellt sett finner jag siklöjan pelagiskt utanför strukturer vilket i mitt hemmavatten är vattendjup på 30 meter eller mer. För att lokalisera dessa strukturer använder jag C-map Genesis som med sina detaljerade kartor är ett stort hjälpmedel. Då det är stora ytor som de pelagiska gäddorna jagar på väljer jag att maximera chanserna med åtta paravaner. Detta ger bra spridning på betena, men också möjligheten att variera betesvalet för att finna det som gäddan föredrar för dagen. En storfavorit är Westin Platypus i 19 cm riggad i den övre öglan som ger en aggressiv och panikslagen gång. Hybridbeten som kombinerar en vobbler med ett gummibete, exempelvis Tommy the Trout är också ett mycket bra alternativ då de ofta har en väldigt oregelbunden gång som lockar gäddor underifrån.
Vad tycker du är avgörande vid fiske efter gäddor som jagar siklöja?
– Utan tvekan att fiska högt i vattnet då gäddor som jagar siklöja är benägna att stiga i vattenmassorna och man vill alltid fiska sina beten över eller i anslutning till ovankant av betesfisken. Generellt sett är det bättre att fiska med korta släpp bakom paravanen och låta betet gå nära ytan. När man väl hittat ett område gäller det att ha tålamod och maximera tiden just där tills gäddorna blir aktiva och börjar jaga. Dubbelhugg eller ännu fler är inte ovanligt när man träffar rätt. Något som verkligen revolutionerat mitt pelagiska trollingfiske är ”Structure Scan”, det vill säga sidoseende ekolod som ger möjligheten att lokalisera betesfisk och jagande gäddor på sidan av båten. Det sidoseende ekolod ger mig alltså mycket mer information och kan avslöja om området är värt att ligga kvar i då det kan avslöja fisk som jag annars aldrig hade noterat.
Sommartrolling
I starten av sommaren kan fisket mycket likna efterleksfisket med konstant hungriga gäddor, men allt efter att vattnet blir varmare blir fisket allt som oftast trögare. Huggperioderna blir färre och mer koncentrerade mot gryning och skymning. I det varma vattnet koncentrerar gäddan sin energi till när förutsättningarna är som bäst. Trollingfiske på öppna pelagiska ytor har ofta en fördel i att djupare, kallare och mer syrerikt vatten finns i närheten. Stora beten med kraftfullgång som Believer 13” eller mindre hetsiga som Rapala Super Shad Rap tillhör mina sommarfavoriter. Koncentrera fisket kring friliggande grynnor med bytesfisk i närheten under gryning och skymningstimmarna och den tröga sommarperioden är som bortblåst.
Det är väl inte någon hemlighet längre att gäddfisket norröver håller riktigt bra klass sommaren igenom på ett helt annat sätt än mellansvenska vattendrag. Här når vattentemperaturen aldrig lika högt.
Gäddtrolling på hösten
Efter en varm sommar börjar gäddornas tillvaro kylas av då höststormarna rör om i vattenmassorna. Jag anser att det tidiga höstfisket är att föredra norr om mina hemmatrakter i Mälardalen då det kan tyckas som att det pelagiska fisket har sin toppnivå precis när sommaren blir höst. När kylan gör intåg på allvar tycks fisket bli avslaget. Situationen är oftast den motsatta hemma på Mälaren. När vattentemperaturen kommit under tio grader är gäddorna i full fart att äta upp sig inför vintern. Mängder av bytesfisk hittar du allt som oftast med 7-9 meters djup under båten och gäddorna står tätt intill. Stundtals kan det vara lönt att söka gäddorna något grundare in mot fem meters bottendjup men med mer än tjugo års erfarenhet är det tveklöst att de bästa dagarna sker och de tyngsta gäddorna hugger utanför sjumeters kanten.
Även om vattnet är på väg att kylas av är det långt varmare än på våren så var inte rädd för att trolla med lite fart. Även om de största och smartaste gäddorna spar på sin energi tycker jag att farter upp mot två knop är det bästa utgångsläget. På det sättet täcks mycket vatten och hungriga gäddor avslöjar sig fort. Om jakten inte är så tydlig kan det absolut vara läge att sakta ned och låta de feta madamerna få mer tid att bestämma sig. För höstfisket är utan tvekan Cisco Kid 1800 en vobbler du inte kan vara utan. Magiskt effektiv!
Julgäddan
Våra stora sjöar håller sig oftast isfria en bit in på vintern och även om ytorna kan bli begränsade på grund av områden med fast is kan det vara oförglömliga dagar på sjön. För mig som har Mälaren som hemmavatten brukar isen lägga sig precis kring juletider. De djupa fjärdarna är öppna länge och det är fullkomligt magiskt att glida runt på sjön med ett snötäckt landskap som sällskap. Nu när vattentemperaturen är nere på 2-4 grader börjar fisket likna ett förleksfiske. I farter kring 1,2-1,5 knop gäller det att patrullera brantkanterna där bytesfisken står. Fisket kan verka avslaget i det kalla vattnet, men de stora gäddorna äter året runt så det gäller att vara på rätt plats när huggperioden inträffar. Locka med rejäla beten som exempelvis Holmecranken 10” så det är mödan värt att attackera. Mitt andra tips här är att avnjuta varma drycker och kanelbullar i väntan på att gäddan inspekterar sitt eget julbord. Har du lite tur kan det bli en riktig julgris på kroken!