Hem / Hitta artiklar / Fisketips för öring på våren

Fisketips för öring på våren

Med öringgurun Nicka Hellenberg

Tips på öring under våren

Våren är havsöringens tid längs stora delar av kusten – inte minst i de områden där det äntligen är premiär efter fredningen. Beroende på var du fiskar kommer olika beten och varierande taktik fungera mer eller mindre effektivt för öring på våren. Utgå alltid från att testa dig fram och variera så hittar du rätt medicin för dagen. Hittar du lite varmare vatten än det omgivande kalla är det läge.

Kom ihåg att kolla upp lokala fiskeregler, minimimått och uttagsbegränsningar. Behåll bara den fisk du tänker äta – helst en knallblank fisk som inte lekt under hösten. Kom ihåg polariserande solglasögon så du inte missar vad som sker i vattnet.
Varierat tempo. Envishet. Vassa krokar.

Rulle och spö

Jag fiskar oftast med multirulle eftersom jag föredrar direktkontakten, känslan och den fina bromsverkan. Med rullen ovanpå spöet får jag också en bekvämare och mer ergonomisk fiskekänsla. Här en liten lågpro- filrulle – Revo ALX. Men ibland använder jag en smidig haspelrulle i storleksklassen 2500-3000, speciellt för dupp/bombarda.
Jag använder spön runt tio fot. En responsiv klinga, som inte har för påkig aktion är viktigt. En något progressiv känsla, där översta delen är känslig och rapp och nedre delen klarar pumpande tyngd är bra både för kastläng- der och fiskdrillning. Kastvikt kring 15-35 gram är lagom för mitt fiske.

multirulle och haspelrulle till öringfiske

Kustbeten

Långkastande och inte för snabbt sjunkande beten som kustvobbler, (här MO Coast och MO tobis) eller en kustsked av ”epoxytyp” (här: Spratt) funkar i alla väder. Betesvikt 20-26 gram är det jag använder mest.

kustvobbler till öring

Färger på beten

Jag upprepar mitt mantra gällande kulörer: Jag tror fisken bryr sig väldigt lite. Jag utgår från betesfärger som liknar bytesdjuren. Ibland använder jag något bete i bjärt, kontrastrik kulör – mest för att det ska synas på håll av både mig och öringen. Presentationen och rätt plats vid rätt tid är oändligt mycket viktigare än en viss nyans eller ett särskilt mönster på betet.

Dupp och Bombarda

Att fiska med flugor, eller mikrobeten kan vara supereffektivt. Med duppar av bra konstruktion blir det sällan trassel – och det är möjligt att fiska i hög hastighet – tvärtom mot vad många tror. Dessutom kan du använda flytande dupp och fiska extremt långsamt de dagar det fungerar. Fiskas med fördel med haspelutrustning, men det går förträffligt även med multi- rulle. Flytande, svävande och långsamt sjunkande Inno Bombarda. Överdriv inte tafslängden. Öringen hugger ändå.

dupp och bombarda till öringfiske

Peang

Den här bör varje öringsfiskare ha. Med peang kan du kroka loss en fisk snabbt och skonsamt, hålla i krokar och mycket annat. Köp två, för du kommer slarva bort en ganska snart.

peang till fiske