Hem / Hitta artiklar / Korta tips: Gäddfiske

Korta tips: Gäddfiske

Några råd om passande utrustning

Gäddfiske utrustning

Några snabba råd om vilken utrustning som passar för gäddfiske. Vilket spö, rulle, lina och bete ska du använda? Rutinerade gäddfiskaren Rasmus Ljungqvist tipsar.

Spön till gäddfiske

Till gäddan vill jag ha ett spö på runt åtta fot med en snabb och toppig aktion. Det ska klara av att kasta lätta och medeltunga beten och vara relativt hårt så att man kan kroka på minsta försiktiga pet när gäddorna är försiktiga. Ett favoritspö i premiumklassen är St. Croix Tournament Series Top N’ Tail som ligger på dryga 3000 kr. Ett mycket välbalanserat spö med bra känsla och otroligt fina krokningsegenskaper. I den lite lägre prisklassen strax över tusenlappen är Abu Garcias Volatile Pike en mycket prisvärd spöserie för gäddfiske som har bra alternativ för både lättare och tyngre spinnfiske.

Gäddfiske spinnfiske
Rasmus Ljungqvist är en väldigt rutinerad gäddfiskare.

Rullar för gäddfisket

Till gäddfisket använder jag uteslutande spinnrullar då de har en styrka och direktkontakt med betet som slår haspelrullarna med hästlängder. Vid kylslaget vinterfiske är favorittypen lågprofilrullar då jag anser att de är lättare att greppa med tjocka handskar som oftast behövs bistra vinterdagar.

Vid ankringsfiske är en lågutväxlad rulle att föredra då man lätt vevar ifrån de köldstela gäddorna annars, särskilt de största individerna kan ofta ta vid riktigt sakta hemspinning. Ska du driv- eller elmotorfiska är dock en rulle med högre utväxling bättre då du får en närmre kontakt med betet och hinner kroka slackhugg effektivare. Favoritrullar är prisvärda Abu Garcia Revo Toro S eller den ett par år gamla Revo Toro NaCl.

Lina som passar för gäddfiske

Den flätlina som i flera års tid varit min favorit till gäddfisket är Strike Wire Predator X8. En mycket stark och åttatrådig rund flätad lina med bra nötningstålighet. Sviker sällan och håller sig fräsch länge! Oftast används den rejäla dimensionen 0,36 mm.

Fiskar du i extremt klart vatten kan det ibland löna sig att pröva transparant Flourocarbon som huvudlina, särskilt i soliga och vindstilla förutsättningar. Det ger även betet ett annorlunda rörelsemönster, men kom ihåg att du ofta behöver göra längre och svepande mothugg då FC töjer sig. Berkley Trilene i dimensioner mellan 0,32–0,36 funkar fint. Men tänk på att den är bräckligare än flätlinan så låt bromsen jobba.

Gäddfiske beten
Vilka beten ska du använda vid gäddfiske? Det är en ständigt lika aktuell fråga.

Beten för gäddan

Till trolling är Zalt och ledad Westins jätte klara favoriter. Vid spinnfiske är Mcrubber ett universalbete både för det grunda fisket och i branterna. Fox Rage Pro Shad håller mycket hög kvalitet och fångar ofta de största. Pröva den gärna med Flourocarbon som huvudlina.

Inne i vikarna är jerkbaits och tailbeten kungar! Bra modeller är The Pig, Smuttly Dog eller ett svävande tailbete, gärna hemmasnickrat. Lycka till med ditt gäddfiske!

Vill du läsa fler artiklar av Rasmus Ljungqvist? Här har vi samlat hans artiklar om gädda.